GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Zpátky do školy: 10 tipů, co udělat, aby to tolik nebolelo…

Zpátky do školy: 10 tipů, co udělat, aby to tolik nebolelo…

Spousta lidí si v dnešní době klade otázku: proč vlastně ještě chodíme do školy nebo na univerzitu, když už máme všechno dávno na dosah – stačí jediné kliknutí? Jestliže nevíte, kdy přistál člověk poprvé na Měsíci, vygooglujete si to. Chcete-li hudbu, jdete na YouTube. Když potřebujete zjistit, kolik je 67 % ze 110, od toho máme v telefonu kalkulačku!

A přece – i když máte všechny tyhle informace na dosah ruky a jsou vám k dispozici 24 hodin denně, ze školy či univerzity si odnesete mnohem víc než jen pár zpaměti naučených letopočtů nebo schopnost vypočítat rovnici. A nejde jenom o to, že způsob učení ve třídě či na přednášce se zásadně liší od pár uspěchaných minut koukání na displej či malou obrazovku – velmi důležitou součástí času stráveného ve škole či na univerzitě (a podle mě i tou nejlepší) jsou osobní vztahy, které si vytvoříte se svými profesory a spolužáky.

Pravda ale je, že návrat do školních lavic po dlouhých letních prázdninách může být dost náročný. Abychom to všem malinko usnadnili, přicházíme s 10 tipy, které ten náhlý náraz trochu změkčí, a začátek školy tak pro vás bude o něco jednodušší!

1. Začněte svůj den dřív

Nemůžete čekat, že když půjdete do postele ve dvě ráno, bude pro vás snadné přežít budík v 6:45. Takže už tak týden před začátkem školního roku zkuste chodit spát v rozumnou hodinu a vstávat o něco dřív. Je to určitě moudřejší než začínat svůj den 10 šálky kávy.

2. Sepište si seznam úkolů

Napište si, co všechno potřebujete koupit a udělat. Budete mít bezva pocit, jak máte všecko pod kontrolou, a přemůžete nepřítele, který je ještě horší než šikana: prokrastinaci.

3. Věci si připravujte večer – nenechávejte to na ráno

Pokud jste aspoň trochu jako já, pravděpodobně ráno strávíte minimálně hodinu hledáním oblečení a laděním nejlepšího outfitu pro daný den. Radši si proto věci na sebe a do školy nachystejte už večer. Po ránu vám to ušetří spoustu času, takže si budete moci přispat – a dost možná si stihnete dát i druhou snídani. #winning

4. Snídaně

V žádném případě nevynechat! Právě ze snídaně získáte energii a schopnost se soustředit, které budete po celý den potřebovat. Pamatujte, že stejně jako vaše auto, ani váš mozek se bez paliva neobejde.

5. Cestu do školy si promyslete

Budete jezdit autem? Na kole? Nebo vlakem? Ujistěte se, že máte cestu dobře naplánovanou, takže je přinejmenším nějaká naděje, že do cíle dorazíte včas. A určitě si dopředu nabijte svá zařízení a vezměte si je s sebou. Není nic horšího, než když se vám cestou do školy či na univerzitu vybije telefon nebo když si doma zapomenete sluchátka a musíte už v osm ráno poslouchat hlasitý telefonát souseda na vedlejším sedadle.

6. Zjistěte si, jaký máte rozvrh a kde budete mít výuku

Mrkněte na nový rozvrh a zkuste odhadnout, jak dlouho vám bude trvat cesta z jedné třídy do druhé. Budete-li mít čas, klidně si zkuste školu či areál proběhnout. Pomůže vám to se neztratit, zvlášť pokud je vaše škola hodně velká – a nestane se vám, že omylem vkročíte do špatné třídy a budete ze sebe honem soukat nějakou trapnou omluvu.

7. Udržujte dobré vztahy se svými profesory

Neříkám, že musíte sedět v první lavici a pokaždé jim nosit švestičky z vlastní zahrádky. Stačí, když na ně uděláte dobrý dojem, nebudete mít absence, budete se snažit odevzdávat seminárky a úkoly včas a nebudete chodit pozdě. Pak si vás bude váš učitel vážit a bude vstřícnější, když přijdete, že potřebujete něco dovysvětlit – nebo u té eseje, kterou jste tentokrát prostě zavčasu odevzdat nestihli, se slituje a posune vám o pár dnů deadline.

8. Najděte si přátele

Neopouštějte své kamarády z dřívějška, ale snažte se také najít si nějaké nové – choďte na akce pořádané školou a rozhodně nepropásněte úvodní týden pro studenty prvních ročníků. Staňte se členem aspoň jednoho nového klubu, který se věnuje něčemu, co vás baví, a kde máte šanci poznat lidi s podobnými zájmy. Také se můžete pokusit najít si kamaráda či kamarádku, s nimiž se budete moct učit, a hodí se poznat i někoho z vyšších ročníků, který vám řekne všechno, co se o jednotlivých učitelích, výuce a dění ve škole hodí vědět – není nad know-how zkušeného mazáka! Už jsme se zmiňovali o tom, že jsou to právě přátelé a kamarádi, co dělá zkušenosti a zážitky ze školy či univerzity něčím jedinečným, takže určitě byste neměli u společných akcí chybět!

9. Neutraťte všechny peníze hned

Ostatně – máte jen studentský rozpočet, ne? Jinými slovy: než si najdete nějakou práci, určitě neutrácejte bez rozvahy ve školní kantýně ani neroztočte všechno, co máte, během víkendové akce s kamarády. Sepište si, kolik můžete za co utratit, a držte se toho.

10. Objevujte sami sebe

Studium je ideální čas pro váš osobní růst a skvělá příležitost se o sobě hodně dozvědět – a díky tomu se pak skutečně stát tím super člověkem, jakým jste vždycky měli být. Snažte se zdolávat výzvy všude, kde se dá, a nepodléhejte tlaku svých vrstevníků. Lidé si vás budou víc vážit tehdy, když dokážete zůstat sami sebou.

A nikdy nezapomeňte, že vaše studium ve škole či na univerzitě je tím nejlepším obdobím vašeho života (kdy máte nejvíc volna a můžete si dělat, co chcete!). Kohokoli staršího se zeptáte, potvrdí vám, že i když třeba někdy máte té školy už plné zuby, bude vám jednou ten studentský život zatraceně chybět!

Vraťte se s námi do školy a studujte jazyky v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací