GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

8 tipů, jak zazářit první týden v nové práci

8 tipů, jak zazářit první týden v nové práci

První den v nové práci je úplně stejný jako první den ve škole: jste trochu nervózní z toho, co máte na sobě, a nevíte, jestli si tu najdete nějaké přátele. Nic si z toho nedělejte, to je úplně normální. (A ne, v tom svetříku vážně nevypadáte tlustá). Abychom vám od té nervozity prvního dne trochu pomohli a vy jste mohli rozjet svou novou kariéru ve velkém stylu, přinášíme vám ty nejlepší rady, jak zvládnout začátky v novém zaměstnání na jedničku.

1. ŽÁDNÉ. POZDNÍ. PŘÍCHODY.

Možná si řeknete: to přece ví každý. Ale tahle rada je doopravdy naprostým základem úspěchu. Jak řekl už Woody Allen: „80 % úspěchu spočívá v tom, že vůbec dorazíte.“ Jde o to, že když přijdete do práce na čas, váš šéf vidí, že ten zodpovědný a nadšený uchazeč ze vstupního pohovoru se přes noc nezměnil – jste to pořád vy.

2. ŠATY DĚLAJÍ ČLOVĚKA

Zaměstnali vás, hurá! Teď nadešla chvíle zvolit vhodné oblečení. Nikdy nic nezkazíte tím, když budete zpočátku vypadat trochu víc formálně, nicméně měli byste vzít v úvahu také firemní kulturu – nic na vás neprozradí víc, že jste tu první den, než černý, právě vyžehlený oblek, ve kterém zahájíte svůj job v hipsterském start-upu. Pokud nechcete hned na začátku příliš vyčnívat, zeptejte se na dress code svého nadřízeného. (To dá přece rozum!)

3. HODNĚ NASLOUCHEJTE

Slyšeli jste? Hned první týden se dozvíte spoustu nových věcí. Proto byste měli většinu času věnovat naslouchání a zpracovávání tisíce všech těch drobných nových informací, jako kde jsou záchody, kde najdete kávovar a tak dál… A určitě se ptejte na všechno, co vám není jasné. Což nás přivádí k dalšímu bodu:

4. HODNĚ SE PTEJTE

Není vám něco jasné nebo vás to prostě jenom zajímá? Ideální chvíle se zeptat. Tyhle první týdny jsou obvykle takovou „dobu hájení“ a vaši kolegové i šéf vám rádi všechny vaše dotazy zodpoví. Takže se nebojte pálit na ně jednu otázku za druhou! Ostatně – není nic horšího, než když musíte o tři měsíce později přiznat, že tenhle komplikovaný proces, který zněl na začátku tak jednoduše, jste vlastně nepochopili. Kladení otázek je pro druhou stranu dobrým signálem i v tom, že ukazuje vaše nadšení a zájem o novou práci.

5. MÍT DOBRÉ VÝSLEDKY? MUSÍTE PŘESNĚ VĚDĚT, O ČEM JE VAŠE PRÁCE

Víte přesně, co se od vás očekává? Jestli ne, tak právě první týden máte ideální příležitost si všechno zjistit. Sedněte si na chvíli se šéfem, společně si projděte popis vaší pracovní pozice a všechno si vyjasněte. Zjistíte, že se vám pak bude pracovat mnohem líp, a váš proaktivní přístup udělá na vašeho vedoucího dobrý dojem.

6. POZNEJTE OKOLÍ MÍSTA, KDE PRACUJETE

K začátkům v nové práci neodmyslitelně patří také poznávání jejího nejbližšího okolí. Kam se dá zajít na dobrý oběd, který moc nestojí? Kde je poblíž nějaká lékárna a kam si všichni, kdo jsou in, chodí ráno pro kafe nebo pro odpolední vzpruhu? Se znalostí těchto logistických věcí bude váš pracovní den o hodně příjemnější!

7. SVŮJ OSOBNÍ ŽIVOT NECHTE DOMA

Známe to všichni: ikonka Whatsapp se vám vnucuje svým blikáním a neustále se dožaduje odpovědi… a vy chcete tak moc povědět svým přátelům, jaké to pro vás v nové práci je. Nicméně jakkoli to může být pro vás lákavé, odolejte pokušení, odložte telefon a vraťte se k němu až během své pauzy. Je naprosto zásadní udělat během prvního týdne dobrý dojem, proto bude rozhodně lepší se používání telefonu zdržet. Takže žádné osobní e-maily, žádné kvízy z BuzzFeedu nebo nové příspěvky na Facebooku.

8. „AHOJ NEBO RÁD VÁS POZNÁVÁM“ ŘÍKEJTE ZŘETELNĚ A NAHLAS

Prvních pár dnů se v novém prostředí možná budete trochu ostýchat, ale to je normální – pohled na stovky nových tváří dokáže vyděsit každého a i ten největší extrovert pak připomíná spíš tichou dekoraci na stěně. Je ale důležité pokusit se tento ostych překonat a se všemi se seznámit. Uvedete se jako pozitivní, přiměřeně sebevědomý nový kolega či kolegyně, a to vám pomůže vykročit v nové práci tou správnou nohou. Také se snažte zapamatovat si co nejvíc jména svých kolegů, protože není nic horšího než se pak muset půl roku vyhýbat pohledu někoho, koho vám první den představili, ale za nic na světě si nemůžete na jeho jméno vzpomenout. (Zažila jsem na vlastní kůži. Promiň, Dave z účtárny.)

Zatím stále studujete? Co vyzkoušet studium v zahraničí?Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací