GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

New York – 10 důvodů proč ho milujeme

New York – 10 důvodů proč ho milujeme

Přímo učebnicovým příkladem metropole, v níž to ve dne v noci neustále žije, je New York City. Zaručeně vás okouzlí svým dynamickým tempem i eklekticismem, svou neskutečnou pestrostí i bezpočtem možností, kam vyrazit za dalším kulinářským dobrodružstvím, kde si pořádně užít nakupování anebo kam se vydat za zajímavou kulturou a uměním.

Důvodů, proč si zamilovat New York, je opravdu velmi mnoho – pro přehlednost jsme pro vás vybrali deset nejdůležitějších, které vám přinášíme v tomto článku.

1. Jazyky

Díky neuvěřitelným 800 jazyků, jimiž se tu mluví, je New York oficiálním držitelem titulu Město s největší jazykovou rozmanitostí na světě. Pokud se chcete naučit anglicky a pochytit onen typický newyorský přízvuk (a třeba i něco ze zdejšího přístupu k životu) a přitom si chcete naplno užívat tu obrovskou místní pestrost dalších přízvuků (a životních stylů), pak je toto město ideální právě pro vás.

2. Takové obchody najdete na světě opravdu málokde

Někomu možná připadá, že zdůrazňovat nakupování v jednom z hlavních center módy na této planetě, je vlastně poněkud banální – nicméně nakupovací psychoterapii v New Yorku se skutečně jen tak něco nevyrovná. Toužíte se na chvíli proměnit v Blair Waldorfovou? Projděte se po Páté Avenue a navštivte zdejší obchodní domy a butiky světových značek. Nebo dáte raději přednost jedinečnosti a překvapení, na která člověk náhodou narazí cestou? V tom případě se vypravte do SoHo či do čtvrti Meatpacking District poblíž slavného parku High Line. A pokud byste chtěli něco víc na dosah vaší peněžence a zároveň zůstat u jedinečných značek, vydejte se přes most do Brooklynu.

3. Central Park

New York, to je opravdická betonová džungle. Kvůli mrakodrapům tyčícím se nad městem a často zcela zakrývajícím výhled na oblohu vám ve vší té městské šedi může trocha zeleně hodně chybět. Proto je skvělé, že se v samotném srdci města nachází rozlehlý Central Park, kde spolu s obyvateli New Yorku najdete útočiště na některém z hebkých zelených paloučků mezi stromy. Díky svým neuvěřitelným 400 hektarům má tento park téměř šestkrát větší rozlohu než Monako! Také jej ze všech parků nejčastěji můžete spatřit ve filmech a seriálech – celkem se jich tu už za ta léta točilo více než 350.

4. Národnostní rozmanitost

Určitě není žádným překvapením, že město s největší jazykovou rozmanitostí na světě je velmi pestré i v dalších ohledech. Na podstavci slavné Sochy Svobody stojí vytesáno „Dej mi své ubohé, unavené, své schoulené masy toužící volně dýchat… Pro ně já pozvedám pochodeň u zlatých dveří.“ Tato slova mají stejně velký význam pro dnešní přistěhovalce jako pro 12 milionů imigrantů, kteří do tohoto města přišli přes Ellis Island mezi lety 1892 a 1954. Náruč New Yorku je otevřená všem a dnes tu díky tomu najdete úžasně pestrou komunitu lidí opravdu ze všech koutů světa.

5. New York není jen město, ale i zcela jedinečný životní styl

Ačkoli jednotný styl či módu zde zcela určitě nenajdete, jedna věc všechny Newyorčany a její oblečení přece jen spojuje: rozhodně se nestydí být sami sebou – a způsob oblékání to jen potvrzuje. Na jedné straně výstřednost, na druhé příjemná elegance a vedle nich velmi pohodlná street móda pro volný čas – zkrátka najdete tady, nač si jen vzpomenete. Což ale také znamená, že ty, kdo tu žijí už dlouho, pravděpodobně jen tak něčím neohromíte – i když si ven vyrazíte v pyžamu, nejspíš to přejdou bez mrknutí oka.

6. Úžasné výtvarné umění a kultura

New York je už dlouhá léta americkou Mekkou všech umělců – žije jich tady víc než 55 000. V ulicích najdete galerie doslova na každém kroku – od menších sbírek, zaměřených hlavně na místní umělce, až po mezinárodně uznávané Muzeum moderního výtvarného umění či fantastickou, byť méně známou, Neue Gallerie na Páté Avenue. Ať už dáváte přednost jakémukoli uměleckému směru, v New Yorku si zcela určitě přijdete na své.

Navíc je toto město také domovem řady velmi dobrých divadelních a muzikálových scén (na Broadwayi i jinde) a kromě živé hudby na mnoha místech zde najdete též naprosto skvělá a velmi vtipná představení „na stojáka“. I kdybyste se každý večer vyrazili bavit někam jinam, zabralo by vám celé dlouhé týdny, než byste viděli vše, co tu za vidění stojí – možností je opravdu nepřeberně a něco zajímavého se v NYC děje po celý rok.

7. Všude jste za chvilku pěšky

Ti, kdo se chtějí vyhnout sice dobře fungující, nicméně přece jen dost složité síti místního metra (na Manhattanu obzvlášť spletité), se ve městě snadno zorientují a dojdou všude pěšky. Kromě jiného je to perfektní způsob, jak poznat město a jeho atmosféru zblízka – určitě si ale s sebou vezměte vhodnou obuv (vaše unavené nohy vám rozhodně poděkují!). Nejspíš vás také omráčí, až uvidíte, kolik kroků v průměru člověk za den po New Yorku nachodí a co všechno přitom stihne vidět!

8. Slavná místa z filmů a seriálů

Stejně jako park nacházející se v samotném srdci města budete nejspíš z filmů a seriálů znát i spoustu dalších míst. V rušných ulicích a mrakodrapech New Yorku se už celá desetiletí točí bezpočet filmů, od romantiky v dešti přes bláznivé honičky a zuřivé přestřelky až po nejpopulárnější seriály minulých desetiletí jako Přátelé, Sex ve městě či Super drbna. Vydejte se sami na procházku městem a navštivte přitom slavná filmová místa – anebo si zaplaťte program s průvodcem a stihnete je všechny vidět za jediný den.

9. New York a jeho slavné památky

Panorama města patří mezi ta nejslavnější na světě, nicméně New York je také domovem celé řady dalších známých památek a budov, jejichž návštěvu byste si rozhodně neměli nechat ujít. I během krátké procházky městem nejspíš narazíte hned na několik legendárních míst: Empire State Building, Brooklynský most, Rockefeller Center, Wall Street, Time’s Square, místo, kde kdysi stávalo Světové obchodní centrum (s památníkem Ground Zero, připomínajícím útok z 11. září), visutý park High Line… a tak bychom mohli dlouho pokračovat dál.

10. New York má svá tajná místa

Ale je tu i plno zastrčených uliček, s nenápadnými podniky rychlého občerstvení, svět „tajných“ restaurací a dosud neobjevených barů. Jednou takovou lokalitou je například La Esquina, pivnice nacházející se v mexické tacos restauraci. Svítí tu neonová menu a tacos vám tady rádi zabalí i s sebou (počet míst k sezení je totiž omezený). Pokud však projdete zadními dveřmi, po schodech dolů a přes kuchyni dál, ocitnete se v restauraci s úplně jinou atmosférou na pohodové odpolední či večerní posezení. Takže ještě než se vydáte na cestu do New York City, rozhodně se vyplatí udělat si menší průzkum předem, neboť je tu ve skutečnosti k vidění mnohem víc, než se na první pohled může zdát.

View post on Instagram
 

New York je rozhodně jedno z nejlepších a nezajímavějších měst na světě. Pokud se ale cítíte lépe někde v teplém a přímořském prostředí, Amerika nabízí plno možností. Přečtěte si náš další článek “Souboj dvou plážových destinací: San Diego proti Miami” a načerpejte inspiraci pro své budoucí dobrodružství za velkou louží.

Vydejte se objevovat krásy New Yorku během jazykového pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací