GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Toronto a já: kouzlo nejvíce multikulturního města na světě

Ahoj, jmenuji se Lucy, je mi 20 let a EF ambassadorkou jsem necelý rok. V létě 2022 jsem se zúčastnila pobytu v Torontě. Cestováním podle mě člověk nachází jedinečnou možnost poznávat nejen svět, ale i sebe samotného.
Toronto a já: kouzlo nejvíce multikulturního města na světě

Jaký byl můj pobyt?

Minulé léto jsem měla možnost zažít doposud největší dobrodružství mého života. Díky EF jsem na tři týdny odletěla do Kanady, mého vždy vysněného Toronta. Výběr destinace byl pro mě tedy od začátku jasný. Termín odletu se blížil a já se nemohla dočkat! Můj vnitřní hlásek se začal trochu obávat dlouhé cesty, kterou jsem musela zdolat úplně sama. Čekal mě přestup ve Frankfurtu a dalších 8 hodin v druhém letadle. Všechno jsem ale zvládla naprosto bez problémů a už na letišti v Torontu jsem na sebe byla pyšná. Mé studium v zahraničí právě začalo. Může se zdát šílené letět a strávit týdny na druhé straně světa bez svých nejbližších. Ale upřímně ani nedokážu popsat, kolik úžasných zkušeností jsem díky troše odhodlání získala. 

Transfer mě dopravil až k rezidenci HOEM, která byla na tři týdny mým domovem. Postupně mi začalo docházet, že jsem opravdu dost daleko od mého normálního života. Časový posun byl prvních pár dní můj úhlavní nepřítel. S kamarády a rodinou jsem nemohla být přes den tolik v kontaktu, což mi nedělalo dobře. Jet leg taky není žádný výmysl! Dát si do pořádku spací režim mi nějakou dobu trvalo. Přísahám vám, že tato krize ale do pár dnů skončila a já se nemohla cítit šťastnější.  

 

Můj typický den začínal většinou příjemným probuzením a snídaní, kterou jsem si stihla připravit ještě v mém rezidenčním bytečku. Byl vybavený krásnou kuchyní, dvěma koupelnami a čtyřmi malými ložnicemi. Spolubydlící se mnou však bydlela celé týdny pouze jedna, a protože jsme měla školu každá v jinou dobu, vídaly jsme se vlastně jenom během večera. Po celém městě funguje síť hromadné dopravy, hlavně tramvaje (streetcars), ale mně se upřímně nejlépe chodilo pěšky. Do školy jsem si tak udělala pěknou čtyřicetiminutovou procházku. Moc doporučuju! Člověk tak má šanci lépe se zorientovat a prozkoumat okolí.  

Jaké to bylo ve škole?

Čas strávený ve škole jsem si moc užívala. Prostory byly půvabné a velmi útulné. Oceňovala jsem ale hlavně přístup našich vyučujících i ostatních pracovníků. Vždycky byli vstřícní a velice ochotní. Díky škole jsem měla možnost poznat studenty v podobném věku, kteří přijeli z nejrůznějších koutů světa. Doteď jsem s několika v kontaktu a vím, že když někam vycestuji, ráda je přijedu pozdravit.  

Ve škole jsem denně trávila jenom pár hodin, což mi ale akorát vyhovovalo. Mým cílem totiž bylo učit se hlavně každodenním životem a interakcí přímo v ulicích. Každý den jsem vyrazila buď sama nebo s partou přátel ze školy objevovat krásy velkoměsta. Do Toronta jsem se okamžitě zamilovala. Překvapovalo mě, jaký je tam život jiný, na rozdíl od toho našeho evropského. Fascinoval mě zejména přístup a laskavost zdejších obyvatel. Míst vhodných k navštívení je tu víc než dost. Mimo ty neskutečné mrakodrapy je totiž plné také krásných parků, kostelů, nejrůznějších restaurací, muzeí a dalších atrakcí nejen pro návštěvníky. Bylo prakticky nemožné se nudit. To také díky výletům, které nám škola umožnila. Společně jsme s ostatními EF studenty navštívili například světoznámou CN Tower, prošli se po Sugar Beach, obdivovali krásy umění v Art Gallery of Ontario, zafandili na baseballu v Rogers Centre nebo dokonce vyrazili k Niagarským vodopádům. Já se na víkend rozhodla s EF odjet poznávat i další kanadská města – Ottawu, Montréal a Québec.  

Bohužel je ale pravdou, že když se člověk dobře baví, čas mu nejvíce ubíhá. Tři týdny utekly jako voda a upřímně se mi vracet domů vůbec nechtělo. I za těch pár dní jsem nasbírala nekonečno krásných vzpomínek, z kterých žiju dodnes. Nejenže jsem se díky jazykovému pobytu zlepšila v angličtině, poznala novou kulturu, přátele nebo místa, na která se chci vracet, ale také jsem se dozvěděla mnoho věcí o sama sobě. Za tento výlet budu opravdu vděčná do konce života.  

Chcete také zažít jazykový pobyt jako naše studentka Lucy?Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací