GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jaro: 8 jarních tradic z celého světa

Jaro: 8 jarních tradic z celého světa

Přichází jaro, pomalu vytlačuje poslední zbytky zimy a my se konečně můžeme zase začít těšit na hřejivé dny plné slunce. Jaro má své neodolatelné kouzlo a každá země vítá toto roční období svým osobitým, jedinečným způsobem – konají se nejrůznější festivaly, průvody, jedí se tradiční jídla specifická právě pro tento čas… a mnoho dalšího.

Že byste rádi věděli, jak v které zemi tato oslava příchodu jara vypadá? Přesně z toho důvodu jsme pro vás připravili dnešní článek. Spolu s námi se teď můžete ponořit do vší té pestrosti a krásy jara a dozvědět se, které jarní tradice z různých částí světa máme rádi my.

1. Jaro v Thajsku – Vodní festival Songkran

Tento festival se koná každý rok krátce po jarní rovnodennosti. Název Songkran pochází ze sanskrtu a označuje období, kdy Slunce prochází konstelací Berana. V Thajsku se slaví jako první den nového roku. Lidé během něj obvykle zajdou do některého buddhistického chrámu, navštěvují také starší lidi a samozřejmě nechybí ani bujaré polévání vodou. Největší oslavy, trvající až šest dní, probíhají v Čiang Mai, které je centrem severní části země. Místní lidé i turisté tehdy vycházejí do ulic s obřími vodními pistolemi, tlakovými hadicemi a kbelíky a jsou připraveni zmáchat každého, kdo se jim připlete do cesty. Tradice se účastní nejen děti, ale také dospělí a staří lidé; v ulicích hraje hlasitá hudba a všichni radostně tančí.

2. Jaro v USA – -Koulení velikonočních vajíček na trávníku u Bílého domu

Tento zvyk se traduje již od roku 1814. Na trávníku u Bílého domu ve Washingtonu D.C. se na Velikonoční pondělí shromáždí děti s dřevěnými lžícemi a společně soutěží v tom, komu se jako prvnímu podaří dokoulet vajíčko za cílovou čáru. Vyhrát se dají různé drobné ceny, například sladkosti, což je pro děti obvykle velmi silná motivace zvítězit. Na průběh radovánek dohlíží sám americký prezident se svou rodinou a také obrovský velikonoční zajíček. Všichni mají skvělou náladu a všude je spousta hezké barevné výzdoby – tato akce rozhodně patří mezi největší hity celého roku.

3. Jaro v Severní Indii – Hólí

Zcela nepochybně jeden z nejbarevnějších festivalů světa. Hólí slaví Indové v celé severní části země. Jeden po druhém házejí prášky různých barev, což jednak symbolizuje respekt k pestrosti jara a jednak se tento zvyk vztahuje také k událostem z hinduistické mytologie. Festival obvykle trvá celý den a noc, hýří bezpočtem barev a pro všechny představuje šťastné rozloučení s koncem zimy a přivítání přicházejícího jara. Může se to ovšem také hodně rozjet, takže doporučujeme udělat si všechny domácí úkoly raději dřív, než se tam vypravíte.

4. Jaro ve Střední Asii – Nowruz

Výraz Nowruz vznikl spojením slov no (nový) a rouz (den). Tento svátek se slaví jako první den prvního měsíce íránského kalendáře a většinou vychází na jarní rovnodennost. „Nový den“ je symbolem nového života, nových začátků a znovuzrození přírody. I když v každé středoasijské zemi probíhá trochu jinak, obvykle začíná domácím úklidem a poté se rychle promění v několikadenní festival ohňů a kostýmů, vzpomíná se také na zemřelé členy rodiny. Třináctý den nového roku pak lidé vycházejí z domu a na veřejných prostranstvích měst se přidávají k přátelům a příbuzným a všichni společně si užívají hudby, tance a dobrého jídla.

5. Jaro v Gloucesteru (VB) – Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake

Každý rok na Poslední květnové pondělí (státní svátek) probíhá na Cooper’s Hill tzv. Gloucesterské koulení sýra. Je to jen hodinu jízdy autem od Bristolu. Akce zní úplně nevinně, nicméně je o hodně nebezpečnější, než by se z názvu mohlo zdát. Z velmi prudkého kopce se začne koulet kolo sýra a o vteřinu později se za ním vrhnou soutěžící. Vítězí ten, kdo se jako první dostane až za cílovou čáru. Modřiny, odřená kolena ani zlomené kosti nejsou při této intenzivní tradici žádnou výjimkou. O něco drsnější způsob vítání jara, pravda – místní se však k této dvě staletí staré tradici hrdě hlásí a každý rok klání přiláká řadu starých i nových soutěžící.

6. Jaro v Bosně – Cimburijada

Cimburijada, což v překladu znamená „Festival míchaných vajíček“, se slaví na první jarní den v bosenském městě Zenica. Za svítání se tu lidé shromáždí na břehu řeky Bosny, kde společně k snídani připravují míchaná vajíčka. O jídlo se pak rozdělí s přáteli, rodinou a dalšími návštěvníky a všichni společně pijí a poslouchají hudbu. Jaro začíná.

7. Jaro v Mexiku – Jarní rovnodennost v Teotihuacánu

Tisíce bíle oblečených lidí se každoročně setkávají u obrovské pyramidy v Teotihuacánu (cca 50 km severovýchodně od Mexico City), aby tu společně oslavili jarní rovnodennost. 20. či 21. března ráno vystoupají mnozí po 360 schodech až na vrchol pyramidy, aby se dostali co nejblíž k tzv. energetickým branám. Nahoře zdvihají paže k nebi a koupou se ve slunečních paprscích, aby načerpali novou energii na nadcházející rok.

8. Jaro v Austrálii – Floriade

Tradice zvaná Floriade začala v roce 1988, kdy správce parku Peter Sutton a krajinářský architekt Chris Slotemaker De Bruine přišli s nápadem rozsáhlé výstavy květin u příležitosti dvoustého výročí Austrálie a 75. výročí založení města Canberra. Výsledkem byla úchvatná přehlídka exotických květin, do které se místní lidé zamilovali natolik, že od té doby vítají příchod jara právě tímto způsobem. Stovky tisíc návštěvníků z nedalekých měst Sydney a Brisbane se dnes přijíždějí pokochat krásou více než milionu květů na zdejším festivalu barev, hudby a zahradnického umění, který trvá celý měsíc.

Podívejte se během jara do své oblíbené destinace s EFVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací