GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jaké jsou možnosti jazykového pobytu pro dospívající studenty?

Jaké jsou možnosti jazykového pobytu pro dospívající studenty?

S nástupem dospívání už rodinné dovolené neprožíváme tak jako v dětství. Jak dospíváme, rozvíjí se naše touha po dobrodružství a objevování. Jsme zvědaví, chceme létat na vlastní pěst a sami objevovat svět a proto jsou jazykové kurzy v zahraničí jasnou volbou.

Jazykové pobyty jsou ideální příležitostí: kombinace učení jazyka, objevování nové kultury, obohacujících aktivit a navazování nových mezinárodních přátelství, to vše daleko od očí rodičů. Jaké jsou však různé možnosti jazykového pobytu pro dětí a mládež? Existují dva hlavní typy jazykových pobytů vhodných pro teenagery: skupinové pobyty a individuální pobyty.

Skupinový pobyt: specializovaná podpora

Jedná se o doporučenou variantu při úplně první cestě do zahraničí. Vyjet na jazykový pobyt pro mladé lidi může být skutečně náročné. Možná se stydíte, jste rezervovaní nebo se prostě bojíte, že vás vysadí mimo domovskou zemi a budete se muset snažit porozumět jazyku, který není váš vlastní.

V rámci skupinového pobytu se není třeba obávat: teenager je ve skupině, pod dohledem průvodce, který mu bude každý den po boku, aby ho uklidnil a vedl.

Výhodou skupinového pobytu je, že se jedná o kompletní balíček, který zahrnuje kurzy, letenky, transfery, ubytování, stravování a aktivity. Teenager se nemusí obávat, že bude cestovat sám nebo že bude sám čelit jazykové bariéře.

Po odletu z Prahy je účastník doprovázen agentem na místo setkání skupiny (obvykle na letišti). Tam se setká s vedoucím, který bude mít skupinu na starosti až do cíle cesty. Po příjezdu na místo je teenager zařazen do skupiny studentů se stejnou jazykovou úrovní jako on, což umožňuje rychlejší pokrok. Na aktivity vždy dohlíží také vedoucí. Využijte možností jazykového pobytu na Maltě, kam nám každoročně skupinka cestuje.

Individuální pobyt: částečně autonomní

Druhou možností, když chce dospívající vyrazit na jazykový pobyt, je individuální pobyt. Tato možnost je vhodnější pro ty, kteří jsou samostatnější, dobrodružnější, vynalézavější a kteří jsou již zvyklí cestovat.

Tato flexibilnější formulace umožňuje určit si termín pobytu, počet hodin výuky a aktivity, které chcete dělat. Teenager cestuje sám a samostatně, ale přesto využívá pomoci a podpory celého vzdělávacího týmu: učitelé, ředitel, vedoucí aktivit, administrativní pracovníci atd. jsou mu k dispozici, aby ho během pobytu vedli a doprovázeli.

Rozvrh se obvykle skládá z půl dne výuky a půl dne volného času věnovaného aktivitám, které teenagerům umožňují vzájemně se poznat a navázat přátelství se studenty z celého světa.

Většina teenagerů si samozřejmě vybírá jazykový pobyt během školních prázdnin. Někteří dospívající však mají specifické životní dráhy nebo kariérní plány, které vyžadují, aby se učili jazyk po delší dobu a stali se tak plně dvojjazyčnými. To platí zejména pro ty, kteří ukončili školní docházku, nebo pro ty, kteří si chtějí udělat roční přestávku.

Proto existuje možnost dlouhodobého jazykového pobytu: semestr nebo akademický rok v zahraničí. Některé organizace nabízejí teenagerům od 13 let možnost vycestovat na delší dobu do zahraničí, přičemž jim poskytují velmi speciální rámec přizpůsobený jejich nízkému věku.

Ať už je zvolena jakákoli možnost, výjezdem na jazykový pobyt daleko od rodinného kokonu si dospívající rozvíjí svůj smysl pro samostatnost a kromě pokroku v jazyce získává i značnou zralost. Významná výhoda pro rozvoj jeho osobnosti!

Rád bych se dozvěděl více o jazykovém cestování pro teenageryPřečtěte si více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Chcete studovat cizí jazyk v zahraničí? Objednejte si EF katalog zdarma

Více informací