GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

6 výhod studia v zahraničí pro dospělé nad 50 let

6 výhod studia v zahraničí pro dospělé nad 50 let

Sníte o cestě do zámoří a objednání si jídla v jiném jazyce? Nebo naopak o ponoření se do zahraničních filmů či literatury? Nebo jen o rozšíření okruhu přátel? Učení se novému jazyku je skvělý způsob, jak si otevřít svět novým a vzrušujícím způsobem.

Nikdy není pozdě začít se učit nový jazyk. Víme, že děti jsou jako houby s velkou schopností napodobovat a uchovávat informace, ale dospělí mají při učení jazyků ještě něco důležitějšího - motivaci.

A není lepší způsob, jak odemknout svou motivaci, než se ponořit do nového jazyka a kultury na studijní cestě v zahraničí. Pokud si představujete divoké večírky a ubytovny, nemůžete se mýlit víc. Zahraniční studijní cesty pro starší studenty kombinují výuku ve třídě s exkurzemi, během nichž poznáte místní kulturu nebo si dopřejete nákupy, hudbu a gastronomii - to vše je navrženo tak, abyste si oživili jazyk a obohatili své cesty.

Život začíná po padesátce. Tak na co ještě čekáte? Je čas objevit výhody studia v zahraničí pro osoby starší 50 let.

1. Získejte nové přátele

Nalezení vášně, ať už jde o cestování, umění, jídlo nebo jazyky, a její sdílení s ostatními může otevřít dveře novým přátelstvím. Víme také, že společenský život je pro štěstí v pozdějším věku stejně důležitý jako peníze a zdraví. Studijní cesta do zahraničí vám poskytne to nejlepší z obou světů - stejně smýšlející cestovatele, kteří sdílejí vaši vášeň pro studium jazyků.

2. Vychutnejte si kulturní obohacení

Ponoření se do nové kultury je skvělou příležitostí, jak si rozšířit rozhled, kontakty a zájmy. Existuje celý svět zahraničních filmů, literatury, hudby a umění, který můžete objevovat, a učení se cizímu jazyku vám tento svět otevře novým způsobem. Herec Colin Firth se v dospělosti naučil italsky a díky tomu si zamiloval italskou literaturu.

Schopnost konverzovat na základní úrovni při cestování může prolomit bariéry mezi turisty a místními obyvateli a budete překvapeni, jak vřele vás po použití několika místních frází přivítají.

3. Zvyšte svou mozkovou kapacitu

Učení se cizímu jazyku je skvělý způsob, jak posílit své kognitivní schopnosti. Nový výzkum zjistil, že po pouhých čtyřech měsících učení se novému jazyku se u dospělých ve věku 59-79 let zlepšily jak kognitivní schopnosti mozku (např. myšlení, porozumění a řešení problémů), tak funkční propojení.

Jiná studie zahrnující pacienty s Alzheimerovou chorobou zjistila, že u lidí, kteří hovořili více než jedním jazykem, se nemoc rozvinula až o pět let později než u osob hovořících jedním jazykem.

4. Opravdu se naučte jazyk

Možná jste si hráli s aplikacemi typu "5 minut denně" nebo jste se přihlásili na večerní kurzy, abyste si oživili své jazykové znalosti ze školních let. Ale tyto taktiky vám pomohou jen do určité míry. Klíčem k tomu, abyste se jazyk opravdu naučili, je ponoření se do něj. Studium v zahraničí vám dává možnost absolvovat dopoledne formální výuku a odpoledne využít své nové dovednosti při prohlídce muzeí, trhů, restaurací a koncertů. Můžete se také rozhodnout pro ubytování v místní rodině a skutečně maximálně využít čas věnovaný konverzaci. Tento přístup vám pomůže zajistit, aby se vám lekce slovní zásoby a gramatiky opravdu vryly do paměti.

5. Vyzvěte sami sebe

S přibývajícím věkem už pro vás nemusí být orientace v novém prostředí a výzvy tak přirozené. Studium v zahraničí podporuje osobní rozvoj a sebedůvěru, protože se posouváte mimo svou komfortní zónu. Představte si, jak hrdí se budete cítit, až si s někým poprvé popovídáte španělsky nebo si objednáte v italštině. Je to skvělý způsob, jak si dokázat, že věk je jen číslo!

6. Dobrodružství a objevování

Studium v zahraničí v pozdějším věku nabízí možnost zažít nová dobrodružství a jiný způsob cestování. Nejenže objevíte nové město a jeho kulturu, ale také zjistíte více o sobě a podpoříte svou vrozenou zvědavost a kreativitu. Studijní cesty do zahraničí nabízejí exkurze, jako jsou pěší prohlídky měst, prohlídky uměleckých galerií, kurzy vaření a tapas, které vám zajistí, že si cestu do zahraničí užijete naplno.

Výhody studia v zahraničí se neomezují pouze na mladší studenty, ale výrazně obohatí život i dospělým nad 50 let.

Začněte vaši cestu do zahraničí právě teďVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací