GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 míst, kde si v Británii můžete vylepšit svou angličtinu

10 míst, kde si v Británii můžete vylepšit svou angličtinu

Vítejte v první epizodě Tomových Top 10 – seriálu užitečných mini návodů aneb co udělat proto, aby se vám ve světě líp žilo. (Každý článek bude takovým seznamem „Top 10“.)

Pokud se anglicky učíte přímo v Británii, své jazykové dovednosti můžete pilovat s místními lidmi v nejrůznějších situacích: na bowlingu či v baru… nebojte se občas někam vyrazit a zlepšujte si při tom svůj britský přízvuk – nikdo vás určitě neukousne! A kdyby jo, můžete aspoň využít angličtinu při volání o pomoc! (To si samozřejmě dělám legraci – my Britové vážně nekoušeme, tedy většinou…)

10. V OBCHODĚ

Místní obchůdek (v Británii mu neříkáme store ale shop) zpravidla patří nějakému milému místnímu obyvateli, který se k vám hlásí, sotva vkročíte do dveří, a na kterém vidíte, že si s vámi rád během vašeho nákupu popovídá. Obchody jsou místa jako stvořená pro nová přátelství (a samozřejmě taky pro nákup čokolády).

9. V NÓBL RESTAURACI

Proč? No, řekněte – kdo by nechtěl mít skvělou výmluvu, proč jít na drahou večeři, kvůli které se musíte hodit do gala? Při objednávání budete muset mluvit tou nejvybranější angličtinou a navíc se budete muset poprat se všemi těmi rafinovanými anglickými slovíčky, která se vztahují k jídlu a národní kuchyni.

8. V KINĚ

No dobře, možná ne přímo v kině (lidi kolem vás nejspíš nepotěší, pokud si budete po celou dobu s někým povídat), ale potom – až budete film probírat s dalšími lidmi. Zkuste se zeptat člověka před vámi, jak se mu to líbilo, a třeba se z toho vyklube nadšená debata o filmech, která se protáhne až do bílého rána.

7. VE VOLNOČASOVÉM KLUBU

Jste-li společenský typ, můžete se přihlásit do nějakého volnočasového klubu a tam poznat nové přátele a zároveň si vylepšovat svou angličtinu. Existují všelijaké kluby – od šití přes umění až po sport –, takže pokud jste například zapáleným hráčem fotbalu, k nějakému místnímu klubu se přidejte. Kdo ví, třeba skončíte až v Premier League. (No, ale nic neslibujeme…)

6. VE TŘÍDĚ

Možná jste přijeli do Británie na jazykový kurz – v tom případě budete nejspíš anglicky mluvit pořád. Takže chytněte příležitost za pačesy! Najděte si přátele mezi těmi, kdo vaším rodným jazykem nemluví, a celou dobu až do ukončení kurzu se můžete smát a bavit společně (a navíc s britským přízvukem!).

5. NA DISKOTÉCE, V MUSIC KLUBU

Když se lidé dobře baví, bývají sdílnější, a co může být větší zábava než pořádně si někde zatrsat s kamarády v rytmu house, jehož skladby jsou si tak podobné, že plynule přecházejí jedna do druhé. Nehledě na to, že snaha překřičet hlasitou hudbu, když chcete něco říct, udělá s vaší výslovností doslova zázraky.

4. V BARU

Oproti tomu v barech obvykle takový nával nebývá a není tam ani takový hluk. Objednejte si u baru nějaký dobrý drink a dejte se do řeči s mužem či ženou vedle vás. Většina lidí se s vámi ráda seznámí – jen bude moudřejší vyhýbat se těm, kteří tu mají domluvené rande. Z toho by se mohl vyklubat pořádný trapas.

3. KDYŽ SE DÍVÁTE NA TELEVIZI

Při sledování programů britské televize si zapněte titulky – hned budete rozumět mnohem víc. (Samozřejmě mám na mysli anglické titulky – jinak by to byl trochu podvod, ne?)

2. SE SPOLUBYDLÍCÍMI

Možná se z vašich spolubydlících časem stanou vaši nejlepší kamarádi – proč toho nevyužít a neučit se jazyk také s nimi? Pokuste se najít si bydlení s někým, kdo vaším rodným jazykem nemluví, takže vám nezbude než komunikovat v jazyce, který se učíte. Navíc se vyhnete hádkám typu: budeme se dívat na mexickou telenovelu, nebo na fotbal s německým komentátorem? Místo toho si společně pustíte zprávy v angličtině.

1. S PŘÁTELI

Tohle by asi napadlo každého: proč vyhledávat v jiné zemi přátele, kteří mluví stejným jazykem jako vy? Jste tady proto, abyste se naučili anglicky! To nejlepší na tom je, že dokonale ovládnete místní slang a vaše jazykové znalosti budou znít naprosto autenticky, prostě budete cool.

Jste připraveni využít tyto tipy v praxi?Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací