GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Náš kompletní průvodce, jak oslavit díkuvzdání

Náš kompletní průvodce, jak oslavit díkuvzdání

Den díkůvzdání je světský svátek bez náboženského vyznání a je pravděpodobně nejslavnějším svátkem v USA a možná i nejdůležitější večeří v roce. Ale pro ty, kteří čtvrtý listopadový čtvrtek cestují nebo studují v zahraničí na jazykovém pobytu a zažívají v USA Den díkůvzdání poprvé, může být tento svátek zcela cizí.

Zde se dozvíte, jak se slaví Den díkůvzdání v USA, a když nejste zrovna ve Státech, jak můžete přenést kousek kouzla Dne díkůvzdání kamkoli na světě:

1. Co slavíme?

Den díkůvzdání je oslavou podzimní úrody, blízké rodiny a přátel v našem životě. V jádru tohoto svátku je hluboký smysl pro vděčnost. Je to, jak to zní, den "díků".

2. Historie Dne díkůvzdání

Ačkoli neexistuje úplná shoda v tom, kdy a kde se konalo první americké Díkůvzdání, nejčastěji se uvádí, že svátek vznikl v roce 1621 v dnešním Plymouthu ve státě Massachusetts.

Vypráví se, že po příjezdu lodi Mayflower k Plymouthské skále 11. prosince 1620 přišli Poutníci (britští separatisté) o 46 z původních 102 kolonistů. S pomocí indiánů kmene Wampanoagů se však naučili pečovat o úrodu a přežít chlad první zimy v Novém světě.

Léto 1621 přineslo bohatou úrodu. Na oslavu této velkolepé události byla uspořádána tradiční anglická ( nebo možná i indiánská) třídenní slavnost sklizně.

Ačkoli se historické prameny liší v počtu domorodců a poutníků, kteří se oslav skutečně zúčastnili, převládá názor, že osadníci chtěli domorodcům projevit vděčnost za jejich pomoc uspořádáním velké hostiny.

Vzhledem k dlouhé a krvavé historii konfliktů mezi původními obyvateli Ameriky a evropskými osadníky je za oprávněností tohoto tvrzení přirozené napětí.

3. Jak slavíte Den díkůvzdání?

Teď, když jste se seznámili s historií Dne díkůvzdání, přesuňme se o několik století dopředu a podívejme se na současné Díkůvzdání. Zde je harmonogram Dne díkůvzdání:

9-10:00 | Sledujte Macy's Thanksgiving Parade

Zapněte si přímý přenos nebo si najděte své místečko na ulici a sledujte průvod obřích heliových balónků, plováků a pochodových kapel ulicemi New Yorku.

10:00-12:00 | Jděte do obchodu

Den díkůvzdání, stejně jako většina svátků v USA, je pro zaměstnance buď volnem, nebo zkráceným pracovním dnem. Obchody s potravinami jsou naštěstí obvykle otevřeny i v první polovině dne, takže se do obchodu vydejte včas, abyste si mohli vyzvednout všechny suroviny, které budete potřebovat k zahájení vaření.

12:00-13:00 | Sledujte prezidentské omilostnění krocana

Ano, čtete správně, od poloviny 20. století prezident Spojených států každoročně "omilostnil" jednoho nebo dva krocany na Den díkůvzdání a ušetřil je tak porážky.

Celý den | Sledujte americký fotbal

Fotbalové zápasy na Den díkůvzdání jsou neodmyslitelnou součástí. Je to skvělá příležitost fandit svému oblíbenému týmu a dobré rozptýlení od toho, že pravděpodobně nebudete jíst oběd. Koneckonců, až přijde čas večeře, budete mít hlad.

Celý den | Vařit, vařit, vařit

Příprava správného jídla na Den díkůvzdání může trvat hodiny, někdy i dny, v závislosti na tom, jaké pokrmy připravujete a pro kolik lidí je připravujete. Jen samotný krocan zabere nejméně 20 minut na každé kilo, což u největších kusů činí téměř pět hodin v troubě.

18:00-22:00 | Snězte víc, než jste si mysleli, že je v lidských silách

Asi nepřekvapí, že je americký svátek založený výhradně na jídle, ale možná vás překvapí, kolik jídla vlastně můžete sníst, když se do toho pustíte.

4. Co bude k večeři na Den díkůvzdání?

Krocan

Pro většinu nevegetariánských domácností je krocan na slavnosti Dne díkůvzdání na prvním místě. Ať už je pečený, uzený, solený nebo smažený, dosáhnout dokonalé kombinace popraskané vnější kůže a vlhkého vnitřního masa je umění.

Plnění

Ještě než dáte krocana do trouby, musíte ho naplnit kukuřičným chlebem, cibulí, celerem a sušenými brusinkami. Po několika hodinách vaření v dutině krocana se "nádivka" stane nádherně vlhkou a masitou se sladkým podtónem.

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka je sladká a trpká a působí jako indické chutney, které zvýrazní pikantní a šťavnatou chuť krocana.

Omáčka

Po vyjmutí krocana z trouby přijde na řadu omáčka. Krůtí omáčka, která se připravuje z kapek na dně pánve, je masitá omáčka, kterou lze hojně použít téměř na všechny části jídla na Den díkůvzdání.

Bramborová kaše

Kam jinam byste tu omáčku dali? Bramborová kaše, zalitá masitou omáčkou, je možná nejchutnějším (a nejsytějším) pokrmem na jídelním lístku na Den díkůvzdání.

Dýňový koláč

Domácí dýňový koláč je sezónní, sladký a sytý dezert, který je typický pro Den díkůvzdání. Ale poté, co si dáte krocana a brambory po druhé nebo dokonce po třetí, může být pro vás nejtěžší ho dojíst. Ale nebojte se! Pokud nedojíte večer, vždycky máte v pátek snídani.

Když už mluvíme o zbytcích, hostina na Den díkůvzdání nekončí ve čtvrtek večer. S takovým množstvím jídla se budete po zbytek víkendu cpát krůtími sendviči, burritem a zapékanými pokrmy.

5. Black Friday & Cyber Monday

Poté, co jste se ve čtvrtek na Den díkůvzdání pořádně nacpali, je na čase se na Černý pátek pořádně rozšoupnout v obchodech. Černý pátek, který je považován za neoficiální začátek sezóny svátečních nákupů, je v USA známý velkými slevami a všeobecnou hysterií, kdy lidé běhají z jednoho obchodu do druhého a hledají ty nejlepší nabídky.

Naštěstí pro ty z nás, kteří nemají rádi davy, bylo vynalezeno Cyber Monday jako obdoba online nakupování následující pondělí a stále více se stává velkou událostí po celém světě.

I když se to může zdát jako spousta práce, jídla a nákupů během prvního Dne díkůvzdání, je důležité si uvědomit, co bylo původním záměrem tohoto svátku - poděkovat. Tím, že se sejdeme ve vděčném poděkování s přáteli a rodinou, nás Den díkůvzdání sbližuje a pomáhá nám připomenout si onen okamžik před téměř 400 lety, kdy se dvě velmi odlišné kultury sešly, aby společně poděkovaly a užily si hostinu při sklizni.

Poznejte při studiu v zahraničí více než 50 kulturVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací