GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 klíčových kroků k plynulosti v angličtině

10 klíčových kroků k plynulosti v angličtině

V dnešním světě platí, že čím lépe umíte anglicky, tím více se můžete zapojit do všeho globálního: od internetové kultury, která nezná hranice, až po mezinárodní obchod, který je překračuje.  

A přestože vám plynulá angličtina může otevřít nové dveře a rozšířit obzory, je důležité si uvědomit, že plynulost není o dokonalosti. Jde o to, abyste se v jazyce cítili dobře a dokázali jím vyjádřit svou pravdu.  

Zde je návod, jak začít mluvit anglicky plynuleji v deseti krocích. 

 

1. Používejte idiomy 

 

Používání idiomů je znakem plynulosti a známkou toho, že rozumíte a oceňujete "poetičtější" stránku jazyka. Angličtina je bohatá na idiomy a rodilí mluvčí rádi zpestřují svou řeč těmito barvitými výrazy. 

Co je to idiom? Idiom je fráze, která "vykresluje obraz", místo aby se spoléhala na doslovný význam slov, z nichž se skládá. Anglicky mluvící člověk může například říci: "Break a leg!" ("Zlom vaz!") před zkouškou. Nedoufá doslova, že si jeho přítel zlomí nohu, je to prostě jiný způsob, jak říci "good luck!" ("hodně štěstí!"). 

 

2. Používejte správné idiomy 

Jakmile si osvojíte nejoblíbenější anglické idiomy, nezapomeňte, že používání těch správných - britských anglických ve Velké Británii nebo amerických v USA - je to, co vás odliší jako skutečně plynulého mluvčího angličtiny.  

Přestože mnoho idiomů je společných bez ohledu na to, jakým dialektem mluvíte, existují některé důležité rozdíly:  

V americké angličtině se řekne "toot your own horn" (což znamená pochválit vlastní schopnosti nebo dovednosti), zatímco v britské angličtině se řekne: "to blow your own trumpet". 

V americké angličtině se říká: "to tear into someone" (což znamená útočit na někoho slovně neboli "pustit se do někoho"), zatímco v britské angličtině se říká: "have a go at someone". 

 

3. Pracujte na svých slovech 

 

Abyste si zlepšili znalosti angličtiny, musíte se zaměřit na rozšiřování své slovní zásoby. Čím bohatší a pestřejší bude váš výběr slov, tím plynuleji budete mluvit.  

Jelikož angličtina má největší slovní zásobu na světě (přibližně 750 000 slov a více), máte na výběr z mnoha slov. To je vzrušující součást práce na plynulosti, ale může to být také obtížné. Být plynulý neznamená jen znát spoustu slov, ale také přesně vědět, kdy je použít.  

Začněte tím, že se naučíte méně používat slova "very" ("velmi") a "really" ("opravdu") a místo nich použijete přesnější, sofistikovanější slovo, abyste vyjádřili, co chcete. Například: 

Místo "very lucky" ("velmi šťastný") řekněte "fortunate" ("šťastný", ale formálněji). 

Místo "very good" ("velmi dobrý") řekněte "exceptional" ("výjimečný"). 

Místo "very interesting" ("velmi zajímavé") řekněte "intriguing" ("fascinující"). 

 

4. Učte se po částech 

[Konec obtékání textu]Mluvit svým rodným jazykem je snazší, protože se spoléháme na fráze, místo hledání nových způsobů skládání slov pokaždé, když chceme něco vyjádřit.  

Neurovědci byli schopni prokázat, že vývoj krátkých vzorců pomáhá mozku získávat a používat nová slova „in the heat of the moment“ ("v žáru okamžiku”, respektive spontánně). 

Dělejte to tak, že nová naučená slova poskládáte do frází, které si ihned zapamatujete. Je to nejen účinnější strategie zapamatování, ale časem vám to pomůže znít plynule. 

5. Vyberte si dialekt (či ne) 

Při snaze o plynulé ovládání jazyka může pomoci vybrat si dialekt (přízvuk + specifickou slovní zásobu nebo gramatiku), který chcete napodobit. To je důležité, pokud neustále komunikujete s rodilými mluvčími nebo chcete "zapadnout" ve své adoptivní zemi. 

Existuje více než sto anglických dialektů, z nichž si můžete vybrat. Od americké a britské angličtiny až po irský, jihoafrický a kiwi (Nový Zéland) a mnoho dalších. 

Pokud toužíte po tom, abyste "zněli americky", můžete si například vybrat regionální dialekt. Texasané koneckonců znějí úplně jinak než Newyorčané, ale můžete se také rozhodnout naučit se něco "neutrálnějšího", například obecnější americký dialekt (tím často mluví nerodilí mluvčí angličtiny, kteří chodili do mezinárodní školy a byli dlouhodobě vystaveni různým anglickým přízvukům). 

Ale pamatujte, že je také naprosto v pořádku, když si cizí přízvuk zachováte (může být velmi okouzlující), a jeho zbavení není měřítkem toho, jak plynule umíte mluvit.  

Pokud je váš přízvuk mírný, podle výzkumů budete schopni komunikovat stejně důvěryhodně jako někdo, kdo zní "více rodile". 

 

6. Poznejte kulturu 

 

Plynulá znalost jazyka jde ruku v ruce s plynulou znalostí kultury. Jazyk je úzce spjat s kulturou a jeho plynulost se vyznačuje schopností odkazovat v konverzaci na kulturní jevy, jako je slang, idiomy, populární pořady, hudba, filmy či literaturu. 

Pokud například usilujete o plynulou britskou angličtinu, ujistěte se, že jste v Británii strávili co nejdelší dobu (viz poslední bod) a vcítili se do britské kultury, humoru, televizních pořadů a literatury. 

 

7. Ovládněte slang

Dalším znakem plynulosti je schopnost používat slang.  

Ačkoli je dnes mnoho anglických slangů celosvětových a vyjdou z módy rychleji, než stačíte zamumlat "slang", některé jsou specifické například pro australskou angličtinu.  

Začněte tím, že se zorientujete v místním slangu - například britském - a seznámíte se s nejnovějšími (globálními) anglickými slangovými výrazy. Měli byste se také ujistit, že znáte nejběžnější zkratky a slangová slova používaná na Whatsappu a v dalších neformálních (psaných) formách angličtiny. Některé z nich se dnes používají i v mluvené řeči. 

8. Shlédněte nějaké pořady 

Jedním z nejlepších způsobů, jak se naučit plynule mluvit anglicky, je trávit hodiny na gauči (nebo v posteli) sledováním různých věcí. Ano, čtete správně, nyní máte záminku k tomu, abyste se mohli věnovat svým oblíbeným pořadům na Netflixu! 

Abyste se naučili plynule mluvit anglicky, musíte se seznámit s tím, jak angličtinu používají rodilí mluvčí v různých kontextech. Sledováním všech možných pořadů od reality show až po (současné) scénáře a dokumentární filmy vám pomáhá vstřebat slovní zásobu, slang, výrazy a přízvuk a přitom si odpočinout.  

Zkuste si zapnout anglické titulky, abyste si spojili to, co slyšíte, s tím, jak se dané slovo píše, nebo je vypněte a soustřeďte se pouze na to, jak věci zní. 

 

9. Napodobujte ostatní 

 

Plynulá angličtina znamená aktivní a vědomou práci na přízvuku a výslovnosti. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je napodobovat, jak mluví ostatní. 

Vyberte si nějakou známou osobnost nebo jiného rodilého mluvčího, který se vám líbí, a snažte se napodobit, jak mluví, přičemž věnujte zvláštní pozornost jeho rytmu a intonaci. 

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je poslouchat audioknihy, na kterých vaši oblíbení herci čtou své autobiografie (zkuste například knihu "Greenlights" Matthewa McConaugheyho). Lépe je poznáte a budete vystaveni tomu, jak mluví celé hodiny. Můžete také sledovat nebo poslouchat rozhovory, které poskytli na Youtube nebo pro podcast. 

 

10. Vciťte se do toho 

 

Opravdové plynulosti lze dosáhnout pouze každodenním používáním jazyka v různých situacích, od rande s kamarádkou u kávy, až po prezentaci ve škole. 

Úplné vcítění se do jazyka skrze práci nebo jazykovými pobyty v zahraničí, je známou cestou k plynulosti, protože vám zajistí, že angličtinu slyšíte a používáte od chvíle, kdy se probudíte, až do chvíle, kdy usnete (možná dokonce začnete snít v angličtině!). V podstatě budete body 1-9 používat přirozeně a po delší dobu, čímž se vaše cesta k učení rapidně zrychlí.  

Abyste dosáhli plného efektu z hlediska jazykové a kulturní plynulosti, tak zvažte jazykový pobyt v zahraničí alespoň na několik měsíců, ideálně na šest a více. To vám poskytne dostatek času na procvičování a postaví vás to na jistou cestu k plynulé angličtině. 

Zlepšete se v angličtině již dnes!Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací