GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Vancouver Island: 10 věcí, které stojí za to zažít

Vancouver Island: 10 věcí, které stojí za to zažít

Victoria, jež se nachází na jihu ostrova Vancouver, není možná tak známá jako jiná kanadská města, přesto sem každoročně za malebnými výhledy na oceán, historickými památkami i trendy bary a restauracemi zavítají téměř 4 miliony turistů.

Seznam toho, co zajímavého se dá na „Islandu“ (jak mu říkají obyvatelé Vancouveru i Victorie) podniknout, je velmi dlouhý. Vybrali jsme pro vás alespoň některé z nich, abyste viděli, kolik úžasných zážitků vám pobřeží západní Kanady může nabídnout.

1. Chinatown a Fan Tan Alley

Hodně lidí to neví, nicméně Victoria je domovem druhé nejstarší čínské čtvrti v celé Severní Americe (a nejstarší v Kanadě). Hodně přistěhovalců sem přišlo v počátcích historie země pracovat v dřevařském a lodním průmyslu.

Dnes je čínská čtvrť úchvatnou přehlídkou autentických čínských obchodů a restaurací, překrásných sakur v ulicích i celé řady historických památek. Asi nejslavnější z nich se jmenuje Fan Tan Alley – bývalé hráčské doupě, z něhož se stala velmi živá turistická destinace s malými obchůdky, galeriemi, byty i kancelářemi. Zároveň je držitelem titulu nejužší ulice v celé Kanadě (v nejužším místě má šířku pouhých 0,9 metru!).

2. Přístav Inner Harbor

Kdysi bývalo město Victoria známé jako důležitý přístav, ale i dnes je tu díky všem těm hydroplánům, trajektům a výletním lodím velmi rušno. Všechny se setkávají v místě zvaném Inner Harbor, kde kromě jiného najdete také celou řadu slavných památek, např. věhlasný luxusní Empress Hotel, který je jedním z nejstarších ve Victorii (funguje již více než století!) a připomíná malý zámek – však v něm také za ty roky už bydlely nejrůznější celebrity i příslušníci královských rodin. Rozhodně místo, které stojí za to navštívit.

Další významnou pamětihodností je budova parlamentu Britské Kolumbie. Tato úctyhodná stavba se datuje do roku 1897 a sídlí v ní vláda této kanadské provincie. V noci je nádherně nasvícená, vypadá jako z pohádky!

3. Ulice Dallas Road a Ogden Point Breakwater

Město Victoria se nachází na jižním cípu ostrova a jeho nejjižnější část nabízí úchvatné výhledy na oceán s Olympijským pohořím v dáli (v americkém státě Washington). Podél tohoto jižního pobřeží vede ulice Dallas Road a najdete tu úžasné stezky pro pěší a schody vedoucí dolů na pláž, na níž si nádherné panorama oceánu a hor užívají nejen turisté, ale i místní. Na jejím konci je pak tzv. Ogden Point Breakwater, betonový pás vybíhající daleko do moře, kde na vás čeká spousta příležitostí k fotografování dechberoucí okolní scenérie, ale i možností zahlédnout tuleně, mořské vydry, ba dokonce i velryby!

4. Beacon Hill Park

Tento park v jižní části Victorie o rozloze téměř sto hektarů zcela určitě patří mezi nejkrásnější místa ve městě. Najdete tu pestrou faunu i flóru; zdejší louky, lesy a rybníčky jsou domovem volavek, želv, vyder, místních druhů sov a řady dalších ptáků.

Nechybí ani vodní park, tenisové kurty či zoo, kde si můžete zvířata pohladit, což si tady s oblibou užívají nejen děti, ale i dospělí. Totem u vstupu do parku je 4. největší na světě a stojí zde na počest domorodého lidu Songhee. Po celé léto se v parku konají koncerty, promítají se tu filmy a probíhá řada dalších akcí.

5. Vydejte se na kajaku či paddle boardu podél Willow’s Beach

Nedostatkem nádherných pláží Vancouver Island rozhodně netrpí, tahle je ale zřejmě nejhezčí ze všech. Před vlnami otevřeného moře je chráněna skalními útvary a díky tomu je ideálním místem, kam si člověk ve městě může vyrazit za trochou přírody a relaxu: zaběhat si v nedalekém parku, zahrát si plážové hry nebo si zajít na něco dobrého do staromódního stánku s občerstvením. A pokud toužíte po tom to tady prozkoumat pořádně, pronajměte si kajak či paddle board a poznejte oceán doopravdy zblízka!

6. Vyrazte pozorovat velryby na Salish Sea

Vancouver Island je domovem mnoha úchvatných živočichů, žádný z nich však nebudí takový úžas a respekt jako zdejší populace velryb. Region proslavily především kosatky, ale místní vody křižují také keporkaci, plejtvákovci a sviňuchy. Ať už vyrazíte na projížďku rychlým luxusním katamaránem nebo na malém motorovém nafukovacím člunu, je dost pravděpodobné, že na vlastní oči uvidíte jedny z nejnádhernějších obyvatel naší planety.

7. Goldstream National Park a Salmon Run

Z Vancouver Islanddojedete za chvíli autem do národního parku Goldstream National Park. Zde na vás čeká spousta značených turistických tras a míst určených k táboření, většina návštěvníků si tu také chce vylézt na konstrukci starého železničního mostu na opuštěné trati, protože je odtud parádní výhled a dají se tady pořídit super selfie.

Pokud sem dorazíte na konci listopadu či začátkem prosince, můžete být i svědky mimořádné podívané spojené s migrací lososů, kteří v obrovských hejnech plují z oceánu proti proudu řeky do místa, kde se narodili, aby zde zplodili nové potomstvo. Je to opravdový zážitek a kromě toho je tu i několik naučných tabulí, kde se můžete o tomto fenoménu dočíst spoustu dalších zajímavých věcí.

8. East Sooke Provincial Park

Další park Britské Kolumbie, který je z Victorie snadno dosažitelný autem, jen vás tu místo horských vrcholů a hustého lesa čekají spíše panoramatické výhledy na oceán. Park East Sooke je protkán celou řadou turistických stezek, z nichž nejslavnější je Juan de Fuca trail, vedoucí přímo podél pobřeží, takže budete doslova pár metrů od oceánu! Vezměte si s sebou oběd a určitě mějte po ruce foťák či kameru, ať jste připravení, kdybyste náhodou ve vodě spatřili tuleně nebo velrybu.

9. Vyjeďte si na road trip do Tofina

Victoria je možná největším městem ostrova, nicméně Vancouver Island skýtá i mnoho dalších nádherných lokalit, kam stojí za to si udělat výlet. Můžete vyrazit „up-island“ (jak říkávají místní) a navštívit třeba Nanaimo, Comox a další. Jednoznačně nejslavnější je ovšem Tofino: malé městečko na pobřeží obklopené skupinou ostrůvků.

Tuto destinaci proslavila hlavně dechberoucí panoramata, ale i jedinečné příležitosti k surfování, termální prameny a outdoorové možnosti pro nejrůznější nadšence a dobrodruhy. Spát můžete ve zdejším luxusním rezortu, anebo zvolit ekonomickou variantu – některý z místních hostelů, kde zase nejspíš potkáte různé zajímavé lidi.

10. Objevujte krásu Gulf Islands

Pokud do Victorie pojedete na trajektu z Vancouveru, budete proplouvat souostrovím zvaným Southern Gulf Islands. Mohlo by se zdát, že život na takovém malém ostrově bude trochu osamělý, ve skutečnosti však tyto ostrovy mají svou bohatou historii, živou komunitu místních obyvatel i pozoruhodnou exotickou přírodu, kterou stojí za to vidět.

Největším a nejvíc osídleným ostrovem je Saltspring Island, kde se každou letní sobotu koná vyhlášený trh pod širým nebem, ale lidé jezdí často rovněž na Hornby Island nebo Galiano Island. Vyjeďte si tam někdy trajektem a poznejte všechny taje jednotlivých ostrovů, ať už dobře schované místní restaurace, tajná místa ke koupání nebo turistické stezky vedoucí divočinou. Vancouver Island určitě není jediný ostrov, který stojí za to prozkoumat!

View post on Instagram
 
Objevte Vancouver Island díky jazykovému pobytu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací