GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 záludných anglických slov a jak je přestat psát špatně

10 záludných anglických slov a jak je přestat psát špatně

Když se člověk učí anglicky, bývá pro něj kromě výslovnosti a gramatiky jednou z největších výzev také slovní zásoba. Při mluvení možná s novými slovy nijak zvlášť nebojujete, ale jakmile přijde čas přenést je na papír, to už je jiná. Ten pravopis!

Angličtina je moc krásný a úžasný jazyk (mrkněte třeba na těchto devět důvodů, proč je angličtina NEJ), z hlediska pravopisu ale zrovna jednoduchý není. Všechny ty bláznivé kombinace písmen – a výslovnost se také jako spolehlivý indikátor pravopisu brát nedá… Není proto divu, že kdo se tento jazyk učí, občas s jeho psanou podobou zápasí (podobně s ním ale bojují i rodilí mluvčí!).

Dnes vám přinášíme desítku velmi záludných anglických slov a spolu s nimi i tipy, jak si jejich správný pravopis zapamatovat. Hodně štěstí!

1. Necessary

Tohle slovo je vážně pruda! Píše se s dvěma „c“, dvěma „s“, nebo je v něm dokonce něco dvakrát a něco jen jednou? V tom aby se čert vyznal! Jak tenhle hlavolam vyřešit? Zkuste si představit, jak si oblékáte košili s jedním rukávem. Že vám to moc nejde? Bodejť – protože je nutné (necessary), aby košile měla jeden límeček (collar), ale dva rukávy (sleeves)!

2. Stationary vs. Stationery

Každé z těchto dvou slov má úplně jiný význam: zatímco „stationary“ znamená nehybný (stacionární), „stationery“ je souhrnný výraz pro kancelářské potřeby – tužky, gumy, papír, obálky atd. Jak si ale zapamatovat, které z nich znamená co? Jako nápovědu použijte koncové -ERY: můžete si to pamatovat tak, že ono „e“ ve slově „stationery“ označuje gumy (erasers) a obálky (envelopes). Právě ty najdete ve všech papírnictvích a obchodech s kancelářskými potřebami!

3. Separate

Když tohle slovo vyslovujeme, zní to jako „seperate“. Tak se ale nepíše, vůbec ne! Abyste tuto chybu už nikdy neudělali znovu, představte si velikou chlupatou krysu. Takovou představu jen tak z hlavy nedostanete! A pak si pamatujte, že: there’s a rat in “separate”.

4. Affect vs. Effect

Tato dvě slova patří mezi tzv. homofona, tedy výrazy, které znějí stejně, ale píší se různě a/nebo se liší svým významem. Speciálně tato dvojice doslova rozsévá zkázu v anglicky psaných esejích po celé planetě! Jak si zapamatovat, kdy které z nich použít? Jako nápověda postačí první písmenko každého z nich. „Affect“ začíná na „a“ a označuje nějakou akci, zatímco „effect“ začíná na „e“ a označuje konečný (end) důsledek.

5. Embarrassed

Že je vám trapné, že neumíte tohle slovo napsat správně? Tak v tom rozhodně nejste sami! Máme tu další případ zdvojených písmen, která působí lidem problémy. V tomto případě je potřeba pamatovat si to dvojí „r“ a dvojí „s“. Jako mnemotechnickou pomůcku můžete použít představu malého kluka, který se stydí, jak jeho sestra hrozně zpívá, a říct si: „He goes really red when his sister sings.“

6. Compliment vs. Complement

„Compliment“ je pozitivní výrok, který někdo pronáší o někom jiném. „Complement“ naproti tomu něco přidává či doplňuje, aby to bylo úplné (např. „cheese is a good complement to wine“). Správný pravopis si můžete zapamatovat podle následujících vět: Protikladem komplimentu je urážka (insult). Komplement naopak něco vylepšuje (enhances).

7. Accommodation

Uff! Další těžká chvilka se zdvojenými písmeny! Abyste si zapamatovali, jak to s nimi v tomto případě je, zkuste si představit, jak se zapisujete na recepci luxusního hotelu, kde na vás čeká pokoj se dvěma velkými postelemi. To nejlepší ubytování (accommodation) má přece dvě dvojité postele, no ne?

8. Rhythm

Ach, ten rytmus… Těžké slovo, které samohláskami právě neoplývá. Zato „háčka“… těch je v něm ažaž! Nejste jediní, kdo si říká, že to slovo vypadá divně a je těžké si ho zapamatovat. Jak na něj? Zkuste si představit taneční parket plný lidí, trsajících ze všech sil, a přidejte k tomu následující mnemotechnickou pomůcku: „Rhythm helps your two hips move.“ A odteď už to píšete jako pravopisný profík!

9. Dessert vs. Desert

Slovo „dessert“ je pro většinu lidí, kteří se učí anglicky, až příliš podobné slovu „desert“ – dokonce i někteří rodilí mluvčí si je pletou! Které z nich má v sobě dvě „s“? Je to snadné – představte si, jak se ládujete senzačním čokoládovým dortem nebo si dáváte banán v čokoládě se šlehačkou či nějaký svůj jiný oblíbený dezert. Dali byste si ještě? Mysleli jsme si to! Připravte se tedy přidat další „s“! Když jde o dezert, vždycky bychom si ještě malý kousek přidali. No řekněte sami…

10. Dilemma

A když už tu máme všechna tahle pravopisná dilemata… copak bychom mohli opominout samotné slovo „dilema“? Na dvě „m“ se u něj často zapomíná. Zkuste si proto zapamatovat jednoduché „Emma has a dilemma“ a už budete jednou provždy vědět, jak tohle slovo napsat správně!

Studujte angličtinu s námiZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací