GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 tipů, jak se rychle naučit mandarínštinu

10 tipů, jak se rychle naučit mandarínštinu

Mandarínská čínština má tak trochu pověst obtížného jazyka. Pokud však tento druhý nejrozšířenější jazyk na světě chcete ovládnout, určitě existují způsoby, jak si učení mandarínské čínštiny urychlit.

Zde je náš seznam deseti tipů, které by měli vyzkoušet všichni studenti mandarínštiny.

1. Začněte s Pinyin

Na rozdíl od mnoha západních jazyků nepoužívá mandarínština abecedu. Místo toho se používají tisíce elegantních znaků a naučit se je všechny může vyžadovat hodně cviku. Seznamte se se systémem pinyin! Pinyin (拼音 - pīn yīn) je praktický druh přepisu čínských znaků do latinky (kterou používá čeština), který vám ukáže, jak se jednotlivé znaky vyslovují. Zaměřením se na pinyin je vhodné začít, abyste mohli začít rozumět a vyslovovat základní slova a věty. Jakmile zvládnete čtení pinyinu, můžete se pustit do mandarínských znaků.

2. Zamiřte do knihkupectví

Dětské knihy jsou skvělým začátkem pro nové studenty jazyka, protože jsou doslova navrženy tak, aby děti naučily rozumět, číst a mluvit základní mandarínštinou. Použitá slovní zásoba a gramatika jsou velmi jednoduché a často jsou doplněny obrázky, které doplňují kontext a pomáhají sledovat příběh. Hledejte knihy, které obsahují znaky, pinyin a váš rodný jazyk.

3. Zkuste manga nebo manhua (漫画 - màn huà)

Pravděpodobně jste už slyšeli o mangách - krásně ilustrovaných japonských grafických románech. Čínská manga jsou známá jako manhua a jsou užitečné v pozdější fázi výuky mandarínštiny, protože dialogy jsou často psány pouze čínskými znaky, nikoli pinyinem.

4. YouTube

Skvělým způsobem, jak se naučit novou slovní zásobu a procvičit si porozumění dialogům, je sledovat kanály YouTube, kde se mluví mandarínsky. Sledujte určitý mix, najděte si kanál, který je určen na podporu studentů jazyka, a také tvůrce, jehož obsah je zaměřen na vaše zájmy. Tak vás sledování bude bavit a budete si moci osvojit slovní zásobu, která se týká vašich koníčků.

5. Studujte v zahraničí

Pokud jde o studium jakéhokoli nového jazyka, není nic užitečnějšího než studium v zahraničí. Každý den budete mít možnost procvičovat jazyk s rodilými mluvčími v různých situacích a kulturní ponoření skutečně urychlí váš pokrok. Zaměřte se na např. na kosmopolitní Singapur, kde je mandarínština jedním ze čtyř úředních jazyků.

6. Procvičujte, procvičujte a procvičujte

Abyste porozuměli konverzaci, zlepšili si výslovnost a rychle se stali sebevědomějšími řečníky, najděte si každou příležitost k procvičování jazyka. Vyberte si supermarkety nebo restaurace, o kterých víte, že se v nich mluví mandarínsky, nebo vyzvěte své spolužáky, abyste společně strávili den, během kterého smíte mluvit pouze mandarínsky.

7. Zeptejte se

Nemá smysl tiše trpět, pokud se cítíte zaseknutí nebo zmatení. Jestliže nerozumíte nějaké frázi nebo si nevíte rady s gramatikou, obraťte se na spolužáky, přátele, učitele nebo hostitelské rodiny a požádejte je o pomoc. Pravděpodobně jim nebude trvat dlouho, než vám vysvětlí, co potřebujete vědět, a pak můžete přejít k procvičování a být si jistí, že tomu rozumíte.

8. Dívejte se na čínské televizní show

Věděli jste, že existuje snadný způsob, jak studovat jazyk a poznávat čínskou kulturu a zvyky z gauče? Od dramat a romantických seriálů po sitcomy a anime, teď je ten správný čas začít hltat nepřeberné množství televizních pořadů v čínštině dostupné online. Sledovat rychle se odehrávající dialogy vám pomůže i používání titulků ve vašem rodném jazyce.

9. Dělejte si zápisky

Při učení nového jazyka nikdy nevíte, jaké chyby budete pravidelně dělat, nebo dokonce kdy se setkáte s novou frází. Pokud si budete do telefonu zapisovat věci, o kterých si myslíte, že se k nim budete moci vracet (například užitečné věty nebo fráze, které často zapomínáte), pomůže vám to udržet se na dobré cestě.

10. Označte si věci

Vezměte si samolepky a označte předměty, které doma denně vidíte. Napište název předmětu ve znacích, pinyinu a ve svém rodném jazyce. To vám pomůže zapamatovat si tato slova v mandarínštině, zároveň však tento jednoduchý tip může mít mnohem větší dopad. Tím, že se budete takto obklopovat jazykem, si zvyknete rychleji duševně přepínat mezi mandarínštinou a svým rodným jazykem.

Naučte se mandarínštinu v SingapuruVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací