GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak si zařídit pokoj na koleji tak, abyste se v něm cítili jako doma

Jak si zařídit pokoj na koleji tak, abyste se v něm cítili jako doma

Odjet z domova studovat do zahraničí je vzrušující a zároveň nervy drásající životní etapa. Pokud poprvé opouštíte přátele, rodinu a pohodlí domova, může vám přizpůsobení nějakou dobu trvat a to je naprosto normální. Je důležité dát si čas na to, abyste poznali nové město, našli si přátele a našli pozitivní stránky.

Jednou z věcí, která vám pomůže se usadit, je mít útulné a pohodlné místo, kterému můžete říkat domov. Ať už bydlíte na koleji, ve studentské ubytovně nebo v hostitelské rodině, zde je několik nápadů, jak si pokoj zařídit, abyste se cítili jako doma.

1. Pověste si fotografie

Fotografie jsou nejlevnějším a nejjednodušším způsobem, jak si prostor přizpůsobit. Vytiskněte si z domova několik fotografií svých přátel, rodiny a domácích mazlíčků a nalepte je pomocí lepidla Blu-Tack (protože nepoškozuje zdi). Až se vám bude stýskat po domově, připomene vám to, kolik lidí vás má doma rádo, a všichni na vás budou čekat, až se vrátíte.

2. Vezměte si vlastní lůžkoviny

Postele na kolejích nejsou vždy známé pro své luxusní lůžkoviny. Pokud máte v kufru místo, přivezte si své oblíbené z domova, v opačném případě se vydejte do obchodů a vyberte si novou sadu, kterou si zamilujete. Když budete mít každý večer útulné a pohodlné místo na spaní, udělá to zázraky pro vaši spánkovou hygienu a náladu.

3. Vybalte si

Žít z kufru je nejen otravné, ale zabrání vám to cítit se zabydleně. Věnujte čas vybalení oblečení, uspořádání věcí a sbalení kufru tak, abyste se v prostoru cítili, jako byste tam skutečně bydleli. Pokud váš pokoj nemá skříň, pořiďte si levný stojan na oblečení z IKEA nebo nějaké průhledné úložné kontejnery na kolečkách, které můžete uložit pod postel.

4. Sbalte si své pohodlí

I když už možná nebudete spát s plyšovým medvídkem, určitě se najde něco, co můžete vtěsnat do kufru a co vám bude připomínat domov. Může to být nadýchaný župan, oblíbený šálek kávy nebo různé druhy čaje, váš polštář nebo pohodlné pantofle. Tyto jednoduché věci, které vám zajistí pohodlí, budou mít velký význam, zatímco budete trávit hodiny ve svém pokoji studiem.

5. Udělejte si zásoby občerstvení

Jako Australan nikdy nejezdím do zahraničí bez dvou věcí v kufru, vegemitu a Tim Tams. Kousek toastu s vegemite k snídani a Tim Tam před spaním jsou vše, co potřebuji, aby mi pomohlo překonat stesk po domově.

Než se tedy odstěhujete, a zejména pokud se stěhujete do zahraničí, zásobte se svými oblíbenými pochutinami, abyste měli vždycky chuť domova. A pokud vám dojdou, balíčky plné občerstvení z domova vždy skvěle zlepší náladu.

6. Vytvořte si soukromí

Pokud sdílíte pokoj na koleji, může být nalezení soukromí velkým problémem a může se stát i zdrojem napětí. Udržujte proto se spolubydlícím klid tím, že si navzájem dopřejete trochu soukromí. Toho můžete dosáhnout tak, že si přinesete volně stojící rozdělovač místností nebo si ho vytvoříte pomocí nábytku, například věšáku na šaty nebo věšáku na kabáty.

Můžete si také se spolubydlícím promluvit o vytvoření rozpisu, kdy si každý z vás bude moci v klidu promluvit s přáteli nebo rodinou doma nebo se jen v klidu učit.

7. Pořiďte si podložku pod matraci

Pokud jste tak trochu jako Zlatovláska a zjistíte, že vaše matrace je příliš tenká, příliš tvrdá nebo příliš hrudkovitá a vy se prostě nemůžete cítit pohodlně, existuje jednoduché řešení. Pořiďte si v každém obchodě s domácími potřebami topper na matraci a jednoduše ho na ni nasaďte. Je to cenově výhodný způsob, jak získat větší pohodlí a teplo a jak si zajistit lepší spánek.

8. Pečujte o něco

Studie z roku 2021 zjistila, že 75 % studentů prvního ročníku vysoké školy zažívá určitou míru úzkosti z odloučení od domácího mazlíčka. Pokud jste zvyklí mít po svém boku milujícího společníka, může to být velká změna. A i když vám nedoporučujeme pořizovat si během studia kočku nebo psa (pokoj na koleji není místo pro domácího mazlíčka), mít něco malého, jako je rostlina nebo sukulent, který potřebuje pravidelnou lásku a pozornost, vám pomůže cítit se v novém domově zabydleně.

Případně se můžete přihlásit jako dobrovolník na venčení psů v útulku pro zvířata nebo hlídat zvířata u sousedů, pokud vám láska zvířete opravdu chybí.

Stačí jen tu a tam něco vylepšit a budete na cestě k tomu, abyste se ve svém domově mimo domov zabydleli.

Učte se jazyk v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací