GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 měst, kterým záleží na životním prostředí

5 měst, kterým záleží na životním prostředí

V dubnu slavíme Den Země, který se každoročně se koná 22. dubna a je to důležitý den, kdy oslavujeme naši planetu, ale také upozorňujeme na závažné problémy, které ji ovlivňují.  

K tomu, abychom vzdali hold nádhernému fenoménu, kterému říkáme Země, bychom však neměli potřebovat konkrétní den. Měli bychom ji uctívat každý den a oceňovat přírodu kolem nás. Od obřích sekvojí, které s moudrostí tisíců let vdechují našemu světu kyslík, až po zdánlivě nepodstatnou, na minerály bohatou půdu, která poskytuje život miliardám rozmnožujících se organismů. 

Od této mikro vize se posuňme. V rámci oslav Dne Země se podívejme na pět měst, která snižováním množství odpadu a znečištění přebírají odpovědnost za svůj vliv na životní prostředí. 

 

1. San Francisco 

 

San Francisco je domovem nejpokrokovějších společností na světě, jako jsou Facebook a Google, a je místem progresivních hodnot a technologických inovací. Od roku 2012, kdy bylo oznámeno, že 80 % odpadu ve městě putuje do recyklačních zařízení namísto na skládky, se stalo předním americkým městem v oblasti udržitelné likvidace odpadu. 

To ale není všechno. Bay Area se pyšní několika stovkami budov s certifikátem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), což znamená, že velmi uvědoměle hospodaří s energií. Nezapomeňte na kulturu stravování – veganská kuchyně je ve městě lásky velmi rozšířená; využívá produkty místního zemědělství a nabízí jídla z udržitelných zdrojů. 

 

2. Singapur 

 

Tento suverénní městský stát se zdá být vzdálený od sousední Malajsie a Indonésie – je to malé ostrovní centrum supermoderní architektury a ekonomických inovací. Nejznámější zelená plocha, zahrady Gardens By the Bay, jsou domovem háje vysokých "superstromů", které každou noc sbírají solární energii a napájejí tak zářivou světelnou show. Tyto "stromy" jsou také posety tisíci vertikálně rostoucích rostlin. 

Zahrady vytvořily precedens pro "zelenou výstavbu", který se rozšířil do celého města, kde se do městského plánování začleňuje stále více solárních panelů, systémů na úsporu vody, společných pracovních prostor a střešních zahrad. 

 

3. Vancouver 

 

Vancouver je obklopen přírodou v srdci Britské Kolumbie – na jedné straně se třpytí Tichý oceán a na druhé straně se tyčí zasněžené vrcholky Skalistých hor, a tak je snadné pochopit, proč je Vancouver ekologicky šetrné město. Své velkolepé přírodní prostředí navíc dobře využívá – všude jsou rozmístěny farmářské trhy a můžete si stáhnout skvělou aplikaci TapMap, která vám pomůže najít nejbližší veřejnou fontánku s pitnou vodou. Velká část města je také přívětivá k chodcům a od Západní 10. avenue se rozrůstá síť cyklostezek. 

Do roku 2020 se chce stát nejekologičtějším městem na světě a snížit emise oxidu uhličitého o 33 % a také se zavázal vysadit dalších 150 000 stromů. Budoucnost pro Vancouver vypadá slibně! 

 

4. New York 

 

Když se řekne "ekologicky uvědomělý", New York je pravděpodobně to poslední místo, které vás napadne, a přesto, s téměř dvěma miliony obyvatel, kteří se tísní na malém ostrově Manhattan o rozloze 22,7 čtverečních kilometrů, je udržitelný rozvoj města nutností.  

Tato americká metropole má nejnižší míru vlastnictví automobilů v celých USA. Více než 1,5 milionu obyvatel používá k dopravě metro, což přispívá k mimořádně nízké úrovni emisí na obyvatele. K celkové energetické úspornosti města přispívá také nesčetné množství věžových domů a bytů, v nichž lidé spotřebovávají méně místa a sdílejí zdroje. 

 

5. Soul 

 

Soul, světový lídr v oblasti technologických inovací, je jedním z prvních "chytrých měst" na světě, kde se technologie využívají k ovlivňování veřejného života a plánování města.  

Například shromažďuje a sdílí elektronická data o městě, získaná od občanů, zařízení a strojů, prostřednictvím internetu. Některá z těchto dat se používají k poskytování živých aktualizací a statistik pro jejich integrovaný systém veřejné dopravy, takže lidé vědí, jak moc využívají vlaky a kdy je to nejlepší. Provozovatelé vlaků tak mohou lépe hospodařit se zdroji a jejich obyvatelé mají možnost být ohleduplnější k životnímu prostředí. 

Najděte město právě pro VásVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací