GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak může učení jazyků podpořit vaše duševní zdraví

Jak může učení jazyků podpořit vaše duševní zdraví

Dobré duševní zdraví je základem pohody a šťastného a naplněného života. Umožňuje vám soustředit se v práci a při studiu, udržovat zdravé vztahy a s důvěrou se pouštět do nových věcí. Duševní onemocnění je běžné - v USA s ním v nějaké formě žije každý pátý dospělý. Pokud se podíváme na mladé lidi ve věku 18-25 let, toto číslo se zvýší na přibližně jednu třetinu.

Víme, že k dobrému duševnímu zdraví přispívá například cvičení, kvalitní spánek, socializace a zdravá výživa. Věděli jste ale, že pravidelnou dávku pozitivní energie může vašemu duševnímu zdraví dodat také učení se cizím jazykům?

Pojďme se podívat, jak může studium jazyků podpořit vaše duševní zdraví.

Zlepšete zdraví svého mozku

Vědci zjistili, že mluvení cizím jazykem skutečně zvětšuje velikost mozku. Schopnost mluvit dvěma jazyky vám může pomoci soustředit se a odfiltrovat nepodstatné informace, což je skvělý nástroj pro snížení úzkosti. Díky přepínání mezi jazyky je váš mozek pružnější a dokáže snáze stanovit priority. Je to také skvělý trénink pro váš mozek. Mluvení, poslouchání a odpovídání v jiném jazyce skutečně rozproudí vaše mozkové buňky, což vede ke zvýšení počtu nervových spojení a celkovému zlepšení zdraví mozku.

Nalezení state of flow

Studie zjistily, že dosažení stavu "flow" je velkým faktorem štěstí. Do stavu flow se dostanete, když jste do něčeho tak zabraný, že se vše ostatní rozplyne a čas letí. Z krátkodobého hlediska vyvolává flow pozitivní emoce, zatímco z dlouhodobého hlediska vám může pomoci žít šťastnější a spokojenější život.

Klíčem k úspěchu je nalezení rovnováhy mezi výzvou ke zlepšení a využitím stávajících dovedností. Pokud je úkol příliš snadný nebo příliš náročný, nenajdete svůj rytmus.

Učení jazyka je skvělý způsob, jak najít flow. Díky velkému množství jazykových kurzů, knih, podcastů a rodilých mluvčích vám nikdy nedojde nová výzva, do které se můžete ponořit. Navíc je snadné sledovat, jak se zlepšujete, a neustále budujete své stávající dovednosti.

Sociální vazby

Sociální vazby jsou klíčem k překonání pocitů izolace a osamělosti, které mohou mít negativní vliv na duševní zdraví. Učení se novému jazyku vám otevře zcela nový svět sociálních kontaktů. Na jazykových kurzech v zahraničí můžete potkat lidi s podobnými zájmy, najít si partnera pro konverzaci nebo získat nové přátele z celého světa. Navíc si uvědomte, že díky novým jazykovým znalostem můžete komunikovat s miliony lidí.

Zvyšte si sebevědomí

Když se cítíte na dně, je pravděpodobné, že vaše sebevědomí je nízké a všechno vám připadá "příliš těžké". Studium jazyků je fantastický způsob, jak tento negativní stav překonat. I pouhé naučení se několika frází v novém jazyce dokazuje, že jste schopní. A až budete připraveni, vedení konverzace s někým v cizím jazyce vám zaručeně výrazně zvedne sebevědomí.

Kulturní porozumění

Někdy se ve zprávách může zdát, že svět je samá zkáza. Ponoření se do nového jazyka a jeho kultury může rozšířit váš pohled na svět a zvýšit vaši empatii vůči ostatním. Pomůže vám to lépe porozumět druhým a navázat s nimi vztahy a uvidíte svět z jiného úhlu pohledu. Porozumění a péče dláždí cestu ke spojení.

Pomoc druhým prostřednictvím jazyka

Získejte pocit "pomáhajícího opojení" tím, že někomu pomůžete naučit se svůj rodný jazyk. Zvažte setkání s jiným studentem jazyka, který mluví vaším cílovým jazykem, a vytvořte společný rozhovor. Je to docela jednoduché. Polovinu času oba mluvíte svým rodným jazykem, řekněme, že je to angličtina, a oni si procvičují angličtinu. Druhou polovinu času pak můžete přejít na jejich rodný jazyk, řekněme francouzštinu, a vy si procvičíte francouzštinu. Budete mít skvělý pocit, že pomáháte někomu jinému zlepšit jeho jazykové znalosti a zároveň zlepšujete ty své.

Pozitivní rozptýlení

Učení jazyků nabízí skvělé zdravé rozptýlení od negativních myšlenek a stresu. Umožňuje vám soustředit se na pozitivní činnost, odklonit se od procházení zkázy na sociálních sítích nebo každodenní frustrace a pracovat na něčem náročném, ale příjemném. Pokud se necítíte na práci v rámci kurzu, je pouhé sledování televizního pořadu nebo poslech hudby či podcastů v cílovém jazyce skvělým způsobem, jak se učit a zároveň umožnit své mysli, aby se znovu soustředila.

Nastartujte svou cestu k jazykovému vzděláváníVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací