GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 nejlepších zimních měst světa

10 nejlepších zimních měst světa

Jistě, teplé slunečné letní dny jsou úžasné, ale to, že jsou zimní dny kratší, večery temnější a teploty nižší, neznamená, že chladné měsíce nemohou být úžasné a my pro vás máme 10 měst, která to dokazují.

1. New York, USA

Někteří lidé tvrdí, že New York je lepší, když se ochladí: Ačkoli už tak je výhled z Empire State Building dokonalý, když je město zasypáno sněhem, je opravdu kouzelný. Navíc je pro Big Apple mimo sezónu, takže (kromě samozřejmých předvánočních týdnů) jsou zimní měsíce bez turistů a na chodnících, v obchodech a na atrakcích není žádná tlačenice, no, taková, jaká v New Yorku nikdy nebude.

2. Berlín, Německo

Díky nesčetným vánočním trhům plným stánků s hrnky Glühweinu, sladkostmi jako perníčky a vůni prskajících německých klobásek, která se line vzduchem, se zimní nákupní terapie nikdy necítila tak dobře. Ale i po prosinci je německá metropole v zimní sezóně opravdu živá. Když se otevře nebe a napadne sníh, park Tiergarten se promění v kouzelnou zimní říši divů a Berlín skutečně pořádá v parcích obrovské koulovačky - doplněné živou hudbou a DJ sety.

3. Londýn, Velká Británie

Na procházce Hyde Parkem, kde tráva křupe mrazem a dech se vám zapařuje před očima, je něco úžasně britského. Londýn, plný ikonických památek a prvotřídních obchodů, je výjimečný po celý rok. V zimě se však jemný jantarový opar z tlumeně osvětlených útulných kaváren, malých hospůdek a intimních restaurací rozlévá do ulic a lidé se, zahaleni do tlustých vlněných šál, vrhají do půvabných koutků, které leží skryté, dokud se nevrátí sezóna.

4. Sydney, Austrálie

Pokud se nemůžete nabažit letního slunce nebo jste prostě zarytý odpůrce zimy, nemusíte se v zimě držet jen na severní polokouli. Vyhněte se chladnému počasí úplně a vydejte se na dovolenou do Sydney, města, které se může pochlubit průměrnou teplotou 27 stupňů Celsia. Můžete si vybrat, jestli si chcete doplnit opálení na pláži, naučit se surfovat nebo se podívat na památky a místní noční život. A co je na tom nejlepší? Nebudete potřebovat žádný kabát, jen si nezapomeňte přibalit žabky!

5. Dublin, Irsko

Přiznejme si, že Irsko nikdy nebude mít pověst země blahobytného počasí a spalujícího slunce, ale zima se nevyrovná nezlomnému, nakažlivému irskému duchu: mrazivé venkovní teplotě se v Dublinu už dávno čelí tím, že si na ni zvyknete a přidáte se ke svým spoluobčanům v útulných, teplých hospodách a lokálech, které lemují ulice, abyste si dali pivo a poslechli si starou dobrou živou hudbu. Irský zpěv, kytara a přátelské publikum dokáží zahnat jakýkoli chlad ve vzduchu.

6. San Diego, USA

Průměrné Vánoce možná nejdou ruku v ruce se surfováním, paddleboardingem nebo golfem, ale to neznamená, že by neměly a návštěvníci San Diega s tím souhlasí. Je snazší najít si svůj soukromý kousek nádherné zlatavé pláže, když se zbytek světa na zimu schovává nebo míří do hor na tradičně zasněžený odpočinek. Proč se trápit zimou nebo ji trávit schovaní pod vrstvou oblečení, když se můžete vydat směrem ke slunci a jednoduše relaxovat?

7. Chamonix, Francie

Zima a lyžování jdou pro mnohé dohromady jako burákové máslo a želé. Protože, buďme upřímní, nejlepší na tom, když z nebe padá zmrzlý déšť, je sjíždět v dobré společnosti po úbočí nádherné zasněžené hory a být odměněn hrnkem horké čokolády, která hřeje v prstech. Prostředí je opravdu ohromující: hodně štěstí při snaze udržet oči na svazích s rozsáhlým panoramatickým výhledem na francouzské Alpy - včetně mohutného Mont Blancu. I když už jste pevně na zemi, Chamonix vás donutí znovu a znovu vytahovat fotoaparát.

8. Praha, Česká republika

Zabalte si kabát, protože Praha není primárně známá svým teplým počasím v zimních měsících, ale rozhodně je proslulá svým šarmem a oslavami. Výrazné panorama a charismatická barokní architektura města tisíce věží se tyčí vysoko nad promrzlou zemí a je plné průvodu festivalů: V prosinci se v ulicích konají vánoční trhy, na Silvestra pak obloha vybuchuje velkolepými ohňostroji a v únoru a březnu se Češi loučí se zimou pestrobarevným českým karnevalem v maskách.

9. Reykjavík, Island

Tentokrát si budete muset zabalit víc než jen kabát - mluvím o rukavicích, vlněných svetrech, které vám upletla babička, a tlustých ponožkách, o kterých jste se veřejně zařekli, že je nikdy nebudete nosit, ale tajně je milujete, protože jsou šíleně příjemné. A plavky. Překvapilo tě to? Ne, to nebyla chyba: jakmile se zabalíte a vydáte se na průzkum šíleně úchvatné sopečné krajiny, vybuchujících gejzírů a obrovských ledovců Islandu, budete se chtít vykoupat v přirozeně vyhřívaných geotermálních lázních na ostrově a pak sledovat největší světelnou show na světě - polární záři.

10. Havana, Kuba

Ačkoli v Evropě byste si na koupání v zimních mořských vodách netroufli, svléknout se do bikin na tropickém pobřeží Karibiku je něco úplně jiného. Změňte své zvyky a prozkoumejte malebné dlážděné ulice Havany lemované klasickými automobily, pochutnejte si na čerstvých mořských plodech na plážích lemovaných palmami a prožijte noc v salse na místním tanečním parketu. Pak vyměňte lyžování za potápění u kubánského pobřeží a prozkoumejte barevný podmořský svět a živé korálové útesy, které zemi obklopují. Ach, nádherná zima!

Prozkoumejte s námi svět (v jakémkoli ročním období)Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací