GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Aby vám vaše jazykové schopnosti vydržely déle než hezké opálení

Aby vám vaše jazykové schopnosti vydržely déle než hezké opálení

Právě jste se vrátili ze studijního pobytu v Kalifornii. Vaše angličtina nemá chybu, každý vám závidí, jak jste se tam hezky opálili, a někde v kufru máte nejspíš ještě trochu písku z pláže. Brzy se vzpamatujete z časového posunu a život se zase pomalu vrátí do známých kolejí. Ale jak to udělat, aby vaše nově nabyté znalosti nevybledly stejně rychle jako kalifornský bronz?

1. Čtěte. Hodně!

Snadným a levným způsobem, jak si po návratu ze zahraničí udržovat dobrou jazykovou kondici, je čtení. Díky internetu máme dnes tolik různých témat v nejrůznějších jazycích doslova na dosah ruky a můžeme si vybírat z obrovského množství novin, knih a dalších periodik. Nezapomeňte se přihlásit na různé blogy, sledovat lidi na Twitteru či s nimi komunikovat prostřednictvím WhatsAppu či Instagramu.

2. Na slovíčko s přáteli

Studium jazyků je mnohem větší zábava, když se mu věnujete společně se svými kamarády, a totéž platí o udržování již získaných jazykových dovedností. Takže někoho přemluvte a trénujte jazyk spolu: přes e-mail, chat nebo Skype – vždyť je to zadarmo! Po návratu si také můžete na univerzitě ve vaší blízkosti najít někoho „offline“, nebo se přidat k nějakému jazykovému klubu.

3. Zazpívejte si písničku

I když texty písní nemusí vždycky úplně dávat smysl a celé kouzlo skladby může vyprchat, jakmile se do ní zaposloucháte pořádně, obecně vzato se aktivní poslech hudby na procvičování jazykových dovedností hodí skvěle. Když si zazpíváte taky, procvičíte si výslovnost, navíc se možná naučíte nová slovíčka (která se rýmují!) a kdoví – třeba se sami stanete písničkářem či písničkářkou a budete psát své vlastní texty.

4. Každý večer nějaký ten film

Jedním z nejlepších způsobů, jak se učit nějaký jazyk a zůstávat s ním v živém kontaktu, je sledování filmů a show na Netflixu. V nich se většinou mluví tak, jak lidé mluví v běžném životě, takže si při tom můžete trénovat své jazykové dovednosti a zároveň budete muset vnímat v rychlém tempu, aby vám neutekl nějaký vtip – a k tomu se ještě naučíte nové slangové výrazy a idiomy. Přihlásit se na Netflix je legrace a výborná investice, zejména pokud nechcete přijít o pokračování svých oblíbených amerických nebo britských show. Ale na Youtube toho člověk taky najde dost, a zadarmo.

5. Rozšiřujte svou síť a buďte v kontaktu se svými přáteli

Některé jazykové školy nabízejí sítě pro absolventy a různé online nástroje, aby si studenti mohli procvičovat své jazykové dovednosti i po návratu domů a mohli zůstat v kontaktu s přáteli ve světě. Stejně vám poslouží také Facebook, Twitter, Instagram či Whatsapp – nebojte se je aktivně využívat k chatování s kamarády z vašeho pobytu v jazyce, který jste studovali.

6. Vyrazte znovu na cestu!

Cestování není nejlevnější ani nejsnazší způsob, jak se udržet v jiném jazyce v dobré kondici, určitě je to ale způsob nejzajímavější. Procvičíte si své dovednosti, rozšíříte obzory – ale také to může docela dost „lézt do peněz“. Moje doporučení proto zní: zůstaňte v kontaktu se svými přáteli po světě. Nejenže budete mít parťáka na další studium, ale nikdy nevíte, až vyrazíte za dobrodružstvím na cesty příště, jestli se vám nebude na přespání hodit volný gauč!

Rozvíjejte své jazykové dovednosti a vyrazte za sluncem do jedné z našich destinacíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací