GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Slavné osobnosti, které navštěvovali Oxfordskou univerzitu

Slavné osobnosti, které navštěvovali Oxfordskou univerzitu

Oxfordská univerzita, jež je nejstarší univerzitou v anglicky mluvících zemích a obecně jednou z nejstarších na světě, je známa svou prestiží a pravidelně zaujímá přední příčky nejlepších univerzit světa. Vyprodukovala také řadu slavných osobností od vědců, politiků, spisovatelů až po herce. Zde přinášíme list slavných osobností, které tuto univerzitu navštěvovali. Některá jména jste nejspíš očekávali, jiná vás možná i překvapí! 

 

 

Více než polovina britských premiérů 

Z dosavadních padesáti britských premiérů Oxfordskou univerzitu vystudovalo hned třicet. Řadí se k nim například i stávající premiér Rishi Sunak a jeho předchůdci Lizz Truss, Boris Johnson nebo Theresa May. Ve výčtu nechybí ani „železná lady“ Margaret Thatcher.  Nicméně snad nejznámější z britských premiérů slavný Winston Churchill naopak na žádné univerzitě vůbec nestudoval. 

 

Stephen Hawking 

Proslulý teoretický fyzik a kosmolog na univerzitní kolej v Oxfordu nastoupil v pouhých sedmnácti letech. Vzhledem k jeho vysokému intelektu, však bylo pro Hawkinga studium snadné. 

 

Emma Watson 

Hvězda z filmů o Harrym Potterovi, kde ztvárnila roli Hermiony Grangerové, v Oxfordu nejen natáčela, ale také zde v během svých studií na Brownu strávila rok na Worcester College. Aktuálně navíc začíná na Oxfordké univerzitě studovat magisterský program. 

 

Hugh Grant 

Tento slavný britský herec v Deníku Bridget Jonesové v roli Daniela Cleavera zmiňuje svá studia na Oxfordu, ovšem to stejné může říci i o sobě samém. Hugh Grant je totiž opravdovým absolventem oxfordské New College. 

 

Rowan Atkinson 

Ač je tento herec známý především svými komediálními rolemi jako je například Mr. Bean nebo Johny English, sám rozhodně není žádný trouba. Z  Queen’s College v Oxfordu si odnesl magisterský titul v oboru elektrotechnika. 

 

Bill Clinton 

V pořadí čtyřicátý druhý prezident Spojených Států Amerických vyhrál stipendium na Oxfordskou universitu a po určitou dobu zde studoval. Později sice dostal nabídku studovat právo na Yale a svá studia v Oxfordu tak předčasně ukončil, nicméně jeho jméno v našem listu bezpochyby stojí za zmínku. 

 

Helen Fielding 

Tohle jméno vám možná na první pohled nic neříká. Nicméně již zmíněný Deník Bridget Jonesové jistě znáte, že? Jeho autorka Helen Fielding podobně jako představitel jedné z hlavních postav jejího zfilmovaného díla Hugh Grant se též řadí k absolventům Oxfordské univerzity. 

 

J. R. R. Tolkien 

Pro současnou společnost jeden z nejznámějších spisovatelů vůbec, průkopník fantasy žánru, a především autor Pána prstenů, J. R. R. Tolkien v Oxfordu nejen studoval, ale dokonce zde léta působil jako profesor. V životopisném snímku „Tolkien“ navíc můžete nahlédnout na jeho období strávené na univerzitě, předtím, než se stal slavným spisovatelem.  

 

C. S Lewis 

Nakonec tu máme dalšího spisovatele a tím je autor Letopisů Narnie. Lewis byl zároveň přítelem zmíněného Tolkiena a hádejte, kde se tito dva potkali? Samozřejmě, že na Oxfordu! 

Určitě doporučujeme univerzitu navštívit i osobně např. až budete na jazykovém pobytu v zahraničí!

Poznejte s námi Oxford!Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací