GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak se rychle naučit německy: 10 tipů

Jak se rychle naučit německy: 10 tipů

Učit se nový jazyk je těžké, ale kdo říká, že to nemůže být i příjemné? Zvládnutí nového jazyka samozřejmě vyžaduje úsilí, ale není lepšího pocitu než první konverzace s rodilým mluvčím, která se opravdu povede. Abyste byli na dobré cestě, přinášíme vám deset skvělých způsobů, jak si rychle osvojit němčinu.

1. Přečtěte si všechno

Najděte si čas na čtení mnoha různých stylů psaní, od německých časopisů a novin až po blogy, knihy a komiksy, což vám pomůže jazyk zvládnout. I když si každý den přečtete jen pár stránek nebo článků, získáte mnohem hlubší znalosti o běžných větných strukturách i gramatice a pravopisu. Různé typy obsahu, které čtete, mohou posílit vaše znalosti formální či neformální němčiny a také vám pomohou udržet si přehled o novinkách a kultuře.

2. Sledujte nové influencery

Ať už používáte TikTok, Instagram nebo Twitter, najděte si nějaké německy mluvící tvůrce obsahu, které můžete sledovat. Tímto způsobem si při každém otevření aplikací sociálních médií jemně procvičíte jazyk, který se učíte, a budete mít přehled o těchto neustále se měnících trendech a slangu.

3. Navštivte Německo

Naplánujte si výlet! Učení němčiny je pro vás ideální záminkou, abyste si sbalili pas a vyrazili na pár dní do Berlína nebo Mnichova. Strávit čas v Německu, mluvit německy s rodilými mluvčími a zcela se ponořit do jazyka, je to nejlepší, co můžete pro své učení jazyka udělat.

4. Nebo studujte v zahraničí

Chcete-li skutečně posílit své schopnosti porozumění, vydejte se na delší studijní pobyt v Německu. Život na novém místě vám vlastně umožní mnohem bohatší poznání jazyka a kultury než pouhý víkendový výlet. Díky neustálému procvičování a přemýšlení na vlastní kůži se váš přízvuk a konverzační schopnosti rychle zlepší a je pravděpodobnější, že si tyto dovednosti udržíte po celý život.

5. Najděte si nějaké nové podcasty

Předplatné německých podcastů je snadný a příjemný způsob, jak si upevnit to, co se učíte ve třídě. Pravidelné poslouchání je skvělé pro nácvik udržení konverzace a díky němu vám bude zdokonalování přízvuku a výslovnosti připadat bez námahy.

6. Sledování televize

Dejte si nohy nahoru - i během chill outu se můžete zdokonalit v němčině. Může to být tak jednoduché, jako přepnout jazykové nastavení na Netflixu, abyste mohli sledovat pořady s německými titulky nebo zvukem, nebo si vybrat sledování pořadů natočených v němčině. Sitcomy a chatové pořady jsou skvělé pro sledování rychlé, ale lehké konverzace.

7. Změňte jazyk telefonu

Ano, je to tak jednoduché. V průměru strávíme více než tři hodiny denně pohledem na obrazovku telefonu, takže bychom mohli tento čas využít. Přepněte jazyk telefonu na němčinu a pokaždé, když ho vezmete do ruky, uvidíte německá slova pro věci, jako je datum nebo počasí. Navíc to bude vašemu mozku neustále připomínat, že má myslet německy, a usnadní vám to přepnutí na "myšlení v němčině" v jiných situacích.

8. Dělejte si poznámky

Když už jsme u telefonů, aplikace na poznámky může být vaším nejlepším přítelem při učení se cizímu jazyku. Doporučujeme vytvořit si dva seznamy: Jeden s běžnými slovíčky nebo frázemi, které byste mohli často potřebovat, a druhý, který si doplníte, když uděláte chybu. Zapisování si věcí, jako jsou nová slovíčka nebo malé fráze, když se je učíme (nebo když se spleteme), může pomoci uložit si do paměti správné věci.

9. Požádejte o pomoc

Pokud nevíte, jak něco říct, nebo nerozumíte tomu, co vám někdo říká, prostě se zeptejte. Nemusíte se stydět a to, že si to necháte vysvětlit v danou chvíli, vám pomůže naučit se to rychleji než čekat, až si to vygooglujete, až přijdete domů.

10. Dbejte na pravidelnost

Pokud jde o učení jazyka, klíčová je důslednost! Nemusíte používat všechny naše tipy najednou. Místo toho bude nejjednodušší, když si vytvoříte rozvrh a budete se ho držet. Rozsévejte různé techniky během celého týdne, abyste se každý den pomalu zlepšovali v mluvené i psané němčině. Jeden den poslouchejte podcasty a čtěte zprávy, druhý den po hodině cvičte s přáteli.

Studujte němčinu v NěmeckuVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací