GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 tipů, jak se zorientovat na mezinárodním letišti

10 tipů, jak se zorientovat na mezinárodním letišti

Cestování je snad ta nejzajímavější činnost, jaké se člověk vůbec může v životě věnovat. S novými destinacemi přicházejí nové zážitky, nová přátelství i nová jídla, která prostě musíte ochutnat. Ale abyste si mohli nové místo užít, musíte se tam nejdřív dopravit. Což bude nejspíš znamenat, že budete vyrážet z některého mezinárodního letiště. A ať už poletíte poprvé, podruhé nebo pomilionté, být nervózní z toho, jak se na letišti vyznáte, je úplně normální.

A právě kvůli tomu jsem sepsal následující seznam. S cestováním mám už docela dost zkušeností, takže vám můžu poradit pár věcí, které vám třeba ušetří nervy. Zde je deset mých osvědčených tipů, aby pro vás cestování do jiných zemí byla brnkačka.

1. Sbalte se jako profík

Těžko si lze představit horší začátek vašeho cestovního dobrodružství, než že přijedete do cíle a zjistíte, že máte v kufru osm triček, ale jen jediné náhradní spodní prádlo a ponožky každou jinou. Při balení musíte vždycky zvládnout to základní: sedm dní rovná se sedm párů ponožek, sedm triček, sedm kousků spodního prádla atd.

Sbalit se správně ale znamená víc – třeba mít s sebou tu správnou nabíječku či adaptér pro svou elektroniku. Nicméně povezete výrazně méně kabelů, pokud si už dopředu zjistíte, do kterých zařízení se dají použít tytéž nabíječky. A stejně jako jste si sbalili na poslední cestu dostatek spodního prádla, měli byste si stáhnout do svých zařízení i dost hudby, filmů či seriálů, abyste měli čím vyplnit prostoje a čekání během cesty. Potřebujete inspiraci? Zkuste naše seznamy skladeb EF Spotify playlists.

Nesmírně důležité jsou také cestovní dokumenty. Jestliže se chcete dostat do letadla, musíte mít cestovní pas (s případným vízem) a letenky. A další důležitá rada – nezapomeňte si ještě před cestou ověřit, že váš pas je platný!

2. Dorazte včas

90 % stresu souvisejícího s cestováním letadlem se dá připsat na vrub tomu, že na letiště dorazíte pozdě. Zejména to platí v případě, že potřebujete odbavit nějaká zavazadla. Ano, když projdete bezpečnostní kontrolou brzy, můžete se pak při čekání na odlet trochu nudit, ale věřte mi – je to tisíckrát lepší než stres, když stojíte ve frontě, která se skoro nehýbe, a čas vašeho odletu se blíží… Já osobně se vždycky snažím být na letišti 2-3 hodiny před odletem. Když mi pak hodinka zbyde, nevadí – aspoň si stihnu projít letištní obchody.

3. Bezpečnostní kontrola

Kvůli ní jsou lidé vždycky ve stresu. Ale když se nad tím zamyslíte, pracovníci, kteří vás kontrolují, chtějí jen totéž co vy. Co určitě nechtějí, je najít ve vašem zavazadle kapesní nožík, plnou láhev vody nebo sprej na vlasy. Není pro ně moc velká zábava poslat vás na konec řady – a v žádném případě to nebude zábava pro vás!

Abyste se podobným situacím (nepříjemným pro všechny) vyhnuli, stačí se na průchod bezpečnostní kontrolou dobře připravit.

Zaprvé se ujistěte, že všechny vaše tekutiny se vejdou do jednoho igelitového sáčku o objemu jeden litr.

Zadruhé si uložte veškerou svou elektroniku v zavazadle tak, abyste ji mohli snadno a rychle vyndat.

Zatřetí – všechnu svou elektroniku a plastový sáček s tekutinami dejte společně do samostatné přepravky.

Stačí tyto jednoduché kroky a bezpečnostní kontrolou projdete bez problémů.

4. Svou odletovou bránu si najděte hned

Její číslo se obvykle na obrazovce s odlety objeví 45–60 minut před odletem. Pokud si rozumíte s technikou, už jste si nejspíš nastavili upozornění prostřednictvím aplikace vaší letecké společnosti, která vám číslo brány sdělí hned, jakmile bude k dispozici. Jste-li spíš jako já a máte radši tradiční způsob, prostě dojděte až k velkým obrazovkám a svůj let a odletovou bránu si tam najděte. Poznačte si číslo a nastavte si na telefonu „upomínák“ na 15 minut před zahájením nástupu do letadla (což vám dá dost času na to, abyste k odletové bráně pěšky došli) a poté se už můžete vydat prozkoumávat, jaké zajímavé věci se na vašem terminálu nacházejí.

5. Wi-Fi

Tohle je na většině letišť zřejmě ta nejdůležitější věc: Wi-Fi zdarma. Některé jsou omezené na půlhodinu použití (grrr…), jiné taková omezení nemají (hurá!). Se svým mobilním zařízením v ruce tak můžete už na letišti začít hledat věci ve své destinaci. Máte rezervovanou dopravu po příletu? A co hotel? Nebo potřebujete vědět, jak se jmenovala ta úžasná restaurace, o které jste slyšeli? Teď máte dost času dozařídit, co je třeba, vyhledat si informace a naplánovat si další program, ještě než přistanete.

6. Obchody

Čokolády, parfémy, knihy, sushi, oblečení – na letišti najdete všechno. Lidé, kteří říkají, se na letišti nudí, mě trochu děsí. Je to takový Disneyland pro dospělé. Osobně mám rád takovou tu trochu podivínskou výzvu: nakráčet do obchodu a najít si tam knížku, kterou stačím přelouskat, než se vrátím domů. Také si vždycky nakoupím různé svačinky, které mi budou zaměstnávat chuťové buňky po čas cesty – já totiž vážně miluju svačinky. A určitě nezapomeňte také na dostatek tekutin. Některé lety mohou být opravdu dlouhé!

7. Architektura letiště

Letiště, podobně jako veřejné parky či mrakodrapy, bývají navržena tak, aby nás uváděla v údiv. Cestování, to už není jen nastoupit do letadla – je to především o vytváření zážitků a víc a víc letišť si to začíná uvědomovat. Zjistěte si něco o letišti, z něhož poletíte – co vám může nabídnout? Na mnoha z nich se například nacházejí terasy, kde je možné pozorovat přistávající a startující letadla. Další mají botanické zahrady. A ještě jinde se inspirují tamější kulturou a krajinou. Což jde dobře dohromady s následujícím tipem č. 8.

8. Požádejte o pomoc

Pokud si říkáte, jak byste si mohli na letišti ukrátit čas čekání, zeptejte se někoho z letištního personálu. Poradí vám, kde se nejlíp najíst, které obchody si projít a které výstavy výtvarného umění či architektonické zajímavosti si určitě nenechat ujít. Máte-li nějaký dotaz týkající se vašeho letu, nejlepší je obrátit se přímo na zástupce u přepážky vaší letecké společnosti.

9. Chvíli relaxujte

Tohle je vlastně má nejoblíbenější letištní aktivita. Nakonec vás totiž všechno to courání po obchodech unaví. Tehdy nastává chvíle se někde pohodlně usadit, pustit si Netflix a něco zkouknout, aby vám to rychleji uteklo. Zde najdete mé nejoblíbenější seriály, při jejichž sledování se navíc můžete i učit anglicky.

10. Nástup do letadla

Píp-píp-píp! A jo, to je ten upomínák, co jste si nastavili. Čas vyrazit k odletové bráně. Až tam dorazíte, mějte připravený palubní lístek a cestovní pas otevřený v místě s vaší fotografií. Jakmile překonáte tuto poslední překážku, najděte své sedadlo, zapněte si bezpečnostní pás a o zbytek už se postará váš pilot. Vaše cesta začíná!

Připraveni vyrazit do zahraničí?Zjistit více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací