GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Harry Potter tour aneb jaká místa v Oxfordu by fanoušek Harryho Pottera neměl minout.

Harry Potter tour aneb jaká místa v Oxfordu by fanoušek Harryho Pottera neměl minout.

Hned při prvním pohledu na město si nejspíš každý, kdo alespoň jednou viděl Harryho Pottera, nejspíš povšimne podobnosti mezi Oxfordem a prostorami Bradavic. Nejsou to jen podobnosti! V prostorách oxfordských “colleges” se některé scény ze slavné ságy o světě čar a kouzel opravdu natáčely. Zde přinášíme tipy na filmové lokace, které tu můžete navštívit. 

New College 

Pamatujete si scénu ze čtvrtého dílu, kdy profesor Moody promění Draca Malfoye ve fretku? V prostorách této universitní koleje se můžete projít křížovou chodbou, již ve čtvrtém díle procházel Harry, a uvidíte i strom, na kterém seděl Draco obklopený skupinkou zmijozelských studentů. 

 

Christ Church College 

Christ Church College je turisty nejnavštěvovanější kolejí, čemuž odpovídá i její cena. Nicméně prohlídka této “college” se vám bezpochyby vyplatí,  neboť kromě prohlídky, ke které obdržíte i audio-guide, uvídíte hned několik lokací, jež se objevily ve filmech o Harrym Potterovi.  

Prvním místem je schodiště. To můžete vidět v nejedné scéně z prvního a druhého dílu. Jednou z nich je například ta, kde se noví studenti shromáždí kolem profesorky McGonagallové, aby je odvedla do jídelny.  

Dalším lokací pro natáčení byla potom gotická křížová chodba. Zde se v prvním díle procházel Harry s Ronem a Hermionou, poté co Harry zjistil, že se stane famfrpálovým chytačem a Hermiona mu zde vyprávěla o sportovních úspěších jeho otce. 

Pravděpodobně nejvíce turisty prahnoucí po navštívení míst spojených s Harrym Potterem zaujme jídelní hala. V té se sice  ve skutečnosti vůbec nenatáčelo, ale tvůrci odsud brali inspiraci a na základě jejích fotografií vytvořili rekvizity pro  bradavickou Velkou síň v londýnských studiích. 

 

Bodleian Library 

Pod tímto názvem si možná někteří jako první představí známou oxfordskou budovu na kulatém půdorysu nazývanou Radcliffe Camera, ovšem to je jen jedna část patřící komplexu Bodleian Library.  

Náš předposlední tip se nachází v přízemí budovy Divinity School. Její prostory navíc posloužily k nejednomu účelu. Napadlo by vás, že ve stejné místnosti, kde se natáčely scény z ošetřovny, později  profesorka McGonagallová učila studenty tanci? Nebo že právě zde Harry v prvním poprvé setkal s lordem Voldemortem? 

Na závěr tu pro vás máme poslední tip nacházející se ve stejné budově a tím je Duke Humfrey’s Library. Středověká knihovna plná starých knih se totiž tvůrcům ideálně hodila pro scény zobrazující zapovězenou sekci bradavické knihovny. 

Objevte s námi OxfordVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat