GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 tipů, jak se rychle naučit anglicky

10 tipů, jak se rychle naučit anglicky

Angličtina je zábavný jazyk, a přestože je považována za poměrně snadno zvládnutelný jazyk, se 750 000 slovíčky a pravopisem, který dokáže rozhodit i toho nejzkušenějšího studenta, se může zdát, že naučit se rychle anglicky je nemožné. Ale já vám chci říct, že tomu tak není, pokud máte správnou strategii.

Zde jsou naše nejlepší tipy, jak se rychle naučit anglicky:

1. Přečtěte si vše, co se vám dostane do rukou

Klasická literatura, brožované knihy, noviny, webové stránky, e-maily, sociální sítě, krabice od cereálií: pokud je to v angličtině, přečtěte si to. Proč? Inu, tento obsah bude plný šťavnaté nové slovní zásoby, stejně jako poměrně dost toho, co už znáte. To vám pomůže rychle se zdokonalit, protože opětovné vystavení naučené slovní zásoby vám poskytne nové příklady v kontextu, a proto tato slovíčka v mysli posílí. Na druhou stranu je učení se novým slovíčkům a výrazům nezbytné pro budování vašeho slovního zásobníku, zejména v jazyce, jako je angličtina, kde je tolik slov! Nicméně nestačí jen číst a jít dál - dále musíte...

2. Aktivně si všímejte nové slovní zásoby

Tento tip je klasický z dobrého důvodu: funguje! Při učení se nám často nové slovo nebo slovní spojení zalíbí natolik, že se nám zdá nemožné ho zapomenout. Ale věřte nám, že ne všechno si zapamatujete hned napoprvé. Chcete-li s tím bojovat, zvykněte si nosit s sebou zábavný zápisník nebo používat nástroj, jako je Evernote. Kdykoli uslyšíte nebo přečtete nové slovo nebo slovní spojení, zapište si jej v kontextu: tedy ve větě a s vyznačeným významem. Ušetříte si tak čas, protože se k danému slovu nebudete vracet a ptát se sami sebe: "Co že to slovo znamenalo?".

3. Mluvte se skutečnými lidmi

K čemu je jazyk, když ne ke komunikaci? Jistě, my lidé jsme se stali experty na komunikaci, aniž bychom otevřeli ústa - díky Whatsappu! - ale když na to přijde, je pravda, že mluvení pomáhá jazyk uchovat v hlavě mnohem lépe než pouhé čtení nebo psaní. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste slyšeli lidi říkat, že "rozumí, ale neumí anglicky". Spousta rádoby angličtinářů si z mluvení udělala obrovskou nepřekonatelnou bariéru, která jim slouží jen k psychickému vyčerpání. Nebuďte takoví. Vyhledejte rodilé mluvčí pro neformální jazykovou výměnu, zapište se do kurzu nebo navštěvujte kurzy online.

4. Přihlaste se k odběru podcastů nebo kanálů na Youtube (v angličtině)

Máte rádi humor? Politiku? Blogování? Vaření? V nabídce témat, která pokrývají všechny možné zájmy, najdete anglicky mluvící podcast nebo kanál na Youtube. Přihlaste se k odběru několika z nich a poslouchejte je při řízení nebo se na ně dívejte během cesty do školy či do práce. Zpočátku vám možná bude připadat, že přízvuk rodilých mluvčích je obtížný, ale vydržte a brzy začnete rozumět tomu, co slyšíte (a také se naučíte spoustu nových slovíček od rodilého mluvčího!).

5. Vycestujte do zahraničí

Pokud existuje lepší způsob, jak se naučit anglicky, než se do ní ponořit během jazykového pobytu a studia v anglicky mluvící zemi, rádi bychom to věděli! Není žádným tajemstvím, že angličtina je nejrozšířenějším jazykem na světě, a díky dlouhému seznamu zemí, mezi kterými si můžete vybírat, si můžete zvolit ideální prostředí pro výuku podle polokoule, počasí nebo oblíbeného města. Vzpomeňte si například na Austrálii, Nový Zéland, Velkou Británii, USA, Kanadu nebo Jihoafrickou republiku!

6. Využijte své přátele

Máte přátele, kteří publikují na internetu v angličtině? Nepřehlížejte je ve svém newsfeedu: prohlédněte si příspěvky, které sdílejí, a věnujte se prozkoumání jednoho nebo dvou každý den. Mohou to být články ze zpráv nebo časopisů, videa, rozhovory, příspěvky na blogu, písničky nebo cokoli jiného: pokud je to v angličtině a téma vás zajímá, bude to užitečné!

7. Ptejte se na spoustu otázek

Zvědavost možná zabila kočku, ale také poháněla studenta jazyka k plynulosti! Jak se budete učit anglicky, brzy nashromáždíte horu otázek. Nesedejte na lep svým pochybnostem - buďte zvědaví a řešte je! Pokud jste zapsáni do kurzu, ptejte se svého učitele (od toho tam koneckonců je). Pokud se však učíte sami, nebojte se: odpovědi hledejte na webech nebo v blogu o jazycích, ptejte se jiných studentů či pročítejte fóra. Budete rádi, že jste to udělali!

8. Vezměte si příklad z hvězd

Zpestřete si výuku tím, že si vyberete rodilého anglicky mluvícího herce nebo zpěváka, který se vám líbí. Nyní zamiřte na internet, najděte si několik rozhovorů, které poskytli - a podívejte se na ně! Jednou se dívejte na podstatu věci, pak znovu, přičemž si zapisujte zajímavé výrazy a slovíčka, která slyšíte. Slang, historky, humor a anekdoty, které z těchto rozhovorů zazní, vám jistě poskytnou spoustu podnětů k práci!

9. Začněte s tím, co skutečně potřebujete

Studium angličtiny vám pravděpodobně půjde mnohem rychleji, pokud si budete neustále připomínat své důvody pro učení. Chystáte se na studijní výměnný pobyt? Pak se zaměřte na slovní zásobu související s vaším studiem. Čeká vás zahraniční konference? Zdokonalte se v konverzačních slovíčkách, která můžete použít při rozhovorech s ostatními účastníky. Chystáte se na tzv. gap year? Vypadá to, že vaším průvodcem bude slovní zásoba z oblasti cestování a turistiky. Pokud se jednoduše vrhnete do učení angličtiny v naději, že se zázračně naučíte všechno a najednou, pravděpodobně skončíte zmatení a vyhořelí. Což nás přivádí k...

10. Když jste na dně, nekopejte do sebe.

Když začnete mít pocit, že se vám nedaří, což se v určitém okamžiku stane všem studentům. Neříkejte si: "Neumím anglicky" nebo "Tohle nikdy nezvládnu". Ve skutečnosti tyto fráze vyřaďte ze svého slovníku! Jen vám zamlžují představu o pokroku, kterého dosahujete, a přesvědčují vás, že vaše sny o dobré angličtině jsou nesplnitelné. Místo toho si říkejte: "Učím se anglicky a každý den dělám pokroky," "Není to vždycky snadné, ale stojí to za to," "Jsem mnohem lepší než před půl rokem," a další fráze, které vám připomenou celkový stav věci.

Naučte se s námi anglicky v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací