GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Přátelé z celého světa – jak je získat?

Přátelé z celého světa – jak je získat?

První vzrušení spojené s výběrem destinace, vyřizováním víz a letenek, balením věcí a rozloučením s rodinou máte za sebou a konečně vám to dojde: letíte kamsi do ciziny, někam za moře, a všechno teď bude úplně jiné než dosud… Což také znamená, že i vaši přátelé budou nyní daleko a vy si na novém místě budete nejspíš hledat nové.

Ano, je to tak – okruh vašich přátel dostane díky této změně přímo mezinárodní rozměr. Podobně jako roky ve škole či na univerzitě jsou obdobím, kdy poznáváme hodně nových lidí, totéž platí i pro studium v zahraničí. Dnes pro vás máme pár tipů, jak tuto příležitost využít co nejlépe.

1. Novým lidem se vždy představte

Pěkně popořádku: abyste se mohli seznámit s novými lidmi, nesmíte se bát říct jim „ahoj!“ Usmívat se – nejen rty, ale i očima – není snadnější způsob, jak vzbudit v neznámých lidech důvěru. Vždyť ruku na srdce: zareagovali jste někdy sami na upřímný úsměv negativně? Takže se ničeho nebojte, hezky se usmějte a řekněte „Ahoj, já jsem __________“ (nebo něco podobného – v jazyce, který budete studovat, se to určitě brzy naučíte).

Další případná gesta či fráze budou pak záležet na tom, ve které zemi se budete nacházet. Pochytíte to rychle: může to být letmé políbení na tvář (v zemích Latinské Ameriky), na obě tváře (třeba ve Španělsku, Francii či Itálii), zamávání či lehké objetí (ve většině anglicky mluvících zemí) a nebo malá poklona (např. v Japonsku).

Naučte se komunikovat s novými přáteli v cizím jazyce!

2. Staňte se členem nějakého klubu nebo skupiny

Máte svůj tajný seznam aktivit, kterým jste se vždycky chtěli věnovat, ale nikdy jste na to doma neměli čas? Dobrá zpráva: teď konečně máte! Odhoďte všechny představy o tom, co vás baví a co ne, a naučte se říkat „ano“ různým příležitostem, které vás na vaší cestě budou potkávat.

Kurz fotografování, vaření, jízdy na koni, salsy, správné přípravy kávy, turistika – to všechno a mnoho dalšího představuje fantastický způsob, jak poznat další studenty se stejnými zájmy jako vy. (A pokud budete vařit, můžete všechny ty dobroty také sníst – mňam!)

3. Vyzkoušejte nové sporty

Kolektivní sporty a noví přátelé k sobě odjakživa neodmyslitelně patří. Pocit, že jste součástí nějakého klubu či týmu a že na vás spoluhráči spoléhají, jak při tréninku, tak při zápase, je velmi motivující a máloco lidi spojí tak jako společné úsilí a snaha vyhrát. Popularita různých sportů bude záležet na konkrétní zemi vašeho pobytu.

V Austrálii, na Novém Zélandu a v Británii to určitě bude ragby a kriket, v Evropě zase fotbal a v USA nejspíš baseball, basket či americký fotbal. (A ještě jeden tip: pokud nějaký sport zkusíte a nenadchnete se pro něj nebo vám moc nepůjde, vyberte si nějaký tým a spolu s dalšími studenty choďte aspoň fandit!)

4. A co nové koníčky?

Koníčky nejsou jen prima způsob, jak se vy a vaši noví přátelé můžete lépe poznat – zároveň si u nich příjemně oddychnete, když toho na vás ve škole navalí. Právě tehdy si nejvíc vychutnáte jógu, surfování, programování, pečení chleba, horolezectví, zahradničení, kaligrafii, tenis, fotografování, taekwondo či jiné své oblíbené aktivity. Mrkněte, co vám nabízí vaše škola, nebo se zeptejte spolužáků, co dělají ve volném čase oni.

5. Bydlete společně s dalšími studenty

Přátelé na celý život? Obvykle se takoví vyklubou ze spolubydlícíh, se kterými trávíte nejvíce času a sbíráte ty nejlepší zážitky. Navíc díky spolubydlení poznáte známé svých nových přátel a máte dostatek důvodů se mezi sebou navštěvovat a dál rozšiřovat okruh svých kamarádů..

Jen si představte všechny ty kolaudačky, narozeniny, svátky, večeře s překvapením (potluck), společné učení se na zkoušky či klábosení u kávy v těch nejvíc cool kavárnách ve vaší čtvrti.

6. Nezapomeňte zůstat v kontaktu

Studium v zahraničí je časem intenzivního osobního růstu a životních změn, během nějž poznáte přátele na celý zbytek života. Nezapomeňte tato přátelství udržovat i po návratu domů. Vždyť ještě nikdy to nebylo tak snadné jako dnes, kdy už nemusíme čekat dlouhé týdny a měsíce na dopis ve schránce – máme e-maily, Skype, skupiny na WhatsAppu a víc než desítku dalších způsobů, díky nimž můžeme velmi snadno zůstat s novými přáteli v kontaktu. Můžete nám věřit, že za nějakých 10, 15 či 20 let budete moc rádi, že jste si tyto kontakty udrželi!

View post on Instagram
 

Noví přátelé ze všech koutů světa? Teď už víte jak na to! Ale jak zjistíte, že jste našli opravdu kamaráda na celý život? Přečtěte si další článek!

Získejte nové přátele díky jazykovým pobytům v zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací