GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 slavných osobností, které se učily či studovaly v zahraničí

10 slavných osobností, které se učily či studovaly v zahraničí

Víte, celebrity se od nás obyčejných smrtelníků vlastně zase tak moc neliší – jen mají o něco lepší účes a jejich příspěvky na Instagramu jsou o trochu víc cool. A stejně jako my si i tihle slavní občas rádi vyrazí letadlem do světa a řada z nich ještě před tím, než se proslavili, získala v zahraničí cenné zkušenosti při studiu či výuce. Zde je pár celebrit, o jejichž cestování po světě jste možná dosud neslyšeli.

1. Bradley Cooper

Není žádné tajemství, že Bradley Cooper, neodolatelný idol všech žen, bravurně ovládá francouzštinu. Údajně se prý už jako dítě rozhodl, že se tento jazyk naučí, a později strávil půl roku na výměnném studijním pobytu v Aix-en-Provence na jihu Francie. Dnes mluví francouzsky naprosto plynule, a když se konala tisková konference k Pařbě v Bangkoku, absolvoval ji Bradley celou ve francouzštině.

2. Emma Watson

S Hermionou, kterou hraje v sérii filmů o Harry Potterovi, sdílí Emma Watson vášeň pro vzdělávání – celý rok a půl strávila studiem anglické literatury na Brownově univerzitě ve státě Rhode Island, na které pak navázala bakalářským programem na univerzitě v anglickém Oxfordu.

3. Barack Obama

Tento bývalý prezident Spojených států amerických strávil jako dítě se svou matkou a nevlastním otcem tři roky v indonéské Jakartě. Naučil se indonésky a se svou matkou se pak doma vzdělával v historii, matematice a dalších předmětech. Poté se vrátil na rodnou Havaj do školy a později se přestěhoval do New Yorku, kde získal univerzitní vzdělání. Když se pak nakonec na nějaký čas stal „Vůdcem svobodného světa“, ukázal, jak klíčové cestování a vzdělání pro úspěch v životě jsou.

4. J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová (aneb hlava, která vymyslela svět Harryho Pottera) absolvovala v rámci svého studia na Exeterské univerzitě také studijní pobyt ve Francii a na začátku 90. let se pak přestěhovala do Portugalska, kde tři roky učila angličtinu. V té době začal díl zvaný „Harry Potter a Kámen mudrců“ již nabývat konkrétních obrysů, takže všichni jsme dnes laskavému národu Portugalců převelice zavázáni.

5. Benedict Cumberbatch

I samotný Sherlock Holmes – tedy přesněji řečeno náš milovaný Benedict – se před časem přestěhoval na rok do Indie a v tibetském klášteře v Darjeelingu učil buddhistické mnichy anglicky. Velice si to užíval: ve třídě měl 12 žáků, od kterých se dozvěděl spoustu zajímavých věcí o buddhismu a různých starobylých kulturách Indie. A i když je dnes vnímán jako mezinárodní filmová hvězda, dokázal si zachovat klid a rozvahu – možná je to právě díky onomu roku strávenému s mnichy a meditačním technikám, které používá dodnes a které mu pomáhají k lepšímu soustředění!

6. John Krasinski

John Krasinski, televizní hvězda z amerického seriálu Kancl (The Office), do které jsme všechny byly tajně zamilované, chtěl být původně učitelem angličtiny a svou hereckou vášeň objevil až později. Než na Brownově univerzitě změnil kurz a přešel na obor drama, strávil půl roku výukou angličtiny v Kostarice.

7. Matthew McConaughey

No dobře, dobře. To je ten chlapík, kterému vděčíme za Klub poslední naděje, Interstellar, Jak ztratit kluka v 10 dnech a také za jednu z nejčastěji přehrávaných hlášek 21. století. Než se ovšem stal filmovou star, rád se toulal po světě. V rámci svého studia na Texaské univerzitě například strávil rok na studijním pobytu v australském Novém Jižním Walesu.

8. Prince William, vévoda z Cambridge

Vyzkoušet si výuku v zámoří a získat nové zkušenosti… po něčem takovém touží dokonce i lidé z královské rodiny. V rámci své roční pauzy po dokončení univerzitního studia se princ William vydal na deset týdnů do odlehlého města v Chile učit anglicky. Je-li výuka v zahraničí dost dobrá pro budoucího anglického krále, určitě je dost dobrá i pro nás!

9. Chris Pine

Dávno předtím, než se vydal ke vzdáleným galaxiím v nových dílech Star Treku, přeletěl Chris jednoduše Atlantik a zapsal se na univerzitu v anglickém Leedsu, aby tam získal další zkušenosti, a obohatil tak svůj hlavní studijní program na kalifornské univerzitě v Berkeley. Protože kde jinde je lepší studovat anglickou literaturu než právě v Anglii? To dá přece rozum!

10. Vera Wangová

Tato módní návrhářka pocházející z New Yorku studovala nějaký čas dějiny umění na pařížské Sorbonně, kde úplně propadla francouzské módě. Avšak teprve když přestala pracovat jako redaktorka módního časopisu Vogue, si naplno uvědomila, že její skutečnou vášní je být módní návrhářkou. Dnes šéfuje obrovskému módnímu impériu, přičemž asi nejvíc ji proslavily její neskutečně krásné modely svatebních šatů.

Studujte s námi v zahraničí (i pokud nejste celebrita)Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací