GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak jíst jako Japonci

Jak jíst jako Japonci

Je všeobecně známo, že japonská kuchyně je nejen naprosto vynikající, ale také velmi prospěšná. Částečně za to mohou prvotřídní suroviny, které se používají, ale také velmi zdravý přístup k tomu, co do svého těla dávají.

Vědci se zabývali tradiční japonskou stravou a tvrdí, že pokud strávíte několik týdnů (nebo celý život) konzumací jejich obvyklých pokrmů z čerstvých potravin, nezpracovaných dobrot a občasných fermentovaných produktů, vaše tělo (a chuťové pohárky) vám poděkuje. Nemusíte mi to říkat dvakrát... Podejte mi to sašimi!

Abyste byli na svou cestu nebo studijní pobyt v Japonsku připraveni, přinášíme vám návod, jak jíst jako Japonci.

Naučte se slušnému stolování

Než se pustíme do jídla, je dobré znát několik zvyklostí, když jíte v Japonsku nebo u japonských hostitelů. Například byste nikdy neměli zvedat jídlo výš, než je vaše pusa, a ačkoli byste měli používat hůlky k jídlu v podobě pevných kousků v polévce, nikdy je nesmíte používat k bodání do jídla. Je také nezdvořilé nechávat je položené na okraji mísy nebo talíře - použijte opěrku, pokud je k dispozici, nebo obal, ve kterém byly přineseny.

Nepřehánějte to s jídlem

Chcete-li skutečně jíst jako Japonci, musíte také myslet jako Japonci. Existuje tradiční rčení "Hara hachi bu", které znamená, že byste měli jíst, dokud nejste na 80 % plní. A konečně po jídle si už nebudete muset rozepínat džíny.

Snídaně je slaná

Tradiční japonská snídaně může zahrnovat polévku miso, vařenou rýži a pokrmy, jako jsou grilované ryby, sušené mořské řasy (nori), nakládaná zelenina, fermentované sójové boby (natto) a zelenina. Nenajdete zde nic smaženého ani příliš mastného, protože tato jídla jsou navržena tak, aby byla lehká a dodala vám dostatek bílkovin na celý den.

Investujte do krabičky na oběd

Polední jídlo v Japonsku se často skládá z pokrmů z rýže nebo nudlí, jako jsou misky ramen, soba a udon. Mnoho lidí si s sebou do školy nebo do práce bere také oběd v krabičce, tzv. bentō. V krabičce bentō můžete najít vaječné omelety s rýží, rýžové kuličky obalené v mořských řasách, vařená vejce marinovaná v sójové omáčce, masové špízy nebo kuřecí kari. Existuje také zábavný zvyk snažit se udělat jídlo k obědu roztomilé, například nakrájet plátky jablka do tvaru králičích uší!

Večeře je hlavním jídlem dne

K večeři se téměř vždy podává rýže. Mezi běžné pokrmy patří kuřecí katsu kari a sushi, pravděpodobně si dáte také polévku, nakládanou zeleninu (tsukemono) a zeleninové pokrmy. Zbytky jídla si můžete dát do krabičky bentō na následující den.

Zblázněte se do matchy

Zelený čaj je oblíbeným nápojem, který se často pije spolu s jídlem. Matcha, druh práškového zeleného čaje, který obsahuje více kofeinu se stal velmi populárním i mimo Japonsko a je plný antioxidantů, které jsou skvělé pro zdravé srdce.

Je dobré jíst sezónní potraviny

V japonské kultuře je kladen velký důraz na spojení se střídáním ročních období a konzumování potravin, které mají v daném období sezónu, je důležitou součástí národního jídelníčku. Pokud budete v Japonsku žít delší dobu, počítejte s tím, že se jídelníček bude každých několik týdnů měnit podle toho, co je v daném ročním období dobré. Sezónní stravování je také šetrnější k životnímu prostředí, protože to znamená, že se do země dováží méně potravin ze zámoří, když ještě nejsou připraveny k místní sklizni.

Uvidíte spoustu čerstvých ryb

Japonsko se skládá z více než 6 000 ostrovů, a tak není divu, že na jídelníčku najdete spoustu čerstvých ryb. Čerstvé syrové ryby jsou základní součástí sushi, druhu tradiční japonské kuchyně, který se skládá z vařené rýže se zeleninovými, rybími nebo mořskými přílohami a který se stal mezinárodně ceněným. Ačkoli zde najdete i masové pokrmy s hovězím a kuřecím masem, vládnou zde ryby a mořské plody.

Náš nejlepší tip, vyzkoušejte japonské kvašené potraviny

Kvašení je základem mnoha klasických japonských pokrmů. Kvašené potraviny jsou plné prospěšných mikrobů a živin, které jsou fantastické pro udržení zdravých střev a dobrého fungování mozku a těla. Miso je pikantní pasta z fermentovaných sójových bobů, která je základem tolik oblíbené polévky miso, a nattō je zase pokrm z lepkavých fermentovaných sójových bobů. V Japonsku žije nejvíce lidí na světě, kteří se dožili více než 100 let, takže tam zjevně dělají něco správně, misku s nakládanými okurkami na stole nepřehlédněte!

Naučte se japonsky přímo v JaponskuVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací