GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 typů jak se rychle naučit japonsky

10 typů jak se rychle naučit japonsky

Plynulá znalost druhého jazyka je velmi působivá dovednost. Vybaví vás prostředky pro lepší komunikaci, umožní vám pochopit a ocenit různé kultury a spojí vás s úžasnými novými lidmi a zážitky. Učení se novému jazyku však vyžaduje velké úsilí. Učíte-li se japonsky, máme pro vás naštěstí několik osvědčených tipů, které vám pomohou tento proces urychlit. 

 

1. Vše označte štítkem  

Vezměte si samolepky a napište na ně japonské názvy těchto předmětů ve vaší domácnosti. Pusťte se do označování všeho, co je užitečné; od ledničky a klíčů až po toaletu a dálkový ovladač od televize. Je to jednoduchý způsob, jak se obklopit jazykem. Můžete pod ně také uvést fonetický přepis, který vám pomůže naučit se tato slova také vyslovovat. 

 

2. Studium v Japonsku  

Nejlepším způsobem, jak urychlit studium jazyka, je bezpochyby studium v zahraničí. Poznáte všechny památky a rušný život Tokia, vychutnáte si autentickou kuchyni a zcela se ponoříte do jazyka. Všude uvidíte a uslyšíte japonštinu a budete mít nekonečně mnoho příležitostí si ji procvičit. I když ještě nejste jistými mluvčími, stále to můžete zkusit! 

 

3. Sledujte influencery 

Najděte japonské influencery, kteří vytvářejí obsah o tématech, která vás zajímají. Sociální média jsou skvělým způsobem, jak se naučit aktuální trendy a slang. Pokaždé, když otevřete TikTok nebo Instagram, budete v kontaktu se střípky japonštiny, které vás budou bavit. 

  

4. Najděte si studijního parťáka 

Proč se učit japonsky o samotě, když se můžete učit s kamarádem? Najděte si někoho, kdo se učí japonštinu se stejným stupněm znalostí jako vy, abyste mohli bez rozpaků společně trénovat, než budete připraveni na konverzaci s rodilým mluvčím. Je možné, že jste měli stejné problémy nebo vás mátly podobné věci, takže si můžete navzájem pomoci. 

  

5. Sledujte japonské televizní pořady 

Od dramat přes komedie až po řadu bizarních herních pořadů vám pomůže při sledování japonské televize naučit se konverzovat a zlepšit výslovnost. Titulky ve vašem rodném jazyce jsou užitečné, když se učíte poprvé, a titulky v japonštině vám pomohou rozpoznat znaky kandži a kana, které budete potřebovat ke čtení a psaní v japonštině. Pořady, které se odehrávají v Tokiu, vás také mohou připravit na vlastní cestu do neuvěřitelného hlavního města Japonska. 

 

6. Zkuste anime  

Pokud vás zajímá anime, populární styl animovaných filmů, který vznikl v Japonsku, můžete si vybrat z mnoha pořadů. V těchto pořadech se často používá složitější jazyk a slovní zásoba, takže jsou ideální pro studenty s vyšší znalostí jazyka. 

  

7. Podcasty 

Konverzace ve scénářích televizních pořadů není zcela stejná jako konverzace v reálném životě. Snadným způsobem, jak si procvičit poslech konverzace v japonštině, je přihlásit se k odběru japonských podcastů. Díky nim se můžete učit, zatímco děláte jiné věci, například jedete autobusem do třídy nebo jdete pěšky do obchodu. Můžete také zpomalit rychlost zvuku, aby se vám jako začátečníkům lépe poslouchalo. 

 

8. YouTube je vaším přítelem 

Na YouTube najdete velké množství obsahu v japonštině, od videí určených speciálně pro studenty až po filmy, rozhovory a vlogy od japonských tvůrců. Přihlaste se k odběru několika kanálů, které vás baví, a každý týden si pusťte několik videí, abyste si zlepšili poslech, výslovnost a osvojili si novou slovní zásobu, která souvisí s vašimi zájmy. 

 

9. Poučte se ze svých chyb 

Když se vám něco nepovede, nesmíte jen tak pokračovat. Když si uděláte čas na to, abyste si uvědomili své chyby, snížíte pravděpodobnost, že se stejné chyby dopustíte znovu. Ať už jste něco špatně vyslovili, udělali pravopisnou chybu nebo jste se přehmátli ve stavbě věty, může vám pomoci, když si to poznamenáte např. do telefonu nebo do zápisníku a v budoucnu si to připomenete. 

  

10. Pravidelné a různorodé procvičování je důležité  

Při učení japonštiny je nezbytné často cvičit. Důležité je také kombinovat, pouhým sledováním japonské televize se plynulým japonštinářem nestanete! Musíte si najít kombinaci různých technik učení, která vám bude vyhovovat, abyste japonštině dobře porozuměli. 

Začněte se učit japonskyVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací