GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Rusko: 15 důvodů proč ho navštívit

Rusko: 15 důvodů proč ho navštívit

Rusko – největší země světa. Nekonečně rozlehlé, mnohdy extravagantní, neuvěřitelně pestré i velmi svérázné. V celkem 11 časových zónách tu žije 114 milionů lidí. Úchvatné přírodní scenérie, jaké nikde jinde nenajdete, historie sahající 1156 let nazpět a také obrovská kulturní rozmanitost.

Po mrazivých sibiřských horách běhají spřežení psů husky, polární záře rozehrává nad hlavou své dechberoucí divadlo, Chrám Vasila Blaženého v Moskvě vypíná k nebi své slavné pestrobarevné cibulovité věže, Treťjakovská galerie zase nabízí celou řadu světoznámých děl výtvarného umění… důvodů, proč se vydat tuto úžasnou zemi navštívit, je zkrátka bezpočet (ale nebojte, v našem seznamu najdete patnáct těch nejdůležitějších). Pojďme do toho rovnou skočit – právě tak, jako když zdejší obyvatelé rozjařeně skáčou do ledových tůní poblíž tradiční ruské sauny zvané baňa.

1. Pokuste se alespoň trochu pochopit monumentálnost a pestrost toho všeho, co vám tato země může nabídnout

Hlavní fakta už znáte: 1156 let historie, 114 milionů lidí, 11 časových zón. Už jen díky této gigantické rozloze a rozmanitosti je to ideální destinace, kde si každý návštěvník přijde na své.

Pro odvážné dobrodruhy jsou tu hory a jezera, kam se dá vyrazit za turistikou, lyžováním či vodními sporty; kdo dává přednost spíše kultuře a dalším civilizačním radovánkám, má na výběr ze zdejších 1 110 měst. Turisté v Rusku mívají často pocit, že je tady stále co objevovat – a tento fakt podtrhuje vše ostatní v našem dnešním seznamu.

2. Objevujte mnohovrstevnatost ruské kultury

Na zajímavé příběhy narazíte v Rusku na každém kroku. Jak se dá u tak rozlehlé země předpokládat, má za sebou dlouhou politickou minulost, plnou nejrůznějších zvratů, a najdeme tu také celou řadu kulturních rozdílů. Od intrikánství z dob byzantské říše přes epochu SSSR až po odlišnost kultur více než stovky etnických menšin, jež v Rusku žijí – někteří z nich dosud nosí své typické kroje či oblečení, mají vlastní náboženské tradice a v nejednom případě i svůj vlastní jazyk.

3. Obdivujte zdejší architektonické skvosty

Ruská velkoměsta se mohou pochlubit opravdovou plejádou architektonických děl – něco jedinečného a zvláštního tady najdete doslova na každém rohu. V Moskvě, která je hlavním, ale také nejstarším městem v zemi, mají i stanice metra vskutku grandiózní ráz, jenž připomíná velkolepé ruské paláce – Stalin totiž kdysi rozhodl, že by mělo metro vypadat jako „paláce lidu“. Určitě se podzemní dráhou projeďte na Rudé náměstí, kde na vás čeká výstřední architektura z dob bývalého impéria.

Za kulturní metropoli země je nicméně považován spíše Petrohrad, který také nějaký čas býval hlavním městem Ruska. Ze zdejší směsice stylů se vám možná až zatočí hlava: Jelaginský a Michajlovský palác připomínají svými neoklasicistními prvky antiku, Dům Sovětů zase nabízí kolemjdoucím impozantní pohled na stavbu z časů Sovětského svazu, naopak Zimní palác, který kdysi býval sídlem ruských carů, se honosí svým přepychovým barokem.

4. Vydejte se přes Rudé náměstí v Moskvě

Tato část Moskvy si dozajista zaslouží samostatnou položku v seznamu (a určitě si to nemyslím jen já). Všechny hlavní dálnice země a všechny hlavní moskevské třídy směřují k dláždění tohoto úchvatného náměstí. Až se dostatečně nabažíte slavných cibulovitých věží na střeše Chrámu Vasila Blaženého a bleskne vám hlavou, jestli jste se náhodou neocitli uprostřed filmového natáčení, je čas navštívit také další zajímavosti tohoto náměstí.

Například Museum V. I. Lenina, kde mají nejslavnější mumii na světě. Nebo vyrazit na nákupy do obchodního domu GUM a s úžasem vzhlédnout k prosklené střeše nad hlavou. Anebo se vydat na prohlídku opevněného komplexu Kremlu, který se skládá z celkem pěti paláců, čtyř katedrál a najdete tu také ony slavné věže z červených cihel. Je dost možné, že jenom na prohlídku Rudého náměstí budete potřebovat samostatný den, nebo i dva.

5. Projeďte se po transsibiřské magistrále

Už vás všechny ty honosné paláce omrzely? Vydejte se do míst, kam většina turistů nezamíří, a vyrazte na východ Transsibiřským expresem. Tato dlouhá cesta vlakem s mnoha překrásnými scenériemi za oknem vás z Moskvy dovede až do Vladivostoku – měří neuvěřitelných 5 752 mil. Projíždí nekonečnými sibiřskými rovinami a zastavuje na místech, která patří k těm nejúchvatnějším v celém Rusku. Pokud se rozhodnete ji absolvovat celou, strávíte ve vlaku 6 nocí.

V zimě budete svištět podél zamrzlého jezera Bajkal, v létě zase uvidíte, jak se na jeho rozlehlé hladině nádherně třpytí slunce. Ve vlaku pochopitelně nechybí jídelní vůz a Wi-Fi zdarma, ale na to, abyste sledovali film na Netflixu, budete nejspíš příliš rozptýleni děním za oknem. Taky tu tlustou Vojnu a mír budete muset prostě dočíst někdy jindy (i když na pozoruhodný ruský vliv na světovou literaturu ještě dojde řeč).

6. Užívejte si turistiku v okouzlující krajině

Už jen pozorování dramatické krajiny za okny vlaku má doslova terapeutický efekt – a co teprve poznat ji na vlastní kůži? Nemůžete prostě jen tak profrčet kolem Bajkalu, vždyť je to největší jezero na množství vody na světě a okolní příroda je přímo ideální příležitostí pořádně si protáhnout nohy, ať už v ní strávíte pár hodin, nebo třeba i dní.

Pokud byste chtěli vystoupat až do nebe, můžete zamířit na horu Elbrus, který je jednou z nejoblíbenějších destinací v celém Rusku a nabízí dechberoucí výhledy na stezkách určených pro úplné začátečníky, ale i profesionálně vybavené nadšence vyhledávající pořádnou dávku adrenalinového vzrušení.

7. Zdržte se do zimy a sledujte na vlastní oči neskutečnou nebeskou podívanou

Tohle je jedna z věcí, které by měl člověk aspoň jednou v životě určitě zažít. Vydejte se do přírody a pozorujte oblohu, jak se celá rozsvítí barvami polární záře. Tato omračující podívaná je dílem slunečního větru – a pro místní obyvatele je tak trochu vykoupením za nekonečně temné noci a mrazivou zimu na severu za polárním kruhem. Za ideální místo k pozorování tohoto jedinečného představení bývá považován poloostrov Kola.

8. Nechte se unášet proudem času: poznejte obrovské bohatství ruských sbírek výtvarného umění

Všichni milovníci umění záhy zjistí, že v Rusku nelze nikdy mít dost času, aby člověk stihnul vidět vše, co stojí za vidění. Navštívíte-li státní Treťjakovskou galerii v Moskvě, najdete zde více než 180 000 uměleckých děl ruského původu od 11. do 20. století. V Petrohradě vás zase čekají více než 3 miliony artefaktů ve slavné Ermitáži a určitě nesmíte propásnout nejslavnější obraz – Rembrandtův Návrat marnotratného syna.

9. Objevujte středověká města Zlatého kruhu

Zlatý kruh je oblíbená turistická cesta Ruskem, spojující řadu středověkých měst, jež jsou dosud z větší části nedotčena moderní dobou a industrializací. Nechte se pohltit atmosférou této starobylé části země, poznejte historii zdejší ortodoxní církve, ochutnejte tradiční jídla nebo si sami vyzkoušejte, jak by vám šla starodávná řemesla.

10. Projeďte se na lodi labyrintem ruských řek

Velkými i malými městy Ruska meandruje více než 100 000 řek. Vydat se na projížďku s průvodcem po některé z nich patří mezi nejlepší způsoby, jak tuto zemi poznat – památky ubíhají kolem, zatímco vy si pohodlně sedíte a posloucháte vážné i zábavné příběhy z dávných časů, které se k těmto místům vážou.

11. Pročistěte své tělo i mysl v ruské sauně baňa

Až budete ze všeho toho objevování unavení, zajděte spolu s místními do koupele v lázních. Lázně s baňou najdete v každém větším městě – je to jedna z nejoblíbenějších rekreačních aktivit v Rusku. Můžete se tu rozmazlovat tradiční parní koupelí či vyzkoušet energizující „paranie“, které zahrnuje lehké šlehání větvičkami po těle a masáž eukalyptovou esencí pro stimulaci krevního oběhu a uvolnění napětí.

12. Vydejte se do Soči za sluníčkem

Pokud někdy zatoužíte vyrazit někam do teplých krajů, Rusko pravděpodobně nebude první možností, která vás napadne. Nicméně populární letní letoviska s plážemi najdete i tady – Rusové například rádi jezdí do Soči. Město leží v subtropickém pásu na břehu Černého moře a jeho ulice lemují krásné palmy. Můžete tu obdivovat muzea i ruskou architekturu a přitom si můžete užívat okolních zelených lesů i slunečních paprsků.

13. Nenechte si ujít zážitek z tradičního ruského baletu

Rusko a balet to je světoznámé spojení a Rusové jsou na svůj balet právem hrdí. Velmi úzce je spjat také s národní historií, neboť po celá staletí byl vyhledávanou formou zábavy ruské aristokracie.

V Rusku dnes najdeme ty nejnadějnější baletní talenty světa a také osobitý baletní styl. V dnešní době už také tato forma tanečního umění dávno není pouze pro šlechtu a královskou rodinu. Zarezervujte si místo v Bolšoj Těater – čeká vás večer jako žádný jiný.

14. Zajděte také na činohru

Kdo by neznal realistická dramata Antona Pavloviče Čechova – činohra má v ruské kultuře stejně zásadní postavení jako balet. Moskva je v současnosti považována za jednu z předních světových divadelních scén a navzdory relativně krátké divadelní historii se dnes může pochlubit více než sedmdesáti různými divadly.

15. Seznamte se s díly ruských literárních klasiků

Každý milovník knih si dozajista vychutná exkurzi do domu některého z autorů slavných klasických děl: za všechny jmenujme například Tolstého Vojnu a mír, Gogolovy Mrtvé duše, či Dostojevského Zločin a trest.

Vydejte se na literární toulku po Rusku a navštivte muzeum věnované každému z těchto autorů. Některé pěší prohlídky s průvodcem po Petrohradě vás zavedou do míst, kde se odehrává Zločin a trest. A budete-li potřebovat na chvíli vydechnout, vezměte si s sebou svazek Puškinovy poezie a přečtěte si slavnou báseň o Moskvě ze sbírky Vzpomínky v Carském Selu – přímo na místě, které dalo inspiraci k jejímu vzniku.

Poznejte Rusko díky jazykovému pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací