GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

7 anglických slov, která už nikdo nepoužívá (což je velká škoda)

7 anglických slov, která už nikdo nepoužívá (což je velká škoda)

Málokterý jazyk je takový lingvistický Frankenstein jako angličtina, která si „vypůjčila“ slova od bezpočtu dalších jazyků a opakovaně znovu vynalezla samu sebe, aby působila ještě sofistikovaněji než předtím (např. používáním pravopisu ve francouzském stylu a výslovností z 18. století). I dvě dnešní hlavní varianty angličtiny – britská a americká – si mezi sebou často navzájem vypůjčují slova, v důsledku čehož pak ale některá úžasná dosud používaná slova mizí… Jaká škoda! Zde je sedm takových slov, ke kterým bychom se podle mého názoru měli vrátit.

1. Facetious

/fəˈsiːʃəs/ označuje člověka, který nebere vážně situaci, jež se na lehkou váhu vůbec brát nedá. Nejsem si jistý, jestli pro to v angličtině vůbec existuje nějaké jiné slovo.

2. Henceforth

/hensˈfɔːθ/ je vznešenější výraz pro „from this point on“ (od tohoto místa dále). No, řekněte sami – nezní to sofistikovaně?

3. Ostentatious

Dobře, tohle slovo se asi sem tam stále ještě používá. Většina lidí ale netuší, co znamená (anebo jak se správně píše – ostuda!). Vyslovuje se /ɒstenˈteɪʃəs/ a vyjadřuje, že někdo nebo něco se záměrně předvádí, třeba jezdí šíleně drahým autem nebo má na sobě nějaký děsný kabát od slavného módního návrháře jenom proto, že je od módního návrháře.

4. Morrow

Ze staroanglického/starogermánského výrazu „morgen“ a středoanglického „morwe“ pochází úžasné „morrow“, předchůdce dnešního „tomorrow“ (které doslova znamená „to the morrow“). V podstatě označuje „den po zítřku“. Chcete-li ohromit (anebo zmást) své přátele, zkuste jim říct „on the morrow“ a uvidíte.

5. Crapulous

Tohle fantastické slovo je v podstatě protikladem k „fabulous“ a znamená „necítit se dobře poté, co jste toho příliš mnoho snědli nebo vypili“. Poměrně přesně vystihuje můj životní styl.

6. Kerfuffle

Tenhle výraz prý pochází ze skotštiny nebo irštiny a vyslovuje se /kəˈfʌfəl/. Používá se k označení člověka, který dělá kolem něčeho zbytečný rozruch. A nesnažte se předstírat, že o vás by to nikdy nikdo neřekl.

7. Obsequious

Pokud se na tohle slovo díváte a říkáte si „Jako cože?!“, měli byste vědět, že se vyslovuje /əbˈsiːkwiəs/ a označuje někoho, kdo je tak milý a úslužný, až je to krajně podezřelé. Varování: Výslovnost obsequious přináší tak slastné pocity, že si ho budete potichu říkat celý den. No, to nic. To já jen tak…

Studujte s námi angličtinu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací