GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Souboj dvou plážových destinací: San Diego proti Miami

Souboj dvou plážových destinací: San Diego proti Miami

Pokud si rádi užíváte sluníčka a ze všeho nejvíc milujete ten pocit, když máte nohy zabořené do písku na pláži, kalifornské San Diego a Miami na Floridě by určitě neměly chybět na prvních místech vašeho cestovatelského seznamu. Zvlášť pokud vás láká poznat trochu víc Ameriku. Obě města se mohou pochlubit nádhernými plážemi, spoustou slunečných dnů, úžasnou pestrostí jídla – a kolika zajímavých míst a super věcí si tu můžete užívat! To ale také znamená, že když přijde na to vybrat si, ve kterém z nich byste chtěli strávit víkend, týden, měsíc nebo celý rok, nemusí to být vůbec jednoduché rozhodování. Nicméně můžete být v klidu – právě proto jsem pro vás sestavila následujícího rychlého a užitečného průvodce, abyste věděli, co můžete a nemůžete od každého z těchto dvou měst vlastně čekat.

Počasí

Kalifornie má spíše suché klima, Florida je naopak známá svou vysokou vlhkostí vzduchu. Průměrná roční teplota v San Diegu je 18 °C (nezapomeňte ale, že do toho se započítává i zimní období), v Miami je to 25 °C. V San Diegu naprší za rok v průměru 264 mm srážek, v Miami 1573 mm. Průměrný počet hodin, kdy svítí slunce, je ale téměř stejný: v San Diegu činí 2958 hodin, v Miami pak 2903.

Takže – čemu dáte nakonec přednost? Vyšší vlhkosti a kudrlinkám, nebo chladnější teplotě a krásně hebkým kadeřím? Vždyť je to jedno. Hlavní je, že mají obě města takové fantastické pláže.

Sportovní vyžití

Kdybyste někdy řízli do Američana, tekl by z něj nejspíš místo krve sport – hlavně basket, americký fotbal a baseball. (Zřeknutí se odpovědnosti: doopravdy ale do žádného Američana neřežte, OK?). Žádný výlet do USA by proto nebyl úplný, kdybyste se nezašli podívat aspoň na jedno sportovní utkání. V tomto směru má Miami navrch. V San Diegu jsou sice doma San Diego Padres (baseball) a také týmy rugby a ledního hokeje, nicméně Chargers (amer. fotbal) a Clippers (basketbal) se bohužel přesunuli do Los Angeles.

Zato v Miami mají základnu Miami Dolphins (amer. fotbal), Miami Heat (basketbal), Miami Marlins (baseball) i Florida Panthers (hokej). Také tu už brzy bude další tým Hlavní fotbalové ligy, který povede David Beckham. Ano, slyšíte dobře: David Beckham.

Jídlo

Obě města jsou hodně multikulturní, jídlo v obou má ovšem v sobě zřetelný otisk pikantní kuchyně Latinské Ameriky. V Miami si můžete dát například kolumbijské a venezuelské arepy, kubánské cafe con leche s grilovaným chlebem, peruvijské ceviche nebo mexické chicharrones, což jsou fritované vepřové kůžičky, které můžete jíst buď samotné nebo si jimi naplnit tacos. A pokud zatoužíte po větším kulinářském dobrodružství, můžete vyzkoušet také místní aligátoří řízečky (gator bites) a žabí stehýnka (ano, čtete správně – aligátoři a žáby!).

V San Diegu můžete po celou dobu bez problémů fungovat na rybích tacos. Ty prostě nemají chybu. Stojí za to vyzkoušet i hranolky carne asada, humří rolky nebo korejské BBQ – ale pokud neochutnáte rybí tacos, radši nikomu neříkejte, že jste byli v San Diegu. Ty si zkrátka a dobře musí dát každý.

Okolí

Budete-li si potřebovat od San Diega na chvíli odpočinout, máte na výběr hned několik zajímavých možností. Přejeďte třeba hranici do Mexika a poznejte, jak se žije v Tijuaně (je tu také levněji). Nebo se vydejte autem na sever a už za hodinu můžete na ulici narazit na nějakou celebritu či si vyjít nahoru až ke slavnému nápisu Hollywood – anebo si prostě užijte nakupování na Rodeo Drive v Los Angeles. Také si můžete zaletět do Las Vegas, Města hříchu. Ani to odsud není daleko.

V Miami máte možnost se vydat severním směrem a navštívit Disney World nebo procestovat svět během pár hodin v Epcot Center. Ještě o kousek dál na sever se nachází pláž Daytona, kde se můžete podívat na známý závod speciálů NASCAR zvaný Daytona 500, který se tu každoročně jezdí (tady zažijete tu pravou Ameriku se vším všudy). Anebo to vezměte dolů na jih do národního parku Everglades mezi aligátory a kapustňáky. Relativně nedaleko jsou také Bahamské ostrovy – kdybyste náhodou chtěli někdy v životě prubnout plavání v moři s prasaty.

Hudba

A samozřejmě nesmí chybět ta správná muzika, abyste byli správně naladění. V případě San Diega zvolte Toma Waitse a jeho „San Diego Serenade“. V Miami si zase můžete pustit mou vůbec nejoblíbenější skladbu Willa Smithe s názvem „Miami“. Cítíte to taky, že?

Učte se angličtinu na plážiZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací