GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

4 důvody, proč poslat své dítě studovat do zahraničí

4 důvody, proč poslat své dítě studovat do zahraničí

Každý den na letištích po celém světě rodiče posílají své dítě do zahraničí, mávají jim na rozloučenou a říkají si, jak to asi v následujících měsících bez těch svých ratolestí zvládnou… Nikdy jste si nemysleli, že by něco takového jednou mohlo potkat i vás, a ejhle – najednou přijde vaše dítě s tím, že chce studovat angličtinu v zámoří.

A vy si přejete jediné: abyste se o něj mohli zase starat, jako když nosilo plínky, a aby zůstalo s vámi doma: v bezpečí. Je to úplně přirozené – rodiče se velkých změn a významných kroků svých dětí prostě obávají. Může se vám dokonce zdát, že jak děti vyrůstají, jako by se vám postupně vzdalovaly. Nezapomínejte ale, že toto „vzdalování“ ve skutečnosti znamená „osamostatňování“ – a že je úplně normální, ba dokonce nutnou součástí dospívání vašich dětí.

A i když tyto změny určitě nejsou snadné, budete-li své dítě při hledání jeho dalšího životního směřování a v začátcích studia podporovat, je to jeden z největších darů, jaké mu můžete do života dát. Zde jsme pro vás sepsali několik důvodů, proč je dobré své dítě na studium do zahraničí poslat.

1. JE TO UŽITEČNĚ STRÁVENÝ ČAS PŘED ZAČÁTKEM STUDIA NA VYSOKÉ ŠKOLE

Dlouhá pauza mezi dokončením střední školy a začátkem univerzitního studia může být docela otravná. A i když je určitě možné zaplnit si kalendář letními brigádami nebo různými akcemi s kamarády, dají se ty dlouhé měsíce dobře využít i jinak. Místo abyste na své dítě stojící na prahu dospělosti smutně hleděli a dumali, jak se to jen stalo, že už má po maturitě, pomozte mu skvěle nastartovat mezinárodní budoucnost tím, že ho nasměrujete na studium angličtiny (či jiného jazyka) v zahraničí. Čas strávený studiem v cizině je moudrou investicí, neboť dobrá znalost angličtiny se dnes vyžaduje v mnoha oborech (ne-li dokonce ve většině).

Kromě toho, že se vaše dítě bude v zahraničí připravovat na svou budoucí kariéru, bude jej čas zde strávený konfrontovat i s řadou dalších situací, ve kterých se mnohé naučí – počínaje zvládáním běžného života v novém velkoměstě a v nové jazykové realitě a konče navázáním kontaktů s lidmi z celého světa.

To je velmi cenná zkušenost už sama o sobě, pomůže mu však také s přechodem na vysokou školu a řadou výzev, jež jsou s touto změnou spojeny: váš syn či dcera si začne víc věřit, bude samostatnější, zvykne si dosahovat konkrétních cílů, včas plnit studijní úkoly a převezme i zodpovědnost za svůj úspěch na akademické půdě.

2. ROZVÍJÍ SE TÍM SAMOSTATNOST A SCHOPNOST ŘEŠIT PROBLÉMY

V době, kdy je dítě pod vašimi ochrannými křídly (dokud mu vaříte, perete a tak dál), je o jeho potřeby s láskou postaráno. Najednou se však ocitáte v situaci, kdy bude vaše milované dítě kdesi v cizině, zmocňují se vás obavy a raději byste volili možnost starat se o něj po zbytek svého života, jen když ho budete mít na očích.

Pamatujte však, že vaše dítě už stojí na prahu dospělosti a je připraveno vydat se dál svou vlastní cestou. Ano, pobyt v jiné zemi jej pravděpodobně bude stavět před různé překážky, ale nebojte – každá taková překážka je pro něj skvělou příležitostí rozvíjet v sobě dovednosti, které jsou pro život důležité: od schopnosti řešit problémy až po schopnost samostatně myslet a jednat.

3. JE TO ZÁSADNÍ KROK PRO BUDOUCÍ ÚSPĚŠNOU KARIÉRU

Stále platí, že angličtina je hlavním jazykem ve světě businessu, což znamená, že pokud ji bude váš potomek dobře ovládat, v přípravě na budoucí kariéru v jakémkoli oboru mu to určitě pomůže. Kromě výhod bilingvismu (kterých je celá řada – od větší schopnosti empatie až po zdravější, hbitější mozek), otevírá dobrá znalost angličtiny dveře ke kariéře po celém světě.

Studium tohoto jazyka v zámoří umožní vašemu dítěti také navázat kontakty s odborníky a studenty s podobnými zájmy – a kdo ví, co všechno to pro něj jednou v budoucnu může znamenat? Vytváření sítě kontaktů během studia v zahraničí přináší mnoho výhod – třeba se tu vaše dítě potká s budoucími kolegy nebo pozná přátele na celý život.

4. NENÍ TO TAK TĚŽKÉ, JAK SI MYSLÍTE (NA NĚJAKÝ ČAS SE ROZLOUČIT)

I když z toho určitě budete jako rodič nervózní, pro pocit, že jste svému dítěti blíž, přece jen pár věcí udělat můžete. Pošlete mu třeba sem tam balíček „od maminky“ s jeho oblíbenými dobrotami, aby mu to učení hezky šlo. Nebo vytvořte rodinnou skupinku v nějaké aplikaci sloužící k rychlému posílání zpráv a chatování, jako je např.

Whatsapp. Budete si tak moci popovídat nebo v reálném čase sdílet fotografie a videa, a pocit, že je vaše dítě někde hrozně daleko, nebude tak silný. Anebo mu můžete pravidelně dobíjet kredit pro volání, takže vám bude moci kdykoli snadno zavolat.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli formu kontaktu, můžete si být jistí, že zkušenosti, které si vaše dítě z pobytu v zámoří přiveze, budou vždy velmi dobrou investicí do jeho budoucnosti.

View post on Instagram
 
Studujte s námi angličtinu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací