GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak se naučit nový jazyk rychleji: 4 snadné techniky

Jak se naučit nový jazyk rychleji: 4 snadné techniky

Moc rádi byste studovali ve Španělsku, vyrazili na road trip po Spojených státech nebo strávili léto surfováním na Havaji – a protože si to chcete užít co nejvíc, rozhodli jste se, že si dáte ještě před odjezdem jazykový kurz. Teď sedíte na hodině cizího jazyka, snažíte se dostat do hlavy všechna ta nová slovíčka a možná si říkáte: „Tohle já prostě nedám.“ Věřte, že vám úplně rozumíme. Naučit se nový jazyk vážně není jako uvařit si kafe. Ale také to není nemožné. Máme tu pro vás čtyři tipy, díky kterým vám to půjde mnohem rychleji.

Stejně jako u čehokoli dalšího, čemu stojí za to obětovat nějaký čas, vyžaduje i studium nového jazyka určité odhodlání a úsilí. Tyto techniky tedy nejsou žádné triky, zkratky ani hackerské fígle. Ale efektivní jsou. O tom se ostatně můžete snadno přesvědčit – stačí si dát závazek, že je budete používat. Připraveni?

1. Mluvte s lidmi – naživo!

Dnes jsme si zvykli celý den klikat a přejíždět prstem po displeji svých zařízení – a někdy podléháme dojmu, že všechno se dá naučit, nastudovat a procvičit bez interakce s druhými. Chcete magisterský diplom? Přihlaste se do online kurzu. Potřebujete skvělý recept? Můžete si ho vygooglovat. Rádi byste se naučili cizí jazyk? Stačí si vybrat aplikaci. Je pravda, že internet vám může pomáhat rozšiřovat si v novém jazyce slovní zásobu a získat větší sebedůvěru v tom, co už umíte, ale že by vás naučil mluvit? Na to rovnou zapomeňte. Musíte komunikovat s rodilými mluvčími (a to co nejdřív!).

Ale ne, nemusíte se svých plánů vyrazit za moře hned vzdávat… hlavně klid. Mluvit s cizinci nemusí být děsivé ani těžké. Zkuste si třeba najít ve svém městě někoho, kdo se potřebuje naučit zase váš jazyk – můžete se s ním scházet a povídat si neformálně někde v kavárně. Anebo se přihlaste na online kurz. Chcete-li kromě studia cizího jazyka zažít i něco nového a vzrušujícího, vydejte se do zahraničí – tam můžete tento jazyk doslova zažít na vlastní kůži. Ale ať už se nakonec rozhodnete jakkoli, určitě nečekejte, až budete „připravení“ a budete to „umět“. Pamatujte: jazyky jsou tu od toho, aby se jimi mluvilo.

2. Nová slova používejte co nejdříve

Spousta studentů si poctivě zapisuje všechna nová slovíčka do sešitu – pak je ale v reálném životě nikdy nepoužijí. Samozřejmě: zapisovat si nová slovíčka je dobrý návyk, ale samo o sobě to určitě nestačí. Jak se v angličtině říká: use it or lose it! (používej to, jinak to bude hned pryč!) Takže až příště uslyšíte nějaký exotický výraz, nezůstávejte jen u toho, že si ho napíšete – snažte se jej také co nejdřív začít používat, tolika různými způsoby, kolika můžete. Říkejte jej či pište ve větách, najděte si, jak zní od něj odvozené podstatné jméno, přídavné jméno či sloveso, a také vyzvídejte u svých kamarádů – rodilých mluvčích. Díky tomu budete znát živý kontext a nová slovíčka se vám v hlavě usadí mnohem dřív!

3. Hodně se ptejte

Nebuďte jako ostýchavý student v poslední lavici, který mlčí a jen si horlivě všechno zapisuje: učitelé milují žáky, kteří kladou dobré otázky! Nevíte, na co se zeptat? Napište si seznam všeobecných otázek na zadní stranu sešitu a v hodinách je pak používejte. Pamatujte, že nejlepší otázky jsou takové, které vám poskytnou víc informací nebo vyjasní něco, o čem máte dosud pochyby.

Můžete se například zeptat: „Jak zní od tohoto slova odvozené podstatné/přídavné jméno nebo sloveso?“ „Používá se tohle slovo spíš při formálních příležitostech nebo neformálně?“ „Mohl(a) byste uvést nějaká synonyma/slova s opačným významem?“ Anebo (pokud se tímto jazykem mluví ve více různých zemích): „Má to slovo stejný význam v Chile/Španělsku/Hondurasu?“ A pokud právě na žádný jazykový kurz nechodíte, nevadí! Zkuste svou otázku nadhodit v internetovém fóru (např. Wordreference.com), použijte Google a nebo poproste svého kamaráda, který je rodilý mluvčí, aby vám to objasnil.

4. Začněte tím, co budete doopravdy potřebovat

Představte si, že jste právě přistáli v Madridu, co nevidět začíná semestr vašeho studia v zahraničí a vás čekají rozhovory se skutečnými živými Španěly. Popřemýšlejte, jak nejspíš budou probíhat. Asi se hned neponoříte do hlubokomyslných debat o umění či politice, nebo ano? Abyste své první dny a týdny v cizině dobře začali, potřebujete se zamyslet, v jakých situacích se pravděpodobně budete ocitat. Třeba: Ztratil(a) jsem se (témata: jak se dostat tam, kam potřebuji; hromadná doprava; památky ve městě). Chci se najíst (témata: objednávání jídla; nakupování v supermarketu). Chci najít nové přátele (témata: otázky na osobní život; povídání o rodině a přátelích). Jakmile budete mít seznam těchto hlavních oblastí slovní zásoby, zaměřte svou energii na ně. Vaše první týdny v nové zemi pak budou probíhat o poznání hladčeji!

Naučte se s námi nový jazykZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací