GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

50 věcí, které milujeme ve Velké Británii (a víme, že si je zamilujete i vy)

50 věcí, které milujeme ve Velké Británii (a víme, že si je zamilujete i vy)

Velká Británie, která je nádherně rozmanitá a ohromně krásná, má své jedinečné kouzlo, které nadchne téměř každého, kdo ji navštíví nebo má to štěstí, že ji nazývá svým domovem. Zde je 50 věcí, které na Velké Británii milujeme, od těch nejzřejmějších až po ty nejobskurnější, bez udání pořadí:

1. Pobřeží

Pobřeží ve Velké Británii je prostě ohromující, od zlatavého písku přes krásné oblázkové pláže až po dramatické bílé křídové útesy.

2. The Royals

Svatby, zámky, nádherné děti a koruna. Dobře, skutečný seriál je pravděpodobně mnohem lepší než ten od Netflixu, ale bereme každý kousek windsorské dobroty, který můžeme dostat.

3. Sport

Tenis. Ragby. Fotbal. Kriket. Britové jsou pro sport nesmírně zapálení, zuřivě chrání své týmy a jsou vždy připraveni postavit se na stranu outsiderů.

4. Krémové čaje s koláčky a džemem

Je třeba říkat víc?

5. Fish and chips

Britská klasika, kterou si nejlépe vychutnáte z novin u moře (náš tajný tip: vesnice Anstruther ve Skotsku). Další klasiku, kterou musíte sníst, najdete v tomto příspěvku.

6. Televizní pořady

Pokud jste si zamilovali seriály The Crown, Downton Abbey, Black Mirror, Luther, Dr. Who nebo Sherlock, můžete britskému televiznímu průmyslu poděkovat...

7. BBC

Když už jsme u toho, BBC je dar Británie (vysílacímu) světu. Je to nejstarší národní vysílací organizace na světě se skutečně globálním dosahem, která pokrývá světové události 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a produkuje zábavu světové úrovně.

8. Přízvuk

Každý chce mít britský přízvuk, že? Je okouzlující, sofistikovaný a může mít mnoho podob, zde je náš přehled nejlepších dialektů, které byste měli znát.

9. Bankovní svátky

Ano, až osm dní volna ročně navíc pro každého, které se neodečítají z vašeho ročního příspěvku na pracovní dovolenou. (Pokud žijete a pracujete v Británii, počítejte se štěstím!)

10. Hudba

Beatles, Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Ed Sheeran, Adele, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa a Spice Girls... A to jsme teprve na začátku.

11. Rozmanitost

Spojené království je tavicí kotlík a to se nám na této zemi líbí. Je zdrojem historického, kulturního a kulinářského bohatství, které se naplno projevuje ve městech, jako je Londýn a Manchester.

12. Výstřednost

Británie je výstřední a svérázný národ. A je na to mocně hrdá.

13. West End

Zajděte si do londýnského West Endu a podívejte se na světoznámá a oceňovaná představení Bídníci, Wicked, Mamma Mia nebo Lví král. Pak zajděte za roh do nedalekého divadla a podívejte se na skvělé místní divadelní představení.

14. Přístupná kultura

Umění, věda a kultura jsou oslavovány po celé Británii a místa světové úrovně, jako je Britské muzeum v Londýně, jsou pro všechny zdarma. Jak úžasné to je?

15. Venkov

Zelené kopce, malebné vesničky s dlážděnými uličkami a historické domky s doškovými střechami... Kouzlo britského venkova je nepopiratelné.

16. Historie

I na těch nejmenších a nejodlehlejších místech obvykle najdete hospodu, kostel, hrad nebo malý domek, který pochází z roku 1600.

17. Čokoláda

Vymysleli Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos a M&S's Chocolate Brownie Bites. Mňam.

18. Úžasné vynálezy

Bez Británie by svět nebyl takový, jaký je dnes. Britům můžeme poděkovat například za antibiotika, cement, tryskový motor, televizi, plechovku a celosvětovou síť. A samozřejmě čokoládovou tyčinku.

19. Harry Potter

Dokážete si představit svět bez Harryho Pottera? Britští mudlové se dmou pýchou, když vědí, že chlapec, který žil, je jedním z nich, ale naštěstí se o něj rádi podělí se světem.

20. (Každoroční) sněhový chaos

Na sněhovém chaosu, který nastane, když ve Velké Británii napadne i to nejmenší množství sněhu, je něco okouzlujícího: zavřou se školy, zastaví se veřejná doprava... a všichni se vydají do nejbližšího parku, aby si zasáňkovali!

21. Humor

Sarkastický, sebekritický smysl pro humor může být pro každého neznalého (zde je náš průvodce pro začátečníky), ale díky němu vzniklo několik skutečně originálních komediálních pořadů (Fawlty Towers, The Office, Little Britain) a několik nejlepších komiků v oboru (Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand, Michael McIntyre).

22. Fronty

Britové milují strukturu, když čekají, až na ně přijde řada. Je to opravdu roztomilé, jak jsou zdvořilí (a jak divné je to slovo samo o sobě).

23. Londýn

Láska k Londýnu přetrvává, a to z dobrého důvodu. Nic se nevyrovná vzrušení a rozmanitosti, které toto město nabízí, a špičkové kultuře, kterou prosazuje. Na poměry světových velkoměst je také pozoruhodně snadné utéct, když je toho všeho trochu moc - stačí naskočit na vlak a vyrazit na venkov.

24. Výlety

Když už jsme u toho... i mimo Londýn je co objevovat - od okouzlujících (menších) měst, jako je Brighton, Bournemouth, Bristol, Manchester, Eastbourne, Oxford a Cambridge, až po úchvatné přírodní scenérie dostupné pouze na cestách.

25. Rock

Dobře, o největších a nejzářivějších hvězdách britské hudební scény jsme již psali, ale historie britského rocku si zaslouží zvláštní zmínku. Dokážete si představit rock bez přispění kapel jako The Beatles, The Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis nebo Radiohead? Myslíme si, že ne.

26. Come Dine with Me

Britská televize ve své absolutní dokonalosti. Čtyři cizí lidé se sejdou, aby si navzájem uvařili jídlo, a pak se večer oznámkují. Vítěz si odnese 1000 liber v hotovosti.

27. Dobrý stavitelský svařák

Známý jako "builder's brew", protože ho obvykle nejlépe připraví stavební dělníci. Zapnout konvici, do šálku sáček čaje, do něj horkou vodu, trochu mléka, dva cukry a hotovo. Když si do čaje namočíte pudinkový krém, dodáte mu extra "šmrnc". (Nenamáčejte ho však příliš dlouho, jinak se sušenka rozlomí.)

28. Odpolední čaj

Trochu luxusnější varianta čaje, ale o nic méně britská. Uměle připravené sendviče, koláče a koláčky, zapíjené velkým množstvím čaje a možná sklenkou nebo dvěma šampaňského. A to vše ve čtyři hodiny odpoledne. Docela báječné, ne?

29. Kompletní anglická snídaně

Když už mluvíme o lahůdkách... Tahle je slavná z nějakého důvodu. Neexistuje lepší (a vydatnější) start do nového dne, než je tento.

30. Cornish pasties

Nejsytější slaná pochoutka, která je stejně rozmanitá jako Británie (toto lahodné pečivo můžete mít plněné čímkoli od hovězího masa až po kari).

31. Jejich láska ke slovu „sorry"

Britové se omlouvají za všechno, i když není za co. Jsou TAK zdvořilí.

32. Národní park Snowdonia

Chladný, zamračený a deštivý po 90 % času, o to výjimečnější je, když ho zastihnete za slunečného dne. A už jsme zmínili, že je šíleně krásný?

33. David Attenborough

Pan Attenborough, národní poklad (i když on sám toto označení nesnáší), potěšil svými pořady o přírodě celé generace Britů a díky seriálům Modrá planeta a Planeta Země oslovil celosvětové publikum. Nedávno řekl toto, z čehož nám naskočila husí kůže:

"Nacházíme se v jedinečném období naší historie. Nikdy předtím jsme si tak dobře neuvědomovali, co děláme s planetou, a nikdy předtím jsme neměli moc s tím něco udělat. Jistě máme povinnost starat se o naši modrou planetu. Budoucnost lidstva a vlastně veškerého života na Zemi nyní závisí na nás."

34. Kari míle v Manchesteru

Největší koncentrace asijských restaurací ve Velké Británii, kde se bezpochyby podávají jedny z nejlepších kari na světě. Ustup, Indie.

35. Červené telefonní budky

Z nějakého důvodu jsou všude na Instagramu. Ve skutečnosti se už nepoužívají, ale jsou stejně ikonické jako dřív.

36. Londýnský autobus

Další ikona a stále velmi používaná. Sedět na vytouženém místě v první řadě ve druhém patře dvoupatrového autobusu je ten nejúchvatnější způsob, jak poznat Londýn.

37. Londýnské památky

Big Ben, Tower Bridge, katedrála svatého Pavla, Buckinghamský palác a Londýnské oko. Skutečně ikonické a viditelné během jednoho dne, pokud spěcháte.

38. Nedělní oběd v hospodě

Nedělní pečeně s kamarády v tradiční hospodě někde u Temže. Víc britské už to snad ani nejde.

39. Chipsy Walkers

Jen Brit může vymyslet příchuť chipsů s názvem "Krevetový koktejl" a myslet si, že je to dobrý nápad. (A taky že je.)

40. Mind the gap

Typické oznámení londýnského metra. A něco, co by měl někdo rozhodně nasamplovat do rapové písně.

41. Portobello Road

Tato slavná ulice v londýnské čtvrti Notting Hill byla hodná příspěvků na Insta ještě předtím, než byl Instagram vynalezen, s cukrkandlově barevnými domy, módními obchody, cool kavárnami a největším trhem se starožitnostmi na světě.

42. The Great British Bake Off

Televizní pořad, který proti sobě staví amatérské pekaře a vyzývá je, aby upekli ten nejlepší piškotový dort, jaký kdy svět viděl. Zní to nudně? Rozhodně ne. Je to naprosto okouzlující a zvláštně vzrušující.

43. Poníci z Nového lesa

5000 polodivokých poníků žijících v nedotčené lesní oblasti jen pár hodin jízdy od Londýna. Zní to kouzelně? Jen trochu.

44. Borough Market

Sobotní ranní nákupní ráj pro všechny Londýňany. Fantastické jídlo, skvělá atmosféra a několik nejúžasnějších malých míst, kde se můžete najíst, napít a popovídat si o víkendu. Absolutní povinnost návštěvy v britském hlavním městě.

45. Hospodské kvízy

Po obědě v hospodě, o kterém jsme se zmínili dříve, se s kamarády usadíte k hospodskému kvízu a budete se divit, proč se zdá, že všichni ostatní vědí mnohem víc než vy.

46. Klid

Zachovat klid a pokračovat není jen slogan na plakátu. Vystihuje typicky britský přístup k životu: zůstaňte klidní a vyrovnaní, ať už vám život přichystá cokoli.

47. Mini

Malý zlý stroj na řízení. A skutečná ikona designu.

48. Lake District

Čistý klid uprostřed jedné z nejkrásnějších krajin v celé Británii. Pokud bydlíte na jihu, vyplatí se sem dojet.

49. Hipsterské nebe

Brighton je jedno z nejpohodovějších a nejpodivnějších přímořských měst na světě. A také velmi originální.

50. Univerzity světové úrovně

Oxford, Cambridge, Imperial, King's College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick... Nejchytřejší studenti světa rádi nazývají Spojené království svým domovem.

Jazykový pobyt ve Velké Británii nabízí nejen jedinečnou příležitost zdokonalit angličtinu, ale také ponoření se do bohaté kulturní historie a současného života. Studium v anglicky mluvícím prostředí vám umožní praktikovat jazyk v každodenních situacích, což zrychlí váš jazykový pokrok. Navíc budete mít šanci poznat fascinující tradice, architekturu a životní styl od Londýna až po malebná města a venkovské oblasti. Velká Británie je také centrem světového obchodu, umění a vědy, což znamená, že si můžete užívat bohaté kulturní akce a mnoho zajímavých aktivit.

Objevte Velkou Británii s námiVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací