GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Fotbal vs. americký fotbal: 10 hlavních rozdílů

Fotbal vs. americký fotbal: 10 hlavních rozdílů

Fotbal? Americký fotbal? Tyto sporty mají sice v mnoha zemích společný název, ale tím jejich podobnost končí. Zatímco většina lidí na světě zná tento sport jednoduše jako "fotbal", ve Spojených státech (a Irsku) se mu říká "soccer". USA však mají také svou vlastní verzi fotbalu: "americký fotbal".

Jste zmateni? Jsme tu, abychom vám poskytli několik odpovědí.

Zde je náš průvodce pro začátečníky, ve kterém najdete hlavní rozdíly mezi fotbalem a americkým fotbalem. Vyzbrojí vás dostatečným množstvím informací, abyste mohli improvizovat při rozhovorech o obou sportech, až budete poznávat nové kultury např. na jazykovém pobytu v zahraničí.

1. Chodidlo (the foot)

Dobře, začněme od začátku.

"Fotbal" (nebo jak mu budeme od této chvíle říkat: kopaná) dostal svůj název proto, že při něm musíte používat nohy. Až dosud to vypadalo dobře.

Na druhou stranu americký fotbal se nohama vůbec nehraje, většinou jde o házení a přenášení míče na hřiště.

Proč se mu říká americký fotbal, a ne "throwball"? To nikdo s jistotou neví, ale jednou z odpovědí je, že název ve skutečnosti neodkazuje na nohu, ale spíše na americký systém měření stop a palců - protože míč je dlouhý zhruba jednu stopu (asi 30 cm), zvolili tento způsob. To dává smysl... ne?

2. Míč

Fotbalové míče jsou jednoduché, kulaté a ideální na kopání.

Míče na americký fotbal mají spíše tvar špičatého vejce (nebo chcete-li sofistikovanější termín, "prolate spheroid") a po celé délce jedné strany jsou opatřeny velkými oky pro silnější úchop při házení. Někdy se jim také říká "prasečí kůže", zřejmě proto, že se z ní poprvé vyráběly (jsme rádi, že se to změnilo).

3. Hřiště

Hřiště amerického fotbalu vypadají přesně tak, jak jste je viděli ve všech amerických středoškolských filmech. Jsou vyznačena v desetiyardových (devítimetrových) intervalech, s čárou "end zone" a dvěma vztyčenými sloupky na každém konci.

Fotbalové hřiště je ještě jednodušší, má dva středové půlkruhy a "box" 18 metrů před brankou. Ten vyznačuje místo, kde smí brankář - jediný hráč, který smí používat ruce - manipulovat s míčem.

Obě hřiště jsou dlouhá přibližně 100 metrů, i když fotbalová hřiště jsou mnohem širší než jejich protějšky pro americký fotbal.

4. Cíl

Fotbal je obvykle jednoduchý. Kopněte míč do sítě a vstřelte gól. Dejte více gólů než soupeř a vyhrajete zápas.

V americkém fotbale jde především o "touchdowny" - vyhýbání se soubojům a přenášení míče do soupeřovy koncové zóny. Ty mají hodnotu počátečních 6 bodů a navíc další bod za úspěšné kopnutí přes tyče po vstřelení gólu.

Velký rozdíl je v tom, že fotbalové zápasy často končí remízou, někdy i bez vstřeleného gólu. Naproti tomu zápasy amerického fotbalu obvykle přinášejí vysoké skóre a jen velmi vzácně skončí nerozhodně. Když dojde k remíze, zápas jde do prodloužení - v něm vyhrává ten tým, který skóruje jako první.

5. Tempo

Americký fotbal má sice vyšší skóre, ale je také pomalejší.

Zatímco fotbal se hraje na dva volné poločasy po 45 minutách, americký fotbal je rozdělen do čtyř čtvrtin po 15 minutách. Tyto čtvrtiny mohou trvat delší dobu, protože čas se často zastaví na konci "hry", jakmile je hráč s míčem sražen k zemi.

Z tohoto důvodu se americký fotbal neustále zastavuje a znovu spouští. Spolu se složitostí hry to může být bariéra pro začínající fanoušky, ale je to bariéra, kterou stojí za to překonat!

6. Hráči

V obou sportech je na hřišti vždy 11 hráčů na tým.

Ve fotbale hraje stejných 11 hráčů celý zápas, plus mínus několik náhradníků. V americkém fotbale se hráči neustále střídají podle toho, zda tým útočí nebo brání.

Například pozice rozehrávače je v americkém fotbale klíčovou součástí "útoku". Rozehrávač hraje, když má jeho tým míč v držení, ale když má míč soupeř, sedí u postranní čáry. To znamená, že během jediného zápasu se může v jednom týmu vystřídat až 45 hráčů.

7. Přezdívky

Detroit Lions, Seattle Seahawks, Chicago Bears - všechny týmy amerického fotbalu mají zábavné oficiální přezdívky.

Fotbalové týmy mají také přezdívky, ale ty jsou neoficiální. Spíše než na dravá zvířata nebo obávané nepřátele se přezdívky ve fotbale často jednoduše a poněkud neoriginálně vztahují k barvě dresů, které daný tým nosí. Real Madrid jsou "Los Blancos" (bílí), Chelsea "The Blues", Liverpool "The Reds" atd.

Ve fotbale existují také docela náhodné přezdívky, které jako by se odnikud neozvaly, ale obvykle souvisejí s historií týmu. Mezi několik příkladů patří názvy jako "The Toffees", "The Terriers" nebo "The Cherries".

Střetnutí s "The Terriers" možná nezní jako nejstrašidelnější představa, ale možná je to součást strategie.

8. Ligy

V lize amerického fotbalu NFL spolu rok co rok soupeří stejných 32 týmů. Ať už váš tým vyhraje vytouženou trofej Super Bowl, nebo prohraje každý zápas 50:0, v příští sezóně budete hrát se stejnými týmy o stejnou cenu znovu.

Ve fotbale je týmů mnohem více a ligy jsou rozděleny do divizí. Pokud skončíte na vrcholu své divize, postoupíte do té vyšší, kde na vás čekají lepší týmy. Ocitněte se na spodním konci a spadnete "padacími dveřmi" do ligy nižší.

Dokonce si (teoreticky) můžete s přáteli založit vlastní tým a nakonec hrát s týmy jako Barcelona nebo Bayern Mnichov - za pokus to stojí, ne?

9. Stěhování

Týmy amerického fotbalu se také označují jako "franšízy". Jako takové mají právo se čas od času přestěhovat do jiného města.

Las Vegas Raiders byli kdysi Oakland Raiders, Los Angeles Chargers byli dříve San Diego Chargers a LA Rams se stali St Louis Rams, než si to rozmysleli a vrátili se zpět do LA.

To je ve fotbale, kde týmy zůstávají na stejném místě v dobrém i zlém, naprosto neslýchané.

10. Sledovanost

Je samozřejmé, že fotbal i americký fotbal jsou velmi populární. Nicméně vzhledem k tomu, že fotbal má celosvětovou působnost, zatímco americký fotbal je zaměřen spíše na jednotlivé země, je logické, že se sledovanost obou sportů výrazně liší.

Například finále mistrovství světa ve fotbale 2022 mezi Argentinou a Francií sledovalo neuvěřitelných 1,5 miliardy lidí, tedy téměř pětina světové populace.

Americký fotbal se také může pochlubit obrovskou fanouškovskou základnou, ale s maximem kolem 115 milionů diváků během posledního Super Bowlu přilákal téměř 13krát méně diváků než fotbalový ekvivalent.

Navzdory rozdílům mají fotbal i americký fotbal svou vlastní živou kulturu a tradice, které stojí za to prozkoumat. Doufejme, že vám tento průvodce pomůže se základními informacemi, až se vydáte za novým sportem například na výměnný pobyt do zahraničí.

Poznejte novou kulturu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací