GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 hacků, které vám pomohou naučit se jazyk

5 hacků, které vám pomohou naučit se jazyk

Efektivní výuka jazyků prostě neprobíhá ve třídě. Výzkumy ukazují, že pro celoživotní jazykové dovednosti je klíčové ponořit se do jazyka. To může znamenat studium v zahraničí a zapojení do komunity rodilých mluvčích, ale existují také jednoduché změny, které můžete provést ve svém každodenním životě a které vám pomohou se do jazyka ponořit.

Zde je pět našich nejoblíbenějších hacků, které vám pomohou naučit se jazyk.

Změňte jazyk telefonu

Tento hack je velmi jednoduchý. V průměru strávíme na mobilních telefonech více než pět hodin denně. To je spousta času, který byste mohli věnovat jinému jazyku.

Jednoduše zkuste přepnout nastavení jazyka telefonu na ten, který se právě učíte. Pomůže vám to osvojit si užitečná slova, která vidíte každý den - například datum nebo počasí a při každém oznámení vás to přiměje přemýšlet v tomto jazyce a řešit problémy. BRB, changement de langue...

Čtěte dětské knihy a beletrii pro mládež

Čtení je skvělý způsob, jak si osvojit správnou gramatiku, stavbu věty a pravopis. Snažit se hned číst napínavý detektivní román vám nepomůže, protože použitý jazyk bude pravděpodobně příliš složitý. Dětské knihy a beletrie pro mládež (YA) jsou však opravdu užitečným začátkem. Dětské knihy jsou doslova navrženy tak, aby dětem pomohly naučit se číst a psát. Odborně se v nich probírají základy, jako je minulý, přítomný a budoucí čas, a také mužské a ženské vzory rodových jazyků, jako je francouzština nebo španělština.

Až budete připraveni na vyšší úroveň, romány pro mládež mají zajímavé zápletky a silné postavy, ale jsou stále psány poněkud jednodušším jazykem, který je pro mladší publikum srozumitelnější - ideální pro studenty jazyků.

Poslouchejte podcasty pro začátečníky

Dalším skvělým způsobem, jak si zlepšit gramatiku a výslovnost, je poslouchat podcasty v jazyce, který studujete. Ať už chcete parler en Français, Deutsch sprechen, nebo speak English, existuje spousta bezplatných podcastů určených pro mluvčí všech úrovní.

Jakmile se vaše jazykové znalosti zlepší, můžete zkusit poslouchat rozhovory s celebritami nebo krátké denní zpravodajské podcasty, které vám pomohou diskutovat o aktuálním dění (určitě budete vypadat a cítit se chytřejší). Vezměte si tedy sluchátka; je to skvělá volba, když jedete autobusem nebo vlakem do školy, jdete na procházku nebo doháníte domácí práce.

Sledujte influencery, kteří jsou rodilí mluvčí

Skvělé na tomto hacku je, že si ho můžete opravdu přizpůsobit svým zájmům. Ať už vás zajímá cestování, krása, móda, film, věda nebo technologie, vyhledejte si na sociálních sítích rodilé mluvčí, kteří mají v těchto odvětvích vliv a které můžete sledovat. Až příště otevřete TikTok nebo Instagram, budete se učit a zároveň si užívat jejich obsah! Může vám to pomoci zdokonalit se v takových věcech, jako je regionální přízvuk a moderní hovorová řeč. Navíc uslyšíte spoustu specifické slovní zásoby, která vám pomůže, pokud si budete chtít o daném zájmu povídat s přáteli, nebo dokonce získat práci v daném oboru.

Sledujte Netflix v jazyce, který se učíte

Jste připraveni zlepšit si výslovnost v cizím jazyce a procvičit se v konverzaci? Vyzkoušejte Netflix a učení! (Nakonec se to uchytí.) Sledování televize se rozhodně může počítat jako domácí úkol pro výuku cizího jazyka a můžete ho využít několika způsoby. Sitcomy jsou obzvlášť dobré pro pochopení společenských norem a smyslu pro humor různých národů. Například v anglických seriálech můžete vidět více sarkasmu a v amerických více komediálních scén.

Začněte sledováním oblíbeného pořadu v novém jazyce, ale se zapnutými titulky; už budete vědět, co se děje, ale dialogy můžete sledovat v reálném čase jako řeč i text. Poté si vyberte pořad, který byl vytvořen v jazyce, který se učíte. Až se budete cítit jistěji, titulky vypněte.

Posuňte své jazykové znalosti ještě dálStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací