GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 věcí, které pochopí jedině člověk, který někdy žil v Británii

10 věcí, které pochopí jedině člověk, který někdy žil v Británii

Velká Británie se zvolna pohupuje ve svém zdvořilém, dešťovými kapkami udávaném rytmu… a my, kdo jsme měli to štěstí žít v této nejlepší zemi na světě (no dobře, jsem trošinku neobjektivní), víme, že právě britský styl života má své jedinečné kvality, o kterých jenom my víme, že skutečně existují. Takže si nalijte šálek čaje a vydejte se spolu se mnou do zákoutí ve své paměti – zde je můj seznam nej- věcí, které pochopí jedině ten, kdo někdy v Británii žil.

1. Déšť je vlastně docela príma věc

Když jste přijeli do Británie, nepochybně jste nenáviděli deštivé počasí v jakékoli podobě, ale teď byste ochotně (tajně) dali cokoli, jen abyste mohli být znovu se svými přáteli a opět mohli pozorovat svět přes okna londýnské kavárny, kde právě teď lije jako z konve. Když se totiž v Británii spustí déšť, má tahle země své neodolatelné kouzlo.¨

2. Je naprosto normální zažít v jediném dni všechna roční období

Ani krapet vás nepřekvapí, že odcházíte z domu a je krásný slunečný den, na zastávce už čekáte na autobus v podzimním vichru, poté vás někde zastihne doslova zimou studící liják, který se později promění v docela příjemné, málem jarní odpoledne. Tak takhle to chodí téměř denně v zemi, která má to absolutně nejvíc nerozhodné počasí na světě.

3. Když vysvitne sluníčko, vypadá všechno naráz docela jinak

Pravda, v téhle zemi je velmi horkých dnů jen poskrovnu, ale když už k této události přece jen dojde, my Britové dobře víme, jak si to maximálně užít. Všichni najednou nosí šortky, trošku se potřou opalovacím krémem, opráší gril, protože bez pořádného barbeque by to prostě nešlo – zkrátka: nenechat se strhnout touhle britskou láskou ke krásnému letnímu dni, to nejde (co na tom, že teplota je pořád ještě o 15 stupňů nižší než u vás doma!).

4. I na čaj je možné mít skutečně velmi vyhraněný názor

Už nikdy v životě se nespokojíte s odbytým šálkem čaje. Jeho přípravě jste se učili od nejlepších znalců, neboť v Británii je to umění, které její obyvatelé berou velmi, VELMI vážně. Nicméně jak dosáhnout dokonalosti, na to se názory člověk od člověka liší, takže už také víte, že i ten nejmírumilovnější Brit se rozpálí doběla, když se odvážíte o jeho schopnosti připravit skvělý šálek čaje vznést jakoukoli pochybnost.

5. Anglická kuchyně je víc než jen fish & chips

Britské jídlo nemá ve světě valnou pověst, vy ale dobře víte, že je to jinak – v nových restauracích jste vždy narazili na národní kuchyni, po které jste pátrali, a kromě toho se člověku zrovna sbíhají sliny, když vidí všechno to výborné jídlo prodávané v ulicích i v mnoha příjemných, originálních kavárnách, které se teď objevují po celé zemi jako houby po dešti.

6. Ne všichni Britové mluví stejně…

Přehršel různých britských přízvuků a slangových výrazů může být na počátku trochu matoucí, ale každý, kdo tu nějaký čas strávil, už při odjezdu rozumí nejrůznějším místním dialektům, jako jsou rýmovaný londýnský slang cockney či táhlé západní nářečí, a vrací se domů s autentickým britským přízvukem a slovní zásobou, jaké by ho doma žádná učebnice nikdy nenaučila.

7. …a nemusí vždycky myslet věci tak, jak je říkají

Co Britové říkají a co tím doopravdy myslí, můžou být dvě naprosto odlišné věci. Asi vám nějakou chvíli trvalo, než jste tohle dokázali dešifrovat, ale teď už pro vás pravděpodobně není význam vět jako ‘I’m not too bad’, ‘I might join you later’ či ‘I don’t mind’ tak úplně skrytý.

8. Na britský humor si musíte zvyknout

Britský humor může představovat docela velký kulturní oříšek. Téměř nerozpoznatelný sarkasmus, silné zesměšňování sebe sama a někdy i zdánlivě škodolibé komentáře najdete v britské konverzaci velmi často. Jakmile však tyto skryté signály dokážete identifikovat, je to skoro jako začít rozumět tajnému jazyku – a jak ho jednou začnete používat, máte Brita zaručeně na své straně. Navíc se před vámi otevře úžasný svět britských filmů a televizních show!

9. Britové jsou blázni do sportu. Vážně.

Žádné téma nerozmluví Brity tak jako sport. Rozděluje nás, spojuje nás a je to jedna z mála věcí, o kterých uslyšíte Brita mluvit s opravdovým zápalem! Sportu se v Británii nedá uniknout: noviny, televizní i rozhlasové stanice, ulice, kavárny i hospody jsou plné rozhovorů o všem, od fotbalu a rugby až po tenis a kriket.

10. Britský venkov nemá chybu (a rozhodně se vám hodí mít s sebou holínky)

Bez ohledu na to, ve které části Británie jste byli, vždycky to bylo jen kousek od nádherné, podmanivé krajiny. Nejspíš jste se byli podívat v divočině národních parků, toulali se po skalnatém pobřeží a užívali si pohodičky na zelených travnatých plochách, které jsou v malých i velkých městech všude – vaším nerozlučným kamarádem ale určitě byly také gumáky, které přišly vhod vždycky, když se znenadání objevily dešťové mraky (a ne – jestli jste nevlastnili aspoň jeden pár, nemohli jste v téhle zemi doopravdy žít!).

Studujte s námi angličtinu ve Velké BritániiZjistit více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací