GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 důvodů, proč navštívit Cambridge

10 důvodů, proč navštívit Cambridge

Cambridge patří díky své světově proslulé univerzitě mezi nejslavnější města staré dobré Anglie a důvodů proč navštívit Cambridge je nespočet. Je to město plné zeleně i krásných starých budov, kam si na pár dnů rádi vyrazí nejen turisté, ale i sami Britové.

Jeho klidná, téměř idylická atmosféra může svádět k domnění, že se tu vlastně nic neděje, město však dokáže každého okouzlit svým šarmem, nádhernou okolní krajinou a skrývá i nejedno milé překvapení. Určitě to pro vás bude změna oproti českým historickým městům.

Vydejte se s námi na krátkou prohlídku toho nejlepšího, co vám Cambridge může nabídnout, a hned budete znát deset důvodů, proč je tak snadné se do tohoto půvabného města zamilovat.

1. Kultura

Jen málo měst má tak ryze britský ráz. To je pro milovníky britské kultury určitě jeden z důvodů proč navštívit Cambridge. A není to jen tím, že je zároveň domovem jedné z nejslavnějších univerzit světa – poznáte tu i hodně z britské kultury. Na každém rohu budete mít nad čím žasnout, a těch úžasných domů, z nichž mnohé tady stojí už celá staletí!

Ať se rozhodnete vydat na procházku parkem obdivovat staré univerzitní koleje nebo si někam zajdete na odpolední čaj a budete si užívat tu pravou britskou atmosféru, v Cambridgi na vás čeká pořádná porce naší staré dobré ostrovní kultury.

2. Jízda na pramici

Navzdory svému poněkud fádnímu jménu patří řeka Cam k jedné z nejklidnějších a nejpůvabnějších částí města. Nejenže se kolem ní v létě skvěle piknikuje, užívat si jí můžete také při plavbě na pramici (punting), kterou jeden člověk stojící na zádi posouvá kupředu pomocí dlouhé tyče.

Není vůbec marné vydat se na prohlídku města právě takto nebo si jednu pramici půjčit a vzít vše do svých rukou. Budete odměněni spoustou krásných výhledů. No není toto to pravé lákadlo proč navštívit Cambridge?

3. Jazyk

Zdejší tradiční přízvuk je směsicí Estuary English, East Anglian English a Queen’s English a značně se podobá tomu, co můžete slyšet např. v seriálu Panství Downton. I když mohutný příliv studentů vede k tomu, že se tento „standardní“ přízvuk postupně mění a pozvolna vytrácí, zůstává Cambridge stále jednou z nejlepších lokalit, kde se může člověk naučit typickou britskou angličtinu. Až v tomhle nádherném městě strávíte pár měsíců, budete mluvit, jako byste se tu narodili.

Co takhle studovat angličtinu přímo v Cambridge?

4. Muzea

Pro milovníky historie, jsou zdejší muzea nemalou záminkou proč navštívit Cambridge. Vzhledem ke zdejší akademické půdě patrně nikoho nepřekvapí, že Cambridge je také domovem řady muzeí věnovaných především historii.

Vydejte se do Muzea archeologie a antropologie, najdete tu exponáty staré i přes dva miliony let. Nebo zajděte na prohlídku Whipple Museum, kde na vás čeká spousta zajímavostí ze světa vědy. A nezapomeňte navštívit úplně nejslavnější Fitzwilliamovo muzeum, které se může pochlubit vskutku impozantní sbírkou umění z minulých staletí.

5. Univerzita

Ve výčtu důvodů, proč navštívit Cambridge, určitě nelze opominout zdejší doslova legendární univerzitu. Byla založena v roce 1209 a již mnoho let spolu s Oxfordskou univerzitou vévodí žebříčku nejlepších univerzit v celé Británii.

Mezi jejími absolventy najdeme řadu slavných osobností jako Stephen Hawking, Charles Darwin či Isaac Newton, z nedávné doby pak např. herce a herečky Saschu Baron Cohena, Emmu Thompson či Toma Hiddlestona. Osobnosti spojené s touto univerzitou získaly celkem 89 Nobelových cen – ve všech šesti oblastech, v nichž se cena udílí. To není úplně marné, ne?

View post on Instagram
 

6. Market Square

Bez alespoň krátké zastávky na Market Square jako byste v Cambridgi ani nebyli. Ti co si o Cambridge něco dopředu zjistí, vědí, že toto je nepochybně důvod proč navštívit Cambridge. Najdete tu prodejce místních potravin a nejrůznějších čerstvých dobrot, takže pokud na vás při prohlídce města přijde hlad, určitě neuděláte chybu, když se tady zastavíte na svačinu, ale klidně i větší jídlo.

Výběr je víc než pestrý. Projděte si tržnici křížem krážem a omrkněte zdejší stánky – prodává se zde opravdu kdeco, počínaje uměním a oblečením a konče zahradními rostlinami a jízdními koly.

7. foodPark

Patříte-li mezi milovníky jídla ze stánku na ulici, určitě sledujte webovou stránku foodPark, ať víte, kde se budou prodejci v ten který den právě nacházet. Ve foodParku se pravidelně střídají, díky čemuž tu na návštěvníky čeká neustále něco nového k ochutnání. Na „obědových trzích“, které se konají každý týden (či nočních „popup markets“) můžete rozmazlovat své chuťové pohárky ochutnáváním specialit z celého světa. Lepší street food ve městě nenajdete!

8. Cyklistika

Město Cambridge bývá dáváno za vzor i v oblasti cyklistiky. Vezmeme-li v úvahu, že značnou část jeho populace tvoří studenti, kteří mohou získat parkovací povolení jen za mimořádných okolností, patří jízdní kolo jednoznačně mezi zdejší nejoblíbenější dopravní prostředky.

Město vychází cyklistům v mnoha směrech vstříc, což ovšem přináší výhody nejen jim, ale i ostatním, neboť tu není tak silný provoz jako v řadě jiných britských měst a to je zajisté důvod proč navštívit Cambridge, jelikož čisté obvzduší v centru města je nadevše. Vzorný přístup k životnímu prostředí – klobouk dolů!

9. Botanická zahrada

Botanická zahrada University of Cambridge se rozkládá na ploše cca 16 hektarů a je domovem květin a rostlin z celého světa. Byla založena v roce 1762 a dnes tu najdeme různé tematicky zaměřené zahrady a skleníky. Zdejší záplava barev vám ovšem nabídne víc než jen skvělou fotku na sociální média – za pěkného počasí je zahrada také ideálním místem na příjemně strávené odpoledne či piknik s přáteli.

10. Akce pod širým nebem

Protože je ve městě hodně mladých a aktivních lidí, je i nabídka akcí pod širým nebem v Cambridgi opravdu široká. Například v letním kině Meadows můžete sedět během vlahého večera s přáteli na trávě a dívat se společně na pěkný film. The Big Weekend je zase nabitý celou řadou akcí, jež každoročně přitahují desítky tisíc návštěvníků. Je libo festival komiků – nebo raději jiskřivý ohňostroj? V Cambridgi se nikdy nudit nebudete.

Snad vám tento seznam toho nejlepšího z města Cambridge přišel vhod a pokud nám dovolíte vás nalákat i na další úžasné místo, přečtěte si další článek – “10 důvodů, proč navštívit Washington D.C.”

Cambridge? To pravé místo pro studium typické britské angličtiny!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací