GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Tokio: 10 důvodů, proč ho zbožňujeme

Tokio: 10 důvodů, proč ho zbožňujeme

Velkoměsto jako žádné jiné, v němž se setkává to nejstarší s tím nejmodernějším, to je Tokio. Starobylé antické svatyně hned vedle futuristických mrakodrapů, tiché zahrady plné nádherných sakur a nad nimi zářivé reklamy na nejnovější technologie a poslední výkřiky módy. Tolik věcí, které se dá v tomto městě obdivovat… V tomto příspěvku vám přinášíme deset důvodů, proč se zamilovat do Tokia.

1. Jídlo

V Tokiu zajásají všichni nadšení milovníci gastronomie: od restaurací světové úrovně, představujících kulinářské umění těch nejlepších šéfkuchařů světa, přes po rodinné podniky, nabízející skvělá tradiční japonská jídla, až po pouliční občerstvení, které voní tak dobře, že prostě nemůžete jen tak projít kolem a ani neochutnat. A až se vám omrzí japonské speciality jako čerstvé sushi, tempura a nudle soba, máte tu na výběr z plejády mezinárodních a fusion kuchyní.

2. Kultura

Díky historickým památkám, japonskému kulturnímu dědictví a slavným muzeím, stejně jako neobyčejně pestrému programu divadelních a hudebních představení a bohaté nabídce výstavních galerií se Tokio žádnému milovníkovi kultury nikdy neomrzí. A každý rok v březnu zaplaví parky nádherné květy sakur v barvách růžové cukrové vaty. Již velmi dlouho jsou v Japonsku vnímány jako symbol krásy a zároveň pomíjivosti a křehkosti lidského života.

3. Styl

Ať už dáváte přednost jakémukoli stylu oblékání, v Tokiu letí (ba je přímo kultovní) móda vyjadřující vaši jedinečnost, podtrhující vaši individualitu. Harajuku, slavná část města, kde to doopravdy žije, je domovem rafinovaných cosplay obchodů, fashion outletů pro teenagery i obchodů s retro oblečením. Obyvatelé Tokia jsou známí svým módním vkusem a nosí věci, které jsou neskutečně trendy: už při pouhé procházce městem narazíte na tolik inspirace!

4. Domov všeho „nového“…

Tokio je centrem bezpočtu inovací a rychle vznikajících globálních technologií. Neonů a billboardů je tady tolik (v porovnání s tím vypadá newyorské Times Square asi jako stará telka vaší babičky…), že je to jedno z nejjasnějších míst na planetě, jehož záře je vidět i z vesmíru! Můžete tu žasnout nad high-tech toaletami s vyhřívaným prkýnkem, nakoupit si nejnovější technologické hračky v devítipatrovém obchodě s elektronikou nebo naskočit na některý ze superrychlých vlaků a vyrazit objevovat další japonská města – v Tokiu se vám bude co chvíli zdát, že žijete kdesi v budoucnosti.

5. …a „starého“

Některé městské části jsou možná ultramoderní, nicméně Tokio se může pochlubit také bohatou historií. Ať se vydáte kamkoli, nikdy nebudete daleko od některé ze zdejších úchvatných šintoistických svatyní, chrámů či chráněných zahrad. Svatyně Meiji-jingu se nachází jenom kousek od Harajuku, ke svatyním Hie a Nezu zase vede schodiště s krásnou bránou z červeného dřeva, podobné jako ve slavné kjótské svatyni Fushimi Inari Taisha (takže nezapomeňte na foťák). Určitě také vyzkoušejte, jak žijí místní, a vydejte se někdy večer objevovat restaurace a bary v Nonbei Yokocho, kouzelné uličce osvětlené papírovými lucernami, stranou od rušných turistických bulvárů.

6. Hora Fudži

Nejvyšší hora Japonska a také jeden ze tří posvátných vrcholů země. Za pěkného počasí je vidět i z města, neboť odsud není daleko. Skočte na vlak a vydejte se na túru k vrcholu, kde na vás čekají neskutečné výhledy na Tokio i jezera, jež tuto sopku obklopují.

7. Naprostá ulítlost

I když si Japonci potrpí na tradice a jsou relativně konzervativní, Tokio neustále posouvá hranice kreativity. Jinými slovy se tu dá dělat, vidět či zažít spousta velmi neobvyklých věcí. Nemáte kde na noc složit hlavu? Tady jsou klíče od vašeho mini hotelového pokoje připomínajícího kajutu. Potřebujete deštník? Fermentované sójové boby? Plechovku zeleniny? Prosím tudy: Tokio má automaty i na takovéto věci. Toužíte po večeři, na jakou se nezapomíná? Robotická restaurace bude opravdu mimořádný zážitek.

8. Jazyk

V Japonsku žije více než 125 milionů rodilých mluvčích a Tokio je skvělé místo, kde se můžete snadno japonsky naučit. Zároveň toto velmi živé město přitahuje cestovatele, studenty i profesionály z celého světa, takže zde budete mít i spoustu příležitostí konverzovat, poznat nové lidi a pořádně si otestovat své znalosti jazyků.

9. Lyžování a snowboarding

Zimy jsou v Japonsku bílé, a protože jde o sopečné ostrovy s mnoha horami, najde se tu také spousta fantastických příležitostí k zimnímu lyžování a jízdě na snowboardu. Některé rezorty, např. Shiga Kogen či Hakuba, kde se v roce 1998 konaly Zimní olympijské hry, jsou jen pár hodin cesty od hlavního města.

10. Onsen

A pokud zatoužíte udělat si na den od města pauzu, vydejte se do Onsen. Díky geotermálnímu podloží najdete po celém Japonsku tisíce přírodních horkých pramenů. Říká se jim Onsen a jsou ideálním místem, kam se ponořit, zrelaxovat a nechat působit vodu bohatou na minerály, která s vaší myslí, tělem i duší dokáže opravdové zázraky. A ještě pro informaci: všeobecně se očekává, že budete v koupeli nazí – bazénky pro muže a ženy jsou oddělené.

Objevte Tokio díky jazykovému pobytu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací