GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 věcí, které můžete dělat v Berlíně s malým rozpočtem

5 věcí, které můžete dělat v Berlíně s malým rozpočtem

Berlín oplývá kreativitou, historií a neotřelostí, a proto je to úchvatné město, které stojí za to objevovat. Neustále se mění a vyvíjí, protože migrační vlny mění podobu města. V roce 2003 tehdejší berlínský starosta Klaus Wowereit slavně prohlásil, že Berlín je "chudý, ale sexy", a těžko vymyslet lepší popis.

Není divu, že Berlín je oblíbenou volbou studentů i turistů. Pokud se tedy chystáte navštívit hlavní město pohodové Evropy, budete příjemně překvapeni, jak cenově dostupné může být, pokud víte, kam se vydat. Zde je náš výběr toho nejlepšího, co se dá v Berlíně dělat s omezeným rozpočtem.

1. Projeďte se na e-koloběžkách

Stejně jako většina evropských měst je i Berlín plný e-koloběžek. Udělejte si na to den a ucítíte vítr ve vlasech, když se budete po Berlíně prohánět na koloběžkách. Využijte příležitosti a navštivte hlavní památky města, jako je Východní galerie na Berlínské zdi, Braniborská brána, Checkpoint Charlie a Reichstag.

Voi nabízí celodenní jízdenky za zhruba 7 eur (až 120 minut), takže se můžete na koloběžce projet ke každému místu, zaparkovat a pak si vzít další, aniž byste museli platit poplatky za odemknutí.

2. Neděli strávíte v Mauerparku

Mauerpark je rušný městský park ve čtvrti Prenzlauer Berg. Jeho název je odvozen od skutečnosti, že tvořil součást Berlínské zdi. Zatímco na piknik nebo pozorování lidí ho můžete navštívit kdykoli, o nedělích skutečně ožívá bleším trhem a venkovním karaoke.

Na bleším trhu v Mauerparku najdete každou neděli od 7 do 17 hodin stovky stánků s historickými předměty a zbožím z druhé ruky. Pokud jste v Berlíně na delší dobu, je to také skvělé místo, kde si můžete výhodně pořídit staré kolo a zapojit se do městské kultury přátelské k cyklistům.

Po nákupech se vydejte k medvědáriu na proslulé venkovní karaoke. Odvážné duše vystupují na pódium v tomto velkém amfiteátru a každou neděli zhruba od 15 hodin zpívají ze všech sil. Dívat se můžete zdarma (a přidat se).

3. Jezte levně

Berlín je neuvěřitelně gurmánské město. Zatímco zde najdete několik podniků s vynikající kuchyní, na druhém konci spektra si budete moci vybírat. Díky obrovskému počtu tureckých obyvatel a domovu donerů nemůžete jít daleko, aniž byste narazili na kebabárnu. Ale je tu i spousta dalších lahodných levných jídel, která můžete ochutnat:

  • Thajský park: v tomto parku prodává několik thajských prodejců vynikající a levná jídla, vezměte si s sebou vlastní piknikovou deku.

  • Currywurst a hranolky v restauraci Wurstpate

  • Chutná vietnamská jídla v kavárně Hamy Cafe

  • Výběr sytých wrapů za pouhé 2 eura v Libanon Falafel v Neükolln

  • Vyzkoušejte jeden z levných kultovních burgerů v Burgermeisteru

  • Poměr cena/výkon v Pizza Dach je skvělý

  • Začněte den správně s velkou snídaní v restauraci 3 Azzam

4. Objevte opravdovou kulturu

Berlín je plný významných historických památek a stojí za to je navštívit. Jelikož je jich ale tolik, že se ceny vstupného mohou rychle vyšplhat nahoru, máme pro vás praktický tip.

Vezměte si Berlin Museum Pass, který vám umožní bezplatný vstup do více než 30 muzeí a kulturních památek po dobu tří po sobě jdoucích dnů. To vám bude stačit na to, abyste jich prošli spoustu. Stojí 32 eur nebo jen 16 eur po předložení studentského průkazu.

Pokud máte velmi omezený rozpočet, každou první neděli v měsíci je v Berlíně muzejní neděle, kdy se většina muzeí otevírá zdarma. Fronty sice mohou být dlouhé, ale pokud si je naplánujete dopředu, můžete jich klidně navštívit několik během jednoho dne.

5. Podívejte se na město z ptačí perspektivy

Vítězný sloup je 69 metrů vysoká věž postavená na památku vítězství Německa nad Dánskem, Rakouskem a Francií v letech 1864-1871. Stojí uprostřed rozlehlého parku Tiergarten, 2 km pěšky od Braniborské brány. A co je nejlepší, na vrchol se dostanete za pouhé 4 eura a 285 schodů. Pokud se tedy chcete podívat na Berlín z ptačí perspektivy, ale televizní věž (Fernsehturm) je mimo váš rozpočet, je toto skvělá alternativa. Na podzim jsou měnící se barvy listí v Tiergarten mimořádně krásné.

Bonusový tip: Nezapomeňte si pořídit památeční fotopásek v jednom z fotoautomatů rozmístěných po městě (jeden je u East Side Gallery) za pouhá 2 eura.

Vycestujte do BerlínaVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat