GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 úžasných faktů o jazycích

10 úžasných faktů o jazycích

Obdivuhodný svět jazyků nám nabízí nekonečné možnosti rozvoje a komunikace. Má bohaté kořeny v historii. Jazyk se poprvé vyvinul v době výskytu homo sapiens před 50 000-150 000 lety a od té doby vzniklo více než 7 000 různých mluvených jazyků.  

Tento obrovský komplex jazyků je také plný zábavných a zajímavých faktů, které můžete vytáhnout, kdykoli budete chtít a udělat dojem na své kamarády. Třeba to, že samotné slovo "language" pochází z latinského slova "lingua", což znamená jazyk. Máte chuť na další lingvistické zajímavosti? Čtěte dál! 

  

1. Existuje jazyk, kterým mluví jen 8 lidí 

 Mluvíme o velmi vzácném jazyce! Neklasifikovaným jazykem busuu se mluví v jižním kamerunském Bantoidu, ale jen osm lidí jej používá. Při kontrole v roce 1986 totiž mluvilo jazykem Busuu osm lidí a v roce 2005 už jen tři, což z něj dělá ohrožený jazyk. 

  

2. Čínská mandarínština je považována za nejtěžší jazyk, který se lze naučit 

Uvážíme-li, že čínská mandarínská abeceda se skládá výhradně ze symbolů, není tento fakt překvapivý. Odhaduje se, že průměrný Číňan zná více než 8000 symbolů a 3000 je minimum, aby byl schopen číst noviny. Pro rozlišení slov existují také čtyři různé tóny pro výslovnost, protože mnoho znaků má stejný zvuk. 

  

3. Angličtina je jazykem s největším počtem slov 

Angličtina si v této kategorii drží prvenství s hrdými 750 000 slovy, přičemž stále přibývají nová. Ve skutečnosti se odhaduje, že ročně vznikne asi 5 400 nových anglických slov, ačkoli jen asi tisíc z nich se zařadí do slovní zásoby široké veřejnosti. 

  

4. William Shakespeare vynalezl 1700 slov 

Pokud jde o nová slova, náš známý William Shakespeare přišel s pěkně velkou sbírkou neotřelých výrazů. Učinil tak kombinací změny podstatných jmen na slovesa, sloves na přídavná jména, spojováním slov, přidáváním předpon a přípon i prostým vymýšlením zcela nových slov. 

  

5. USA nemá žádný úřední jazyk 

Ačkoli je angličtina nejpoužívanějším jazykem ve Spojených státech, ve skutečnosti tam žádný úřední jazyk neexistuje. V zemi se mluví více než 300 jazyky, což z ní činí kulturně i jazykově rozmanité místo, není divu, že je složité určit jen jeden úřední jazyk! 

  

6. Učení se druhého jazyka může posílit váš mozek 

Mluvení více než jedním jazykem s sebou přináší celou řadu výhod, z nichž jednou je, že představuje výzvu pro váš mozek způsobem, který podle studií může zvýšit vaši inteligenci. Učení se dalšímu jazyku může dokonce zpomalit proces stárnutí mozku a udržet vaši mysl bystřejší i ve vyšším věku. 

  

7. Nejkratší gramaticky správná věta je "GO!". 

Angličtina je hrdým držitelem ocenění za nejkratší gramaticky správnou větu. Příkaz "GO!" dává člověku pokyn k akci, podmět zde není psaný ani vyslovený, přesto je okamžitě srozumitelný. 

  

8. Ruština je nejpoužívanějším jazykem v Evropě 

Ruština má výrazné prvenství, jde o nejrozšířenější jazyk v Evropě, se 120 miliony rodilých mluvčích. Na druhém místě je němčina s 95 miliony, která je však stále více používána v oblasti obchodu a podnikání. 

  

9. Existuje přibližně 160 různých dialektů angličtiny 

Ačkoli není možné přesně změřit celkový počet anglických dialektů, odhaduje se, že jich na světě je více než 160. Ačkoli to při studiu jazyka není vždy snadné rozeznat, rodilí mluvčí často velmi rychle poznají, odkud jejich krajané pocházejí, a to čistě na základě jejich přízvuku. 

  

10. 'Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis' je jedno z nejdelších slov na světě. 

Nezdá se, že by existoval jednoznačný názor na oficiální nejdelší slovo na světě (a jak víme, jazyk se neustále mění), ale toto 45 písmenné slovo se mezi ně určitě řadí. Označuje specifické plicní onemocnění, které vzniká vdechováním velmi jemného křemičitého prachu, především ze sopky. Je však přirovnáváno ke slovu "silikóza", což se zdá být mnohem jednodušší a rychlejší variantou. 

Zdroje: facts.net, ThoughtCo., Speakt, Lingualinx, TranslateDay, MentalFloss

Naučte se jazyk v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací