GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Můj první jazykový pobyt v Anglii

Můj první jazykový pobyt v Anglii

Někdo má rád vaření, někdo pěstuje kaktusy, někdo miluje svého psa, a jsou tu i tací, které naplňuje sledování nekonečných seriálů. Mě baví učit se cizí jazyky, cestovat, poznávat nové přátele a ochutnávat neznámé dobroty. Hledala jsem způsob, jakým bych si mohla splnit svůj sen. Po nedlouhém pátrání, volba byla jasná. EF mi mohlo dát vše, po čem jsem celý život toužila. Stačilo jen vybrat tu správnou destinaci, s čímž mi v kanceláři pomohli, abych si jazykový pobyt užila bez starostí a na maximum.

V létě jsem odletěla do západní Anglie do městečka Bristol, kde jsem strávila úžasné čtyři týdny. Jelikož to byl můj první kurz, a vůbec první pobyt v zahraničí, nechtěla jsem do uspěchaného velkoměsta, ale zároveň jsem chtěla místo, kde budu mít stále co objevovat. To přesně Bristol splňoval. Měla jsem pocit, jako kdyby všichni umělci z celého světa se zastavili v tomto ráji barev. Ať už jde o výtvarné umění, hudbu, tanec, vědu nebo i jídlo, každý si tu najde své. Celé dny jsem nasávala atmosféru města, i když jsem byla právě ve škole. “Bristolané” mají totiž opravdu důvod být na co hrdí.

Můj den začínal společnou snídaní s mojí spolubydlící z Itálie. Bydlely jsme spolu u Carol a její rodiny v typicky anglickém řadovém domku kousek od centra, kde se nacházela i naše škola. Každé ráno odstartovalo milým úsměvem EF personálu na recepci, a výuka se mohla rozjet v plném proudu.
Ale pozor! Neplést si škola a EF škola! Učení probíhalo zábavnou a absolutně nenásilnou formou.

Měla jsem na výběr z bohaté nabídky volitelných předmětů, které jsem si mohla určit podle vlastních zájmů. Například “kultura a umění”, kde jsem se dozvěděla o tradicích jiných zemí přímo od tamějších obyvatel. Nebo třeba, řekli byste si někdy, že konverzace v kavárně vás může i něco naučit? Začala jsem mluvit plynule, zcela bez ostychu a nezmatkovala jsem, když se mě někdo zeptal anglicky. V třídě se mnou seděla pokaždé jiná skupinka studentů. Udělala jsem si přátele z celého světa, dokonce s některými jsem v kontaktu dodnes.

Po studijním výkonu jsme se potřebovali posilnit. Nic nespojuje lidi tak, jako dobré jídlo. Buď jsme využili školní kantýnu, kde si z široké nabídky jídel vybral opravdu každý, nebo jsme zašli na nedaleký St. Nicolas Market, což je street foodová zóna s kuchyněmi ze všech koutů planety. Po odpoledním vyučování jsem se vždy zúčastnila buď jedné z aktivit organizovaných EF a nebo jsem navštívila jedno ze zajímavých muzeí Bristolu či jsem se šla jen tak projít se svými kamarády kolem přístavu, dala si zmrzlinu a vstřebávala každičký závan britského vzduchu s příchutěmi všech možných národností.

A říkáte si, jak jsem trávila víkendy, když škola byla zavřená? Normálně nemám ráda časné vstávání mimo pracovní den, ale v Anglii jen co mi zazvonil v sobotu a v neděli ráno budík, vyskočila jsem radostně z postele a věděla jsem, že mě čeká nový příděl letních dobrodružství. Jako kdybych si jela pro další puzzlík do svého obrázku prázdnin. Včetně Londýna a jeho skvostů, jsem viděla nespočet i jiných britských památek. Navštívila jsem univerzitní města Oxford a Cambridge, byla jsem se vykoupat v oceánu a prošla se po pláži v Bournemouth. Ocitla jsem se dokonce v období středověku na prohlídce velkolepého hradu Cardiff, v hlavním městě Walesu. Také jsem nahlédla do historie Římanů, kteří své lázně postavili v nedalekém městě Bath. Málo kdo ví, že je to jedna z nejzachovalejších památek, které nám z antického impéria zbyly.

Jazykový pobyt mi otevřel oči, rozšířil obzory a zanechal ve mně vzpomínky na celý život. S čistým svědomím mohu prohlásit léto loňského roku nejlepším obdobím mého života. Přála bych si jezdit s EF na další jazykové pobyty a objevovat chlouby i zapadlé kouty různých světových destinací.

Chcete si také splnit svůj cestovatelský sen? Vyrazte s EF na jazykový pobyt v zahraničí!Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací