GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 nejlepších knih, při jejichž čtení se můžete učit anglicky

10 nejlepších knih, při jejichž čtení se můžete učit anglicky

Možná řeknete, že v dnešní době tráví všichni celé dny už jen u svých chytrých telefonů. Ale sednout si někde s opravdickou knížkou, to má prostě pořád své jedinečné kouzlo. A pro ty z vás, kdo se touží zlepšit v angličtině, to má i svou velmi praktickou a užitečnou stránku.

Mým mateřským jazykem je španělština, ale před lety jsem se vášnivě zamiloval do angličtiny. Ptáte se na můj tajný trik na rychlejší pokrok v tomto jazyce? Čtěte v něm co nejvíc románů. A jakmile je zhltnete, hned se vrhněte na další. Když jsem přišel na to, že knihy zlepšují mé jazykové dovednosti A ZÁROVEŇ jsou samy o sobě velice zábavné a zajímavé, uvědomil jsem si, že mi už nestačí běžně doporučovaná četba a rozhodl jsem se sestavit si svůj vlastní seznam.

Přeju příjemné čtení i vzdělávání!

1. 40 RULES OF LOVE (ELIF ŞAFAK)

“Every true love and friendship is a story of unexpected transformation. If we are the same person before and after we loved, that means we haven’t loved enough.”

Tento román změní nejen vaši angličtinu, ale i váš život. Momentálně je to moje nejoblíbenější kniha. Je překrásně napsaná, navíc je to edice Penguin, což znamená, že příběh a jeho smysl snadno pochopí i relativní začátečník. A určitě po této knize sáhněte v případě, že vás zajímají různé duchovní záležitosti.

2. HOW TO BE A WOMAN (CAITLIN MORAN)

“Why on earth have I, because I’m a woman, got to be nice to everyone?”

Tohle nejspíš nebude váš aktuální feministický manifest. Caitlin Moran je autorka píšící velmi přesvědčivě a věci říká přímo a bez obalu. Ideální kniha, chcete-li proniknout do amerického slangu, rozmetat patriarchát (jako každý správný stoupenec feminismu!) a pořádně se zasmát.

3. THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER (STEPHEN CHBOSKY)

“So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how that could be.”

Příběh chytrého a společensky neobratného puberťáka, kterému komplikuje život jeho duševní choroba a který se snaží zjistit, kde je vlastně ve světě jeho místo. Pokud máte chuť vrátit se na chvíli zpátky na střední a přitom oprášit slang z té doby, tohle je určitě dobrá volba.

4. DEAL BREAKER (HARLAN COBEN)

“Acceptance of the inevitable, a sign of a wise man.”

Moje nejoblíbenější série detektivek. Myron Bolitar, profesionální basketbalový hráč v důchodu, řeší kriminální případy spolu se svým nejlepším přítelem, excentrickým Windsorem “Winem” Hornem Lockwoodem III. Tato kniha je doslova nacpaná záhadami – je to koneckonců detektivka, že – a je plná sportovní hantýrky. Varování: pokud patříte k lidem, kteří nedokážou odložit knihu, dokud ji nedočtou, pak Deal Breaker je právě pro vás.

5. TREASURE ISLAND (ROBERT LOUIS STEVENSON)

“Yo ho ho and a bottle of rum”

Ostrov pokladů představovat netřeba – opravdová klasika, v níž nechybí piráti, námořníci a spousta dobrodružství. Skvělá věc na rozšíření slovní zásoby, zvlášť pokud milujete cestování.

6. A THOUSAND SPLENDID SUNS (KHALED KHOSSEINI)

“Marriage can wait, education cannot.”

Na příběh, jaký se před vámi postupně rozvine v této knize, jen tak někde nenarazíte. Ponořte se do každodenního nelehkého života Miriam a Laily, které se snaží najít v Kábulu nějakou budoucnost. Jazyk je pro většinu studentů angličtiny snadný, přesto je překrásný a v určitém smyslu i náročný. A na postavy z této knihy do konce života nezapomenete.

7. PRIDE & PREJUDICE (JANE AUSTEN)

“I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine.”

Další jasnou klasikou je Pýcha a předsudek od Jane Austenové. Slovní zásoba je, pravda, spíš pro pokročilé, ale pokud hledáte nějakou výzvu, tohle je ideální kniha pro vás. Jo, a opovažte se zamilovat do některé z postav, zvlášť pak do pana Darcyho.

8. TO KILL A MOCKINGBIRD (HARPER LEE)

“You never really understand a person until you consider things from his point of view… Until you climb inside of his skin and walk around in it.”

Jako zabít ptáčka patří k základním dílům americké literatury, díky kterému pochopíte mnohé z historie Spojených států. Říká se, že kultuře může člověk porozumět jenom skrze jazyk… tak co, jdete do toho?

9. ORIENTALISM (EDWARD SAID)

“From the beginning of Western speculation about the Orient, the one thing the orient could not do was to represent itself.”

Pro každého intelektuála, který bych chtěl zjistit, co se skrývá za nejrůznějšími předsudky a stereotypy. Pokud vládnete dobrou angličtinou, budu pro vás tato kniha nedocenitelným zdrojem pochopení dnešního světa a toho, jak jeden druhého vidíme. Také se díky ní na svých cestách snadno dostanete do zajímavé konverzace, zejména na Blízkém a středním východě.

10. TWILIGHT (STEPHENIE MEYER)

“And so the lion fell in love with the lamb…”

Tohle jste asi na desáté příčce nečekali, že? Nicméně je to první kniha, kterou jsem v angličtině přečetl, proto jí patří v mém srdci zvláštní místo. A bez váhání ji můžu doporučit každému, kdo se učí anglicky. Nabídne vám zábavný příběh, navíc v jednoduché, nekomplikované angličtině. Žádnou knihu nesuďte podle filmu.

Vyrazte na jazykový pobyt v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací