GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Veganské ráje: Top 10 měst pro vegany

Veganské ráje: Top 10 měst pro vegany

Světová velkoměsta, která jdou nejvíc s dobou, jsou dnes kromě jiného často také baštou stravování bez krutosti a mohou se pochlubit velmi pestrou nabídkou veganských jídel, ať už jde o veganské sushi, pokrmy čínské kuchyně či třeba smažené veganské kuře (a mnoho dalších „soul foods“).

Dnes vám přinášíme světové metropole, které jsou pravým rájem pro všechny vegany – a určitě byste je měli navštívit nebo v nich nějaký čas žít, bez ohledu na to, zda se sami vegansky stravujete, nebo ne!

1. Londýn

Londýn, to je opravdová záplava veganských lahůdek – a není divu, když si člověk uvědomí, že toto město bralo práva zvířat vážně odjakživa. Pokud se tedy živočišným produktům vyhýbáte, v Londýně budete mít život snadný: ve zdejších supermarketech najdete celou řadu vynikajících veganských jídel i pochoutek, ve městě pak spoustu neobyčejných, velice cool restaurací, které jsou nejen vegan-friendly, ale dokonce čistě veganské (a tečka). Typický příklad? Temple of Hackney bylo prvním místem na světě, kde si člověk mohl koupit smažené veganské kuře – tenhle podnik žádný vegan, který touží ochutnat (falešné) smažené kuře a další neobvyklé „soul food“ pochoutky, prostě nemůže vynechat.

Vyrazte do Londýna za dobrým jídlem a zlepšete se v angličtině.

2. Berlín

Pokud jde o veganství, jen máloco se vyrovná berlínské Schivelbeiner Straße alias Veganské ulici. Vegetariánské a veganské podniky jsou tu jeden vedle druhého: restaurace, kavárny i obchody s oblečením. Také Prenzlauer Berg, jedna z nejhezčích berlínských čtvrtí, a Veganz, první řetězec veganských supermarketů v Evropě, jsou jasným důkazem, že německá metropole, dosud známá víc jako město klobásek a řízků, může ve skutečnosti nabídnout mnohem víc.

3. New York

Zřejmě jen málokoho překvapí, že první příčku v žebříčku nejvíc vegan-friendly amerických měst v roce 2018 obsadil… New York. Veganskou alternativu tu seženete snad úplně k jakémukoli jídlu, které vás jen napadne, ať už je to sendvič se sójovými boby, falešný burger (který „krvácí“) či extravagantní veganská snídaně (včetně falešné slaniny). To všechno v New Yorku mají – a mnohem víc. Mezi podniky, které byste rozhodně měli navštívit, patří např. Blossom Vegan, Buddha Bodai a Dirt Candy (to je striktně vzato vegetariánský podnik, ale má připravenou i pestrou nabídku pro vegany).

4. Tel Aviv

Izraelský Tel Aviv patří dnes mezi hlavní vegetariánská města světa a je velmi vstřícný také k veganům. Vynikající falafel tu najdete na každém rohu a po celém městě jsou též bistra s vegetariánským kebabem. Za všechny jmenujme alespoň podnik jménem Anastasia, kam by se měl každý neohrožený vegan rozhodně zajít podívat.

5. Los Angeles

Dalším americkým útočištěm pro vegany je LA se svými lahodnými veganskými dezerty, veganským sýrem a spoustou dalších místních kulinářských specialit. Pokud si chcete dát pořádně do nosu, zastavte se v Little Pine Restaurant (tu nevlastní nikdo jiný než sám Moby), v Crossroads Kitchen či v Sage Vegan Bistro a později se vypravte do Donut Friend, kde na vás čekají skvělé veganské donuty a spolu s nimi také spousta instagramových lajků.

6. Amsterdam

Amsterdam je baštou veganského způsobu života tak nějak odjakživa. Mezi přední zdejší podniky patří Jacketz se širokou nabídkou jacket potatoes, doplněných mnoha chutnými veganskými přísadami. Specialita podniku, brambora se salátem z červené řepy, je naprosto famózní záležitost. The Avocado Show také určitě stojí za návštěvu – jak už název naznačuje, vše se tu točí kolem avokáda a všemožných dobrot, jež se z něj dají vyrobit.

7. Paříž

Ačkoli je hlavní město Francie proslulé především svými pekařskými a cukrářskými výrobky (a ty právě dvakrát veganské nejsou), zároveň je až překvapivě progresivní a k veganům vstřícné – najdete tady již více než 45 veganských restaurací. Za návštěvu rozhodně stojí Hank Burger, se svým veganským pop festivalem Smmmile, který posouvá veganství na další úroveň a propaguje jej jako životní styl (a podle nás se jim to doopravdy daří). Bon appétit!

8. Turín (Itálie)

Veganství možná není to první, co člověka napadne, když se řekne Itálie či italská kuchyně, Turín však určitě patří mezi příslovečné první vlaštovky (a k jeho návštěvě se dozajista najdou i další důvody). Zajděte do Coox či Il Gusto di Carmilla na veganskou pizzu a potom si dejte vynikající zmrzlinu z mandlového mléka.

9. Bombaj (Indie)

Bombaj je domovem největší vegetariánské komunity na světě, takže velmi dobře se tu budou cítit i vegani. Město doslova překypuje exotickými chutěmi a čerstvými potravinami, sázkou na jistotu je například Sequel Bistro and Juice Bar nebo Bastian (což není striktně vzato veganská restaurace, nicméně tady mají i spoustu skvělých veganských jídel) či Bombay Bizare Bakers.

10. Řím

Úchvatné město v mnoha směrech, jemuž se i v oblasti gastronomie vyrovná jen máloco – nicméně (byť to možná zní překvapivě) je rovněž velmi dobrou destinací pro vegany. Jednou z mnoha prvotřídních veganských restaurací, kde najdete úžasná italská jídla v čistě veganském provedení, je např. Breaking Bread Bistro.

Všechny tyto města jsou lákavé destinace a je opravdu těžké si vybrat, do kterého z nich vyrazit. V současné době spoustu lidí láká Velké Jablko nebo-li New York, který je ikonou svěch světových metropolí. Mrkněte na další článek a zjistěte proč všichni New York zbožňují.

Objevte veganské ráje během jazykového pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací