GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 nejlepších měst na světě, kde si můžete prohlédnout pouliční umění

10 nejlepších měst na světě, kde si můžete prohlédnout pouliční umění

Street art je stále více uznáván jako kreativní způsob regenerace městské krajiny v barevná betonová plátna.

Tuto jedinečnou uměleckou formu často najdete na městských zdech v chladných, kreativních a instagramově přívětivých místech, kde se jí mohou kochat místní obyvatelé i turisté.

Objevování těchto hotspotů je skvělým a cenově výhodným způsobem, jak poznat nové místo. Zde je náš výběr nejlepších měst na světě, kde můžete objevovat pouliční umění.

1. Londýn, Velká Británie

Prosperující londýnská umělecká scéna se odráží v eklektické škále kreativních uměleckých děl rozesetých po historických ulicích. Tato kombinace dokonale odráží živou směs moderní a tradiční kultury tohoto města.

Nenechte si ujít: Brick Lane. Londýnská živelná čtvrť Shoreditch je těžko překonatelná, pokud jde o pouliční umění, a svou stopu zde zanechalo mnoho slavných jmen. Na této rušné tržní ulici najdete řadu nástěnných maleb, šablon a pouličních skulptur, které se pestře vyjímají podél starých cihlových zdí.

2. Melbourne, Austrálie

Melbourne je vůdčím světlem australského pouličního umění, které se stalo symbolem kulturního ducha města. Město na jižním pobřeží je známé jako průkopník šablonového graffiti - formy snadno replikovatelného pouličního umění, která využívá sprejové barvy na papírovém obrysu. Melbourne také v roce 2004 hrdě uspořádalo první festival šablon na světě.

Nenechte si ujít: Hosier Lane. Tato boční ulice v centru města je v podstatě uměleckou galerií pod širým nebem, kde jsou vystavena díla nejlepších umělců graffiti ve městě. Vystavená díla jsou často aktualizována, což znamená, že je můžete navštěvovat pravidelně a pokaždé si všimnout něčeho nového.

3. Bristol, Velká Británie

Žádný rozhovor o street artu by nebyl úplný bez zmínky o jeho nejznámějším průkopníkovi - Banksym. Tento anonymní a průkopnický streetartový umělec vyrostl v okolí Bristolu a najdete zde některá z jeho nejikoničtějších děl. Kromě Banksyho je Bristol stále jedním z kreativních hotspotů Spojeného království. Můžete si zde prohlédnout díla neuvěřitelných pouličních umělců rozesetých po celém městě. Zkuste se vydat na některou z pravidelných procházek za pouličním uměním, které představují to nejlepší z bristolské veřejné umělecké scény.

Nenechte si ujít: Mild Mild West, 80 Stokes Croft. Tento jazykolam s obřím plyšovým medvědem, který čelí britské pořádkové policii, je klasickou ukázkou Banksyho charakteristické směsi surrealismu a sociálního komentáře.

4. Los Angeles, USA

Město andělů bylo v průběhu let domovem nespočtu kulturních ikon a najdete zde spoustu pouličního umění věnovaného oblíbeným místním obyvatelům. Známé tváře sahají od Marilyn Monroe po Kurta Cobaina, stejně jako mnoho dojemných poct basketbalové legendě Kobemu Bryantovi.

Nenechte si ujít: Mural Mile v Pacoimě. To, co začalo jako komunitní projekt, je nyní obrovské městské plátno se stovkami eklektických děl místních umělců. Každé dílo má svůj vlastní příběh, od hyperrealistických až po fantasticky nadpřirozené.

5. Kuala Lumpur, Malajsie

Díky futuristickému panoramatu, které dominuje krajině, se ulice Kuala Lumpuru stále více zaplňují inovativními uměleckými díly. Vláda města tyto umělecké snahy posvětila, aby vdechla nový život méně známým oblastem. Příkladem jsou kamenné schody navržené tak, aby připomínaly tekoucí řeku, a starý školní autobus napůl zabudovaný do cihlové zdi.

Nenechte si ujít: Kwai Chai Hong ("Malá ulička duchů"). Tato opuštěná ulička v srdci kuala lumpurské čínské čtvrti se proměnila v hotspot pouličního umění. Prostor vypráví o každodenním životě v této oblasti v 60. letech 20. století. Na zchátralých zdech jsou nyní nostalgické nástěnné malby, které návštěvníky zavedou na výlet do minulosti.

6. Toronto, Kanada

Největší kanadské město, které je často označováno za kulturně nejrozmanitější místo na světě, se může pochlubit překvapivě živou scénou pouličního umění. V rámci programu StreetARToronto, který byl zahájen v roce 2012, vznikla řada působivých venkovních galerií po celém městě. Významní místní umělci byli pověřeni, aby na městské scenérie stříkali, stříkali a šablonovali nové barvy.

Nenechte si ujít: Graffiti Alley. Žádné překvapení, co zde najdete. Jen pár bloků od kolosální věže CN Tower najdete Graffiti Alley, jedno z prvních míst v Torontu, kde bylo legalizováno pouliční umění. Dlouhá pestrobarevná ulička je dnes nejznámějším místem pouličního umění v Torontu. Nachází se zde nekonečná řada úchvatných uměleckých děl a pravidelně se zde konají mini umělecké festivaly.

7. Berlín, Německo

Jen málo míst se může rovnat kreativnímu pulsu hlavního města Německa, které je domovem obrovské škály pouličního umění. Nedávno otevřené muzeum The Urban Nation je zcela zasvěceno historii a kultuře současného městského umění v Berlíně. Při své příští cestě ho rozhodně musíte navštívit.

Nenechte si ujít: East Side Gallery, která se táhne přes jeden kilometr podél chladné a kreativní berlínské čtvrti Friedrichshain, se může pochlubit velkou rozmanitostí uměleckých děl. To je ještě působivější, když si uvědomíte, že je to všechno umístěno podél zdi, která toto neuvěřitelné město na dlouhá léta rozdělila na dvě části.

8. New York, USA

Betonová džungle je často považována za rodiště street artu, a to díky své bohaté historii s touto uměleckou formou. Když se při procházce po nekonečných newyorských třídách podíváte vzhůru, snadno objevíte neuvěřitelné, několikapatrové nástěnné malby namalované ve všech pěti čtvrtích.

Nenechte si ujít: Na adrese 210 10th Avenue, Chelsea, si prohlédněte nástěnnou malbu Mount Rushmore of Art. Tato velkolepá ukázka newyorské městské umělecké scény pochází od slavného pouličního umělce Eduarda Kobry. Dílo je láskyplnou poctou legendám umění Andymu Warholovi, Fridě Kahlo, Keithu Haringovi a Jeanu-Michelu Basquiatovi. Barevně zobrazuje jejich tváře v několika patrech manhattanské budovy ve stylu ikonického monumentu Mount Rushmore.

9. Lisabon, Portugalsko

Portugalské hlavní město, malebně usazené na řece Tejo, se může pochlubit rozmanitou přehlídkou pouličního umění. Patří sem i jedinečné dílo místního umělce Artura Bordala, který vytvořil portfolio pouličních soch postavených výhradně z odpadků.

Nenechte si ujít: Poseidon od PichiAvo, Calçado de Santa Apolónia 65. Kousek od nejstaršího portugalského vlakového nádraží najdete pestrobarevné vyobrazení boha moře Poseidona, který hledí na vodu. Dílo je hypnoticky krásné a stojí za dlouhé zírání.

10. Miami, USA

Jako by nestačilo celoroční slunce, nejjižnější floridské velkoměsto se může pochlubit také kvetoucí uměleckou scénou. "Magické město" je domovem řady kaleidoskopických pouličních nástěnných maleb. Miami Beach má dokonce tu čest, že každoročně hostí proslulý umělecký festival Art Basel.

Nenechte si ujít: Wynwood Arts District. Tato bývalá průmyslová zóna je nesporným městským uměleckým centrem Miami. Najdete zde bloky a bloky fascinujících nástěnných maleb od největších jmen pouličního umění. Díky tomu je Wynwood fantastickým místem, kde si můžete prohlédnout nádherná díla, která jsou zde k vidění.

Doufáme, že vás tento seznam inspiruje k objevení některého z těchto úžasných měst a poznáte svět street artu na vlastní kůži.

Poznejte novou kulturu v zahraničíStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací