GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Od snídaně po večeři: Jak jíst jako Italové

Od snídaně po večeři: Jak jíst jako Italové

Následující článek byl inspirován Rebeccou, která studovala italštinu v EF mezinárodní škole v Římě. S jejím svolením jsme upravili jeden z jejích příspěvků na jejím blogu o stravování v Itálii.

Italové berou jídlo velmi vážně - a taky by měli, protože ho v podstatě vynalezli (dobře, ne všechny jídla, ale vynalezli pizzu, což je jeden z nejlepších vynálezů vůbec, že?). Abyste ze svého kulinářského italského dobrodružství vytěžili co nejvíce, poskytneme vám všechny delikátní informace, aby se vaše chuťové pohárky mohly oddávat životu la dolce vita.

Snídaně (Colazione)

Italové snídají lehce, rychle a na sladko: Určitě ochutnejte cornetto, vynikající snídaňové pečivo, které vypadá jako croissant, ale croissant to není: Je mnohem sladší, trochu jako brioška, a často se plní krémem, džemem nebo nutellou. Mezi zdravější varianty patří cereálie, jogurt nebo toasty s pomazánkou dle vlastního výběru (tzv. nutella). Espresso nebo cappuccino je ideální způsob, jak začít den, což nás příhodně přivádí k dalšímu tématu.

Káva (Caffè)

Dvě nejdůležitější pravidla týkající se kávy v Itálii jsou, že za prvé budete reálně vypadat jako turista, pokud budete pít cappuccino po zhruba 10. hodině dopoledne. Cappuccino je výhradně snídaňový nápoj. Po dopoledni si můžete dát jakýkoli jiný druh kávy, ale s mlékem opatrně. V žádném případě si pak neříkejte o kávu s sebou, to je v podstatě hřích. Italové svou kávovou kulturu oslavují a dělají z ní společenskou událost, kterou si vychutnáte - ať už s přáteli, nebo s nějakou četbou. Také pokud si řeknete o kávu, dostanete espresso - dva doušky kávy. Je to rychlá a silná dávka energie, ideální pro pití při stání u baru. V některých podnicích, pokud si ke kávě sednete, se platí poplatek za obsluhu (jestliže vás někdo obslouží), takže pozor.

Oběd (Pranzo)

Italové mají tendenci se poměrně zdravě stravovat, takže zelenina i maso jsou základem místní kuchyně. Většina Italů obědvá kolem 13. nebo 14. hodiny a v závislosti na vaší životní a pracovní situaci je to obvykle hlavní jídlo dne. Pokud vám to váš nabitý program dovolí, může být oběd dvouchodový - těstoviny jako první chod a ryba nebo maso jako druhý chod. Pokud si chcete dát pouze rychlý oběd, postačí vám salát nebo sendvič. Přestože si Italové na jídle pochutnávají, existuje možnost vzít si jídlo s sebou, tzv. pizza al taglio, což je kousek pizzy upečený v elektrické peci. (Oproti kulaté pizze z cihlové pece, ale k té se dostaneme brzy). Ano, může to znít domýšlivě, ale volba pece skutečně dodává pizze jinou chuť.

Svačina (merenda) a happy hour (aperitivo)

Protože Italové mají mezi obědem a večeří zhruba šest hodin, obvykle si mezi tím něco dají: Tyto svačiny se nazývají merenda a jsou to v podstatě dopolední nebo odpolední svačiny, které mohou být sladké (například ovoce nebo biscotti, tvrdé sušenky) nebo slané (například krekry nebo kousek pizzy al taglio). Pokud máte hlad mezi 17. a 20. hodinou, vyberte si aperitivo, což je v podstatě happy hour! Aperitivo je velmi podobné španělským tapas - zajdete do malého baru nebo restaurace, zaplatíte si nápoje a finger food si dáte zdarma v malém bufetu u baru. Když jdu na aperitivo s přáteli, většinou si z něj udělám večeři, protože je samo o sobě dost syté.

Večeře (Cena)

Typická večeře v italské domácnosti se obvykle skládá z těstovin, masa a zeleniny a koná se kolem 20:00. Jít v Itálii na večeři je docela velká věc, respektive jíst: Součástí této události je několik chodů, víno a dlouhé povídání a prodlévání. Většina jídelních lístků nabízí čtyři chody a obvykle vypadají trochu podobně:

Antipasto: To doslova znamená před jídlem (anti). Obvykle se jedná o talíř se sýrem, masem a olivami. Vřele doporučuji vyzkoušet bruschettu, vyslovuje se brusketta, kousek grilovaného chleba s rajčaty a olivovým olejem, jehož výsledkem jsou velmi spokojené chuťové pohárky.

Primo Piatto: V tomto případě se jedná o první (primo) chod (patto) a obvykle se nabízí těstoviny. Vlastně to škrtněte, vždycky jsou to těstoviny. Výborné těstoviny, podávané v přiměřené velikosti porce, takže v žaludku zůstane místo na další. Zásadní pravidla při konzumaci těstovin: Nikdy nekrájejte špagety nožem ani je neotáčejte lžící. Nikdy. (Byli jste varováni.)

Secondo Piatto: Druhý (secondo) chod (piatto - podívejme se na sebe, jak se v celé té italštině orientujete!) je vaším proteinovým chodem. Obvykle se jedná o masový nebo rybí pokrm, ke kterému se často podává malá zeleninová příloha. Na mnoha italských jídelních lístcích najdete sekci nazvanou contorno, což je seznam příloh, které se hodí k druhému chodu.

Několik slov o pizze: Večeře je opravdu jediná příležitost, kdy si můžete dát pizzu z kamenné pece, kterou všichni známe a milujeme. Pokud není v podniku zrovna plno turistů, můžete ochutnat nebeskou pizzu mezi 19:30 a 22:00. Něco na zvážení: Neobjednávejte si pizzu a salát. Můžete kombinovat pizzu s antipastou nebo pizzu s dezertem, ale nikdy ne se salátem. (K obědu si dejte jen salát a pizzu si později vychutnejte samotnou, jste přece v Itálii.) Mimochodem, je naprosto přijatelné nakrájet si pizzu na plátky a jíst ji rukama.

Dolce

A nakonec dezert (dolce)! Protože jste právě snědli tři až čtyři talíře jídla, jsou italské dezerty obvykle poměrně lehké: Tento dezert se připravuje tak, že se mezi vrstvy slazeného sýra mascarpone, posypaného kakaovým práškem, vloží určitý druh tvrdých sušenek, které se namočí do espressa, a vytvoří se tak ta správná směs sladkého a krémového. Po večeři se často pije digestiv, jako je limoncello (citronový likér), nebo espresso, aby se usnadnilo trávení velkého jídla, které jste právě zkonzumovali.

Jestli jsme Vám udělali chuť, můžete poznat Itálii s námi! Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací