GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

8 jednoduchých tipů, jak se vyrovnat se steskem po domově

8 jednoduchých tipů, jak se vyrovnat se steskem po domově

Stesk po domově je smutek a melancholie, které zažíváme, když jsme daleko od své postele, rodiny a přátel, jinými slovy v době, kdy je doma všechno lepší, levnější a zábavnější.

Je naprosto v pořádku, že se nám stýská po domově, je to přirozený pocit, který potká ty nejlepší z nás, a může nám připomínat věci, na kterých nám záleží. Jen to není nijak zvlášť zábavné, proto jsme pro vás připravili osm jednoduchých tipů, které vám pomohou stesk po domově zvládnout nebo dokonce zabránit tomu, aby vás vůbec trápil.

1. Oslavte 24 hodin stesku po domov

Stesk po domově je trochu jako utápění se po rozchodu. Někdy se prostě musíte pár dní trápit a přejídat se zmrzlinou, ale pak musíte jít dál. Co kdybyste oslavili den stesku po domově a zbavili se ho najednou? Zkuste jíst jídlo z domova, poslouchat hudbu z domoviny, obvolat všechny kamarády atd. a pak se po 24 hodinách zastavte a vyrazte na výlet po památkách s tou partou kamarádů, kterou jste potkali minulý týden.

2. Sestavte si rozvrh

Moje osobní rada číslo jedna, jak se v novém prostředí cítit jako doma: Zaveďte si rutinu. Může to být cokoli od pravidelného cvičení až po to, že si v neděli ráno vždy dáte kávu a zákusek. Když si naplánujete určité činnosti a budete se jich držet, můžete se na něco těšit a budete se v novém domově cítit jako doma.

3. Najděte si povědomé místo

Stejně jako si zvyknout na rutinu je důležité najít si "oblíbené" místo , něco známého, co vám pomůže cítit se jako doma, například lavičku v parku nebo kavárnu s pohodlnými pohovkami. Brzy budou baristé vědět, jak pijete kávu, nebo začnete denně potkávat stejné lidi, kteří venčí své psy.

4. Překonejte nudu

Nuda je skvělým spouštěčem stesku po domově, čím více času máte na přemýšlení o domově, tím více tam chcete být. Ujistěte se, že jste aktivní a zaměstnáni tím, že se přihlásíte do tělocvičny, budete pracovat jako dobrovolník, chodit na kurzy nebo se přihlásíte na aktivity ve škole na vašem jazykovém pobytu. Být venku je také skvělý způsob, jak si najít přátele a ponořit se do místní kultury.

5. Upřednostněte skutečný život před sociálními sítěmi

Zůstat v kontaktu nebylo nikdy jednodušší: Můžeme si psát, povídat si a dokonce i videochatovat zdarma. Díky fotografiím a videu vidíme, co kdo, kde a kdy dělá, a může být těžké nesoustředit se jen na všechny věci, které se dějí doma. Ignorovat sociálních médií může být blahem, důvod, proč jste odjeli do zahraničí, je přece ten, že jste chtěli zažít něco nového.

6. Seznamte se s novými lidmi

Čím více lidí znáte, tím snadněji se můžete rozptýlit a mít co dělat. Obvykle je to snazší, když jste ve škole nebo cestujete ve skupině, ale vstoupit do místnosti s lidmi, které neznáte, může být děsivé, přesto nikdy nevíte, jaká přátelství se dají najít mimo vaši komfortní zónu (a v té místnosti).

7. Pořizujte (hodně) fotografií

Pořizování velkého množství fotografií je skvělým způsobem, jak prozkoumat svůj nový domov a čím lépe se seznámíte s okolím, tím lépe se budete cítit jako doma (přečtěte si naše nejlepší tipy pro fotografování na cestách). Prohlížení fotografií vám navíc pomůže ocenit nové prostředí a připomene vám, proč jste si danou destinaci vybrali.

8. Přimějte lidi, aby vás navštívili

Není to nejlevnější řešení, jak se vyrovnat se steskem po domově, ale někdy může pomoci, když vás navštíví přátelé nebo členové rodiny. Můžete jim ukázat okolí a jejich nadšení z nového domova se pravděpodobně ukáže jako nakažlivé a připomene vám, jaké máte štěstí, že můžete trávit čas v (doplňte místo).

Prozkoumejte s námi světVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací