GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 zábavných faktů o Italech

5 zábavných faktů o Italech

Pokud uvažujete o tom, že se budete učit italsky na výměnném pobytu nebo navštívíte Itálii, měli byste o Italech vědět několik věcí. Existuje mnoho částí jejich kultury, které jsou proslulé po celém světě - jejich jídlo, hudba a káva nezůstaly bez povšimnutí. V této kultuře je však také mnoho zábavných zvláštností a manýrů, o kterých možná ještě nevíte.

Pojďme se ponořit do všech italských záležitostí, dovolte mi, abych se s vámi podělil o pět zábavných faktů o Italech, které vám možná pomohou tuto kulturu ještě lépe pochopit!

1. Káva po obědě je nutností

Italové obvykle začínají den cappuccinem, po obědě si dají espresso a někdy i kávu po večeři. Kávu si obvykle vychutnávají ve stoje u baru, zčásti proto, že se často jedná o malé množství espressa, jehož vypití netrvá ani minutu, nebo si ji připravují doma v konvičce Moka. Jedno však musíte vědět jistě: v Itálii je na kávu vždycky místo!

2. Ke komunikaci můžete používat gesta rukou

Chcete navázat konverzaci s Italem, ale ještě neovládáte jazyk? Nebojte se. Můžete se méně spoléhat na slovní zásobu a zkusit mluvit rukama. Italové vám pravděpodobně budou rozumět tak jako tak. Italština je především o gestech, ale nezapomeňte se naučit, kdy a jak která gesta používat. Ne všechna gesta rukou jsou v Itálii neškodná a nechcete se dostat do trapné situace!

3. Nikdy neodmítejte jídlo od italských babiček

Nejhorší zločin, kterého se v Itálii můžete dopustit, je odmítnout domácí jídlo od italské babičky. Rodina (la famiglia) je nejdůležitějším aspektem italského života a prarodiče se těší velké úctě. Zejména jídlo uvařené italskými babičkami je považováno za posvátné. Proto když jste pozváni k italskému stolu, odpověď na otázku "jste plní?" je vždy "ne".

4. Ananasová pizza v Itálii neexistuje

Ananas na pizze je velmi diskutabilní a mnoho lidí se na něm neshodne. V Itálii se o tom nediskutuje: ananas je považován za ovoce, nikoli za přísadu na pizzu. Pro Italy je ovoce na pizze nepřijatelné. Je to především proto, že ananas není italský produkt, ale také proto, že pizza je považována za přijatelnou pouze tehdy, pokud není příliš výrazná, což bohužel není případ tohoto konkrétního ovoce!

5. Nikdy nechoďte ven s mokrými vlasy

Pokud chcete vidět, jak Italové ztrácejí chladnou hlavu, vyrazte ven s mokrými vlasy. Pokud v Itálii vyjdete ven, aniž byste si vysušili vlasy, riskujete, že dostanete "colpo d'aria",neboli doslova "závan vzduchu". To prý může způsobit cokoli od bolesti krku až po zažívací potíže. V Itálii je náhlá změna teploty obecně považována za zdraví škodlivou, takže když Italové onemocní, rádi to svádějí na vítr.

Objevte s námi ItáliiVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací