GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Moje zkušenost s jazykovými pobyty v zahraničí

Moje zkušenost s jazykovými pobyty v zahraničí

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké to je vycestovat na studentský pobyt do zahraničí? Jestli ano, tak v následujících řádcích bych se s vámi rád podělil o své zkušenosti s jazykovými pobyty a třeba vás svými slovy i inspiroval.  

 

Bournemouth, Anglie 

První pobyt, který jsem absolvoval, byl v britském městě Bournemouth, které se nachází na jižním pobřeží Anglie. Je to malebné město s cca 200 000 obyvateli. Pyšní se také jednou z nejhezčích pláží ve Velké Británii. Kurz jsem měl přesně na 4 týdny, ale ostatní studenti zde byli třeba jenom na 2 týdny a někdo dokonce i na několik měsíců. Během pobytu jsem zůstával u hostitelské rodiny, která mi také připravovala snídaně a večeře. Tohle město můžu rozhodně doporučit jako tzv. „startovací můstek”, protože to není daleko (cca 1 hodina letu), je tu spousta zajímavých výletů do celé Anglie, vyučuje se zde britská angličtina a existuje mnoho dalších důvodů, proč si zvolit zrovna tuhle školu.  

 

Santa Barbara, USA 

Studium v USA byl vždycky můj sen, a proto jsem si jako svojí druhou destinaci vybral Santa Barbaru, která leží 150 km na sever od Los Angeles v Kalifornii. Je to krásné, a hlavně jedno z nejbezpečnějších měst, které v Kalifornii najdete. I přestože se jedná o čtvrtmilionové město, tak je v Americe velice známé. Žijí zde například Meghan a Harry z britské královské rodiny a narodila se tu například i zpěvačka Katy Perry. K ubytování jsem si vybral rezidenci nedaleko školy. Ve škole jsme měli hodiny odpoledne, nebo ráno, každý den se to střídá. Lekce byly zaměřeny hlavně na konverzaci, ale samozřejmě jsme dostali i učebnice a pracovní sešity, podle kterých jsme také pracovali.  

Santa Barbara je moje nejoblíbenější destinace ze všech, i díky výletům, které byly například do Los Angeles, Hollywoodu nebo třeba do Universal Studios. Našel jsem si zde plno kamarádů z celého světa a jednu blízkou kamarádku Sofii z Kolumbie, která si se mnou udělala i výlet po Evropě. Měl jsem zde být jen na 4 týdny, ale kvůli epidemické situaci a karanténě se mi pobyt protáhnul na 6 týdnů, což mi nakonec nevadilo, protože jsem zde mohl zůstat déle.   

 

New York, USA 

Minulý rok jsem se rozhodl jet do New Yorku. Město, které mě ohromilo ze všech nejvíc. Bylo to o dost jiné než ostatní destinace. Škola byla součástí kampusu, který zde byl po bývalé univerzitě. V kampusu bylo ubytování, jídelna, kavárna, bazén, posilovna, velký sál a mnoho dalších míst. Tento komplex byl v městečku Tarrytown, které se nachází 35 minut vlakem od stanice Grand Central, která je v samotném srdci New Yorku, v blízkosti Times square. Během mého třítýdenního pobytu se mi povedlo prozkoumat všechna známá a zajímavá místa New Yorku. Nejlepší místo, které jsem navštívil, byl Summit One Vanderbilt. Jedná se o vyhlídku v jednom z nejvyšších mrakodrapů na Manhattanu. Nejzajímavější na tom bylo, že celý prostor vyhlídky byl pokryt zrcadly nebo skly, takže to působilo velmi efektně, hlavně na fotkách. New York bych určitě doporučil milovníkům městského života, rozhodně se do něj zamilujete, jako já. 

 

Singapur 

Můj čtvrtý kurz byl tentokrát v malém, ale ve velice vyspělém a moderním státě, který se nazývá Singapur. Je to asi nejexotičtější destinace, kterou jsem kdy navštívil. Město disponuje bohatou a diverzní kulturou, která uchvátí především nadšence asijské kultury. Bydlel jsem zde u hostitelské rodiny indické národnosti, jejichž členové byli moc hodní, a navíc velmi dobře vařili. V centru je mnoho zajímavých atrakcí, jako například největší skleník s tropickými rostlinami na světě, ruské kolo, mnoho mrakodrapů a velmi příjemná náplavka s restauracemi a kavárnami, kam jsme se chodili s kamarády učit. Vyučuje se zde angličtina, ale i mandarínština. Singapur vás rozhodně nadchne, pokud chcete zkusit něco jiného než cestu na západ do Anglie a Ameriky.  

View post on Instagram
 

 

 Co jsem díky pobytům získal?

Ve všech destinacích jsem na konci pobytu obdržel certifikát s úrovní angličtiny, které jsem dosáhnul. V mojí první destinaci jsem dosáhnul úrovně B1 a v té poslední úrovně C1, což znamená velké zlepšení v ovládání jazyka. Pobyty mi také přinesli zážitky a zkušenosti na celý život. Určitě Singapur nebyl mým posledním pobytem a už teď vybírám další destinaci.   

Doufám, že jsem Vás svými slovy aspoň trochu inspiroval a na závěr bych chtěl určitě říct, že ať už se vydáte kamkoliv, tak to nebude špatný krok. Absolvovat pobyt v zahraničí je zážitek na celý život a zkušenosti, které získáte, jsou k nezaplacení.  

Zjistěte více o jazykových pobytech v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací