GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Velká Británie: mých 10 cestovatelských tipů

Velká Británie: mých 10 cestovatelských tipů

I když se Velká Británie zdá být poměrně blízko, je zde několik značných rozdílů, na které by si každý cestovatel nebo student měl dát pozor. V roce 2019 jsem vyrazila s EF Education First na jazykový pobyt do města Bournemouth a v tomto článku Vám přináším postřehy, které jsem během svého dobrodružství nashromáždila.

Cestování autobusem

Počítejte s tím, že doprava ve Velké Británii obecně nepatří mezi nejlevnější, takže je lepší si nejdřív zjistit, jak daleko budete dojíždět. Pokud se doopravdy rozhodnete využívat MHD, nejlevnější je to autobusem. Nejvýhodnější je koupit si dlouhodobou jízdenku – čím delší doba platnosti, tím víc ušetříte, to funguje stejně jako u nás.

Moje osobní zkušenost – může se stát, že i když budete stát na správné zastávce a včas, váš autobus nezastaví a projede kolem. Jestliže chcete mít jistotu, tak jakmile ho uvidíte přijíždět, zvedněte ruku stejným způsobem, jako byste “chytali stop”.

Poslední rada ohledně autobusů se týká čísel. Když čekáte na autobus 6A, rozhodně nenastupujte do autobusu 6 (ani 6B atd.). Zdá se to primitivní, ale na druhou stranu města se určitě dostat nechcete. V tomhle vám úplně nejvíc pomohou různé aplikace, které některá města mají.

Když jste student, využijte toho!

Pokud máte ISIC, tak o studentských slevách určitě víte. A pokud ho nemáte, nevadí! Stačí, když budete mít potvrzení od školy s datem, odkdy dokdy jste studentem. V mnoha obchodech, restauracích a ve většině turistických míst platí slevy pro studenty – často je to 50 % a někdy i víc.

Chcete-li jako pravý student opravdu ušetřit, můžete si například v Tesco koupit za £3 “menu”, které se skládá z pití, sandwiche/tortilly a malého mlsu (chipsy/sušenky/balíček popcornu), které by jinak stálo třeba i £5.80.

Čaj o páté už není jako dřív

Černý čaj v 5 hodin odpoledne je dnes v podstatě vzácnou tradicí, která je v dnešní době spíš turistickou záležitostí.

Co ale není jen turistickou záležitostí, to jsou puby. Public house (neboli “pub”) je hospoda, ale rozhodně si nepředstavujte žádný zaplivaný lokál. Jedná se o čistá, lehce potemnělá místa. Dalším rozdílem od našich hospod je to, že ne vždy se sedí. Když je u stolů plno, jednoduše stojíte. Ať jste či nejste příznivci piva, do pubu se rozhodně vyplatí zajít kvůli atmosféře, která uvnitř panuje.

Do Británie za jídlem

Fish & chips a typickou anglickou snídani skládající se z párků, vajíček, fazolí v rajčatové omáčce, slaniny, pečených hub a toustů zná asi každý. Věděli jste ale, že kromě výše zmíněného a klasických plněných koláčů, pudinků a sandwichů se velké oblibě těší i indická kuchyně? Rozhodně tedy stojí za to si zajít nejen do street food barů, ale i do nějaké indické restaurace, určitě neuděláte chybu a nemusíte se finančně zruinovat.

Měna

Před odjezdem je dobré si ujasnit měnu. Měna v Británii se nazývá libra a značí se £, Ł nebo GPB. Jedna libra se skládá ze 100 pencí, které se značí jako “p”. Nenechte se ale zmást. Pokud byste jakýmkoli přízvukem řekli “libra”, nikdo vám nebude rozumět. V Británii se totiž pro libře říká “pound” a penci “pí”, “pence” nebo pokud se bude jednat o 1, tak “penny”.

Dále si musíte dát pozor, jestli se nejedná o staré mince či bankovky, protože v roce 2017 proběhla v Británii reforma měny. Setkat se tedy můžete s mincemi v hodnotách 1, 2, 5, 10, 20 a 50 pencí a 1 a 2 libry. U 1 libry si musíte dát pozor, aby nebyla jednobarevná a kulatá, protože ta již neplatí.

S bankovkami je to ještě trochu složitější. Existuje totiž 8 bank, které smí tisknout platné bankovky. Můžete se tedy setkat s hodnotou 1, 2, 5, 10, 20, 50 a 100. Kdybyste si chtěli své libry v Česku vyměnit zpátky, “skotské” a “irské” bankovky vám nevymění, takže si je před odjezdem z Británie nezapomeňte vyměnit za “anglické”.

Zapište si důležité kontakty a stáhněte si off-line mapy

Představte si, že se ztratíte a nebude mít data ani wifi. Nebo chcete někomu zavolat, ale nemáte uložené jeho číslo. Chyba, která se stala i mně. Vždy si ukládejte všechna důležitá čísla, která by se mohla hodit – ubytování, škola, práce, místní kamarád, … A mít stažené mapy je skoro cestovatelská povinnost, nezapomeňte na to.

Běžte se jen tak procházet

Samozřejmě, že chcete vidět všechna známá místa, která vaše město nabízí. Ale někdy není úplně od věci se trochu zatoulat. Narazíte tak mnohokrát na přenádherná místa, o kterých se v žádných průvodcích nikdo nezmínil. A víte, co je další výhodou takových míst? Nikdy tam nebude přetlak turistů a spíš tam pochytíte “pravý přízvuk”.

Najděte si kamarády

Nic vám v životě nepomůže tak jako rodina a kamarádi. Jestliže ale všichni zůstali v Česku, nezbývá vám nic jiného než si najít kamarády na místě. Noví přátelé vás hrozně obohatí a vy je samozřejmě také – bavte se o jídle, zvyklostech, rodinách, vztazích, práci nebo škole, prostě o normálních běžných věcech. Ptejte se a poslouchejte. Mockrát si na to pak vzpomenete.

Jídlo v hostitelské rodině není na michelinskou hvězdu

Je to samozřejmě nadsázka a každá rodina se liší, ale u většiny hostitelských rodin nečekejte nic moc speciálního. Záleží na tom, jak dlouho u rodiny zůstáváte, ale tak jako tak vám většina rodin nabídne to samé – polotovary. Mezi nejoblíbenější patří kuřecí stripsy, rybí prsty, pizza a těstoviny. Skoro ke všemu rádi přidávají všelijaké luštěniny, nejčastěji to jsou hrášek a fazole. Přestože ale máte jiné stravovací návyky, buďte určitě maximálně tolerantní a mějte nastavená správná očekávání.

Chodci, pozor!

Pokud byste zapomněli, že v Británii jezdí auta po levé straně, tak si toho během prvních pár hodin po příjezdu opravdu všimnete. Proto se vždy při přecházení nezapomeňte rozhlédnout nejdřív vpravo!
A jak funguje levá/pravá strana na chodníku? Lidé chodí různě, někteří vlevo, jiní vpravo. Řekla bych, že to je tak 50:50. Ani se nedá říct, že všichni turisté by chodili vpravo a všichni Britové vlevo, spíš to je tak, jak se komu zamane.

Poznejte Velkou Británii na vlastní pěst, díky jazykovým pobytům v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací