GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Luboš je Celkem Fajn: Cesta kolem světa

Luboš je Celkem Fajn: Cesta kolem světa

Řekni nám, proč s EF cestuješ již po osmé? Co tě stále motivuje na jazykových pobytech?

EF je moje srdcovka a moje vysněná spolupráce, kterou bych přál opravdu každému. Všechny destinace byly úplně jiné a něčím mě překvapily nebo inspirovaly. Ze začátku jsem si myslel, že mě to po pár kurzech přestane bavit, ale opak se stal pravdou. S každým kurzem, na kterém jsem byl, jsem byl neskutečně spokojený, tudíž jsem se těšil na další! Teď se chystám na svůj šestý EF kurz a abychom se dopočítali těch osmi, byl jsem ještě na Ambasadorském meetingu v Londýně a účastnil jsem se Ambassador Tour na Maltě. Řekl bych, že hlavním důvodem, proč mě EF pořád baví jsou lidi, se kterými se na kurzu seznámím, ale i ti, kteří zatím vším stojí – učitelé, zaměstnanci školy a hlavně moji oblíbenci z české EF kanceláře. Zkuste to sami a už nebudete chtít přestat.

Proč je Tvůj příští cíl právě Singapur?

Prakticky celý svůj život, jsem cestoval jen na západ – Anglie, USA, Kanada atd. A až na jednu vyjímku (Omán) jsem v Asii nikdy nebyl. Každý mi říká, že Asie je naprosto odlišná od západu, takže jsem si řekl, že je načase, abych objevil i tuhle část světa. Navíc je tato destinace hodně zajímavá z hlediska polohy, plánuju se ze Singapuru podívat i do okolních států.

Na co se tentokrát nejvíce těšíš? Co bys chtěl v Singapuru stihnout?

Nemůžu teď vymyslet jednu specifickopu aktivitu, proto bych řekl, že celkově mě asi nejvíce láká poznávání místní kultury. Jak už jsem psal, věřím, že to bude naprosto odlišné od západu, takže jsem na ni vážně zvědavý. Těším se taky na teplo a vodu, jelikož vůbec nejsem ,,zimní typ člověka”. Také se těším na poznávání místní kuchyně, protože já a jídlo jsme nejlepší kamarádi.

Máš nějaké tipy, jak se na podobný jazykový kurz v zahraničí připravit? Co si sebou většinou balíš?

Je určitě dobrý si procvičit základní fráze pro konverzaci, abyste byli připravení na klasické denní situace. Jazykový kurz je hlavně o mluvení, tudíž je dobrý se snažit odbourat nervozitu z mluvení (pokud nějakou máte). Já si vždy proaktivně hledám místa, která mě lákají a chtěl bych je během kurzu navštívit – je to takový malý To-do list, který nesmí nikdy chybět. Při otázce co si balím na cesty mě nejdřív napadnou plavky a žabky – většinou si vybírám slunné destinace, proto je to pro mě jasná volba.

Podělíš se s námi o tři nejlepší zážitky z Tvých cest ze Santa Barbary, Havaje, Miami, Sydney, Vancouveru, Malty nebo Londýna?

1. Vancouver – všeobecně. Opravdu nejkrásnější místo, kde jsem kdy byl a každej den bojuju s tím, abych si hned nekoupil letenky zpět. Připadal jsem si, že toto město je na míru ušité přímo mně. Každý moment tam byl jedinečný a nedá se vybrat jen jeden.
2. Západy slunce v Honolulu – nejnádhernější západy slunce, které jsem kdy viděl.
3. Když jsem si v Sydney mohl pohladit koalu.

Jakou cenou radu bys poradil budoucím EF studentům?

Nebojte se seznamovat a mluvit s ostatníma! Každej z vás se tam přijel učit a poznávat, tudíž je správný toho co nejvíce využít. Vytěžit z jazykového kurzu maximum dá pořádně zabrat, ale nebudete toho litovat. Berte to jako investici do vlastního rozvoje – nejen jako zlepšení se v jazyce, dá vám to sebedůvěru, komunikační schopnosti, kontakty na lidi z celého světa a hlavně tak poznáte lépe sami sebe.

Čím tě EF tak učarovalo?

Přátelský a otevřený přístup všech lidí a hlavně učitelů. Z normální české školy jsem na něco takovýho nebyl zvyklej. Přijde mi, že všichni EF zaměstanci si jedou na stejné vlně – ať už jsem v české kanceláři nebo na Honolulu, všichni se chovají hrozně mile a jsou vždy nápomocní.

Nějaké rady, jak z jazykového kurzu vytěžit maximum?

Jakmile se seznámíte s dalšími studenty, ptejte se na tipy! Jak už na tipy na dobrou restauraci, tak i na tipy na výlety! Někteří vaši spolužáci, budou ve vaší třídě už déle než vy, tudíž už třeba s EF v dané destinaci vyrazili na nějaký výlet a můžou vám ho ,,zrecenzovat”. Využijte každé příležitosti jít do společnosti lidí, i když se vám zrovna nechce a jste unavení, překonejte se a jděte do toho, protože tak vznikají ty nejlepší zážitky a přátelství.

Nějaká slova na závěr?

Dodal bych jen, abyste z toho neměli strach! Vystupte ze svojí komfortní zóny a vycestujte. Změní vám to život.

View post on Instagram
 
Objednejte si katalog zdarmaObjednat
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Chcete studovat cizí jazyk v zahraničí? Objednejte si EF katalog zdarma

Více informací